Ruoka

Suomalaisen kotikokin perisynti on ylikypsentää kirjolohi: Näillä vinkeillä grillaat elämäsi maistuvimman lohen

Lohi paistuu meheväksi kesägrillissä – kunhan sen kokkaa oikein. Nappaa vinkit, joiden avulla grillilohesta tulee herkkua. 

Lohen grillaus onnistuu vaivatta. Kala onkin kevyt vaihtoehto kesägrilliin. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja proteiinia. Lohi grillissä onkin maittava vaihtoehto perinteisille liharuoille. Lohifileen grillaus onnistuu helposti, kun muistat muutaman tärkeän seikan.

Toni Hukkanen Kalaneuvokselta kertoo vinkit, joilla kokkaat elämäsi parasta grillilohta.

Lue myös: Helpot lohiruoat – katso parhaat lohireseptit ja löydä oma suosikkisi!

1. Lohen grillaus: Älä ylikypsennä

Hukkasen mukaan suomalaisen kotikokin perisynti on ylikypsentää kala – valmisti sen sitten grillissä, pannussa tai uunissa.

”Kalan syyt ovat erilaiset kuin lihalla. Se kypsyy vielä pitkän aikaa sen jälkeen, kun se on napattu grillistä pois. Jos kalan antaa olla lämmöllä liian kauan, se yksinkertaisesti kypsyy kuivaksi”, Hukkanen sanoo.

Grillatessa kypsennyslämpötilan määritteleminen tasaiseksi voi olla hankalaa. Lohen grillaus onnistuu, kun tarkkailee grillatessa kalan kypsyyttä sen väristä. Vaaleanpunainen sävy on kypsyyden merkki. Paksuimman kohdan voi jättää hieman punertavaksi.

Tärkeintä on muistaa, että kala jatkaa kypsymistä vielä lautasellakin.

”Kun grillaaja ajattelee, että annan tämän olla vielä hetken, on yleensä hyvä aika ottaa kala pois. Se on hyvä nyrkkisääntö”, Hukkanen vinkkaa.

2. Kiinnitä huomio lämpötiloihin

Aloita lohen grillaus ottamalla kalafilee jääkaapista huoneenlämpöön ajoissa.

”Yleensä 20–30 minuuttia ennen grillausta riittää, jotta lämpö ehtii tasaantua”, Hukkanen sanoo.

Paistoasteet ja kypsennysaika riippuvat kalasta ja sen koosta. Hyvä lämpötila kirjolohifileen grillaamiseen on usein 170–180 astetta.

Lohifilee grillissä valmistuu noin 20 minuutissa. Kokonainen kala kypsyy noin 200 asteessa, ja grillausaika on noin 45 minuuttia kalan koosta riippuen.

”Kokonainen kala on eripaksuinen eri kohdista. Kala kannattaa asetella niin, että pyrstö ei ole grillin kuumimmassa kohdassa, sillä se kypsyy nopeammin.”

3. Lohen grillaus onnistuu parhaiten foliossa, mutta varo keittämistä

Kirjolohifilee kannattaa grillata foliossa. Ilman foliota kala tarttuu helposti ritilään kiinni ja rasva valuu grilliin. Tärkeää on käyttää grillaamiseen tarkoitettua foliota.

”Foliossa kala on helppo käsitellä ja tuoda pöytään”, Hukkanen lisää.

Aseta filee folioon nahkapuoli alaspäin niin, että fileen yläpuoli jää paljaaksi. Rypistä ylijäävä folio veneeksi kalan ympärille, mutta älä rypistä foliota kiinni. Näin kala ei keity foliopussissa ja lohen grillaus onnistuu.

4. Lohen grillaus – muista mausteet

Täydellinen lohen grillaus riippuu myös makumaailmasta. Mausteet ovat kaikissa kala-aterioissa tärkeä osa onnistumista.

”Kalaan sopii tietysti kalamauste, mutta usein ihan pelkkä suola riittää. Sitruunapippuriakin voi laittaa. Kalalle käy aika laaja skaala mausteita.”

Fileen paksuudesta riippuen lohi kannattaa Hukkasen mukaan laittaa maustumaan 1–2 tuntia ennen grillausta. Leikkaa fileen pintaan viiltoja muutaman sentin välein, jotta kala kypsyy ja maustuu tasaisesti. Levitä mausteet myös viiltojen väleihin.

Kokonainen kirjolohi kannattaa suolata esimerkiksi grillausta edeltävänä iltana tai aamulla, jotta suola ehtii imeytyä kunnolla.

Artikkelia on muokattu 29.5.2023 ja 22.5.2024

Lue myös Anna.fi: Grillattavaa thaityyliin, grillatut karitsankyljykset ja korealaiset possuvartaat – poimi oikeat sisälämpötilat ja grillaa täydellistä lihaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalaisen kotikokin perisynti on ylikypsentää kirjolohi: Näillä vinkeillä grillaat elämäsi maistuvimman lohen

PeraT

Kaasugrilliä saa käyttää parvekkeella sanoi taloyhtiön järjestyssäännöt mitä vaan. Ainoastaan palotarkasta voi kieltää kaasugrillin käytön parvekkeella ei järjestyssäännöt.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.