Ruoka

Lohen paistaminen pannulla on helppoa – näin paistat sisältä mehevän ja pinnalta rapean lohen

Lohen paistaminen pannulla on helppoa ja nopeaa. Paistettu lohi on täydellinen silloin, kun sen nahka on rapea ja sisus herkullisen mehevä.

Lohen paistaminen pannulla on nopea ja helppo tapa valmistaa suomalaisten suosikkikala ateriaksi. Kalaa pitäisi syödä vähintään pari kertaa viikossa. Vaihtelu virkistää, uunilohen sijaan kokeile lohen paistamista pannulla.

Lue myös: Lohen paistaminen uunissa

Ravintolassa saa aina täydellisesti paistettua lohta. Pannulla paistettu lohi on täydellisimmillään, kun sen nahka on rapea ja rouskuva, ja lohen liha on sisältä mehevä ja väriltään hieman rosee. Miten lohi paistetaan pannulla täydelliseksi?

Lohen paistaminen pannulla.
Paistettu lohi on täydellinen, kun sen nahka on rapea ja sisus hieman rosee sisältä. Kuva: Ari Heinonen

Lohen paistaminen pannulla – muista nämä 6 tärkeää asiaa

  1. Sopiva paistinpannu: Paras paistopinta tulee valurauta- tai hiiliteräspannulla. Molemmat voi kuumentaa kuumiksi ilman, että pannun pinnoitus kärsii. Siksi kovalla lämmöllä paistamisessa kannattaa suosia valurautaa tai hiiliterästä. Hyvä pannu lohen paistamiseen on valurautainen parila. Sillä saa hauskat grilliraidat kalan pintaan. Pinnoitettu pannu sopii miedommille kypsennystavoille.
  2. Tarpeeksi kuuma pannu: Kun pannu kuumennetaan tarpeeksi kuumaksi, paistopinnasta tulee rapea. Kuumenna pannu ensin, lisää sitten halutessasi rasva ja sitten kala.
  3. Rasvaa vai ei rasvaa: Rasvainen lohi ei välttämättä tarvitse lisärasvaa pannulle. Jos pannu on hyvässä kunnossa, sillä voi paistaa myös ilman rasvaa. Etenkin rasvaisen merilohen voi paistaa ilman lisättyä rasvaa. Toki voissa tai voin ja öljyn seoksessa paistettu kala saa makua rasvasta. Kirkastettu voi ei käryä kuten tavallinen voi, joten suosi sitä jos haluat vähemmän käryä. Yhdistä voita ja esimerkiksi rypsi- tai oliiviöljyä, niin saat erilaisen maun.
  4. Paista nahkapuoli alaspäin: Jos haluat paistaa lohen pannulla, valitse nahallinen lohifilee. Lohen nahka on herkullinen. Rapeaksi paistettuna sen voi hyvin syödä.
  5. Paista pitkään vain toiselta puolelta: Lohi kypsyy hyvin, kun annat sen paistua rauhassa siirtelemättä tai kääntämättä sitä. Näin onnistut myös nahan paistamisessa rapeaksi. Halutessasi voit paistaa toisenkin puolen, mutta käännä lohi nopeasti lopuksi ja paista vain pinta. Kokki Jyrki Sukulan vinkki ohuelle kirjolohelle on paistaa fileetä 4 minuuttia toiselta puolelta ja sitten nopeasti minuutin ajan toiselta puolelta. Näin nahasta tulee rapea ja kalasta kypsä.
  6. Käytä mittaria: Myös pannulla paistaessa kannattaa käyttää sisälämpömittaria. Täydellinen kypsyys lohelle on noin 45–50 astetta.  Silloin lohi on mehevimmillään ja hieman rosee sisältä. Lohi on ylikypsää, kun sen sisälämpö ylittää 50 astetta.
Lohen paistaminen pannulla.
Lohen paistaminen pannulla on nopea tapa valmistaa kalaa. Ohueksi leikattu lohimedaljongi paistuu muutamassa minuutissa. Kuva: Jorma Marstio

Lohen paistaminen ja kylmän pannun metodi

Monet ammattikokit vannovat kylmän pannun metodiin kalan paistamisessa. Etenkin rasvainen lohifilee paistuu täydelliseksi tällä tavalla. Lohen paistamisessa pannulla on otettava kuitenkin huomioon se, paistaako paksua ja rasvaista merilohta vai ohuempaa kirjolohta. Paksu kala vaatii luonnollisesti pidemmän paistoajan kuin ohut filee.

Lohen paistaminen pannulla.
Lohen paistaminen pannulla onnistuu myös suuremmasta fileestä. Muista, että pannun pitää olla tarpeeksi suuri. Lisää lohifilee pannulle nahkapuoli alaspäin. Kuva: iStockphoto

Lohifilee nostetaan kylmälle pannulle ilman rasvaa. Liesi laitetaan päälle ja kala kypsyy tasaisesti pannun kuumentuessa. Tämä metodi sopii etenkin paksulle merilohelle.

Ohuen kirjolohen voi hyvin paistaa kuumalla pannulla. Kirjolohi paistuu muutamassa minuutissa kypsäksi ja nahka paistuu rapeaksi.

Lohi kannattaa suolata kevyesti ennen paistamista. Pannulla paistettu lohi maistuu erilaisten lisukkeiden kanssa perunapyreestä salaatteihin.

Hyviä lisukkeita pannulla paistetulle kalalle ovat myös erilaiset kylmät kastikkeet. 

Lue myös: Lohi tai kirjolohi – kumpi on parempi vaihtoehto?

Artikkelia on muokattu 9.6.2023 klo 15:15

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lohen paistaminen pannulla on helppoa – näin paistat sisältä mehevän ja pinnalta rapean lohen

hj

Kalaa paistetaan ainoastaan nahka puolelta.

KK

Raakaa kalaa ei ole hyvä syödä. Sushit on erikseen. 😉 Hyvä ohje. Kerrankin tiedän, että miten kauan kalaa saa paistaa ja miten kuumalla levyllä. Viimeksi paistaessani tuli korppua, nyt ei tullut vaan mehukas ja maukas kala. Kiitos!

Tero

Älä
Onko noin

Paistaja

Mutta jos ottaa nahkan pois niin jätetäänkö se sitten raaaksi?
Kyllä meillä paistetaan molemmilta puolilta, sehän siihen sen makupinnan tekee.

neuvoton perheenisä

omgelma on kuntåmåkilonpalaonsuolattu lohipalamitensenvoivalmistaa

ritva

hyvää tuli ja lisksi kaadoin vhreästä smuthiesta puolendesilitran kastikkeen sihen paistovoihin,sekä mustaa pipuria ja siruuna viipaleita Ei ole parempaa.
mieluummin vahemmän suolaa kun liikaa,koska voissa on suolaa ,niin kunnon kysytys ensin nahkapuolella.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.