Ruby-suklaa on monelle uusi tuttavuus – rubiinisuklaa viettelee marjaisalla maulla ja pinkillä värillä

Ruby-suklaa on väriltään hempeän vaaleanpunaista, maultaan marjaisan makeaa. Rubiinisuklaa sopii herkutteluun sellaisenaan sekä loistavasti leivontaan ja jälkiruokien valmistukseen.

Ruby-suklaa on neljäs suklaalaatu maitosuklaan, tumman suklaan ja valkosuklaan rinnalla ja ensimmäinen uusi suklaalaji vuoden 1930-luvun jälkeen. Edellisen kerran luonnollisen suklaalaadun keksi Nestlé. Yritys aloitti valkosuklaapatukoiden valmistuksen, kun kaakaojauheen sivutuotteena syntynyt kaakaovoi haluttiin käyttää hyödyksi.

Lue myös: Kymmenen kysymystä suklaakokille

Mikä ihmeen Ruby-suklaa?

Ruby-suklaassa yhdistyvät tumman suklaan, maitosuklaan ja valkosuklaan ominaisuudet, mutta se on täysin oma suklaalajinsa. Sen valmistus perustuu erityisiin Ruby-kaakaopapuihin ja ainutlaatuiseen valmistusmenetelmään. Ruby-suklaa on vaaleanpunaista ja maistuu marjaisalta valkosuklaalta – yhtä aikaa makealta ja hieman happamalta. Väri- tai makuaineita siihen ei kuitenkaan ole lisätty.

Kaakaopavut ovat väriltään punaisia. Kaunis pinkkiin vivahtava väri on peräisin antosyaaneista eli samoista yhdisteistä, jotka värjäävät muun muassa meidän ihanat metsämarjamme. Norsunluurannikolla, Ecuadorissa sekä Brasiliassa viljeltäviä Ruby-kaakaopapuja liotetaan joko fosfori- tai sitruunahapossa etanolin kanssa vähintään 24 tuntia. Tämä happokäsittely varmistaa kaakaopapujen herkän punaisen värin säilymisen.

Perinteisen suklaan valmistukesta Ruby-suklaa poikkeaa happokylvyn lisäksi myös siinä, että ennen kuivausta papuja ei fermentoida lainkaan tai fermentoidaan vain hyvin kevyesti. Perinteisen suklaan valmistuksessa fermentoinnin tarkoituksena on saada mikrobit pilkkomaan kaakaopapujen proteiineja ja tärkkelystä niin, että massaan vapautuu sekä vapaita aminohappoja että sokereita. Näillä on suuri merkitys suklaan flavorin synnylle. 

Ruby-kaakaopapuja ei myöskään paahdeta tai käsitellä emäksellä. Poikkeavan valmistustavan vuoksi osa ei pidä Ruby-suklaata lainkaan suklaana, vaan pelkkänä prosessoinnin tuloksena.

Rubiinisuklaa sopii leivontaan ja koristeluun

Ruby-suklaata voi käyttää leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa kuten muitakin suklaalaatuja – kunhan ottaa huomioon Rubyn marjaisan makuvivahteen.

Varminta on sulattaa Ruby-suklaa varovasti vesihauteessa, sillä mikrossa sulattamista se ei kestä aivan yhtä hyvin kuin leivontasuklaa.

ruby-suklaa

Hempeän vaaleanpunainen Ruby-suklaa ihastuttaa. Rubiinisuklaasta loihdit näyttävät koristeet ja herkulliset leivonnaiset ystävänpäiväksi ja kevään juhlahetkiin. Kokeile pinkkiä suklaata myös joulukarkkien koristeluun. Kuva: Mirva Kakko

Rubiinin hohtoisesta Ruby-suklaasta saa helposti loihdittua näyttäviä ja kuvauksellisia jälkiruokia. Esimerkiksi suklaaseen kastetut mansikat ja vaahtokarkit näyttävät Ruby-suklaalla koristeltuina uskomattoman upeilta.

Erityisen hyvin Ruby-suklaa sopii ystävänpäivän suklaaleivonnaisiin sekä kevään ja kesän juhlapöytään, johon kaipaa hempeän roosan vivahteita. Ruby-suklaasta valmistuvat esimerkiksi kauniit kakun koristeet. 

Joulun aikaan Ruby-suklaalla voi koristella vaikka trendikkäät neljän suklaan suklaafudget.

Lue myös Anna.fi: Suussa sulavat suklaareseptit

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ruby-suklaa on monelle uusi tuttavuus – rubiinisuklaa viettelee marjaisalla maulla ja pinkillä värillä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X