Ruoka

Lohen savustus – näillä vinkeillä savustaminen onnistuu laatikossa ja pussissa

Savustettu lohi on vastustamaton herkku. Savustaminen on myös helppo tapa valmistaa kalaa. Näillä ohjeilla saat lohesta maukkaan ja mehevän savukalan.

Lohen savustus on helppoa ja herkullista hommaa. Tärkeintä on valita savustettavaksi tuore kala. Kalaksi sopii hyvin rasvainen kala, mutta myös vaalealihaisia kaloja voi savustaa.

Lue myös: Savusta sähköllä

Tarkista nämä asiat ennen kalan ostoa

  1. Kysy kauppiaalta, milloin kala on uinut tiskiin.
  2. Pyydä kauppiasta nostamaan kala esiin.  Paras tuoreen kalan tunnusmerkki on sen kankeus. Tuore, riittävän kylmässä säilytetty kala on kankea ja säilyttää ryhdikkyytensä.
  3. Varmista, että kalan pinta on kostea,  kiiltävä ja puhdas.
  4. Kurkkaa vielä kalan kiduksiin. Tuoreen kalan kidukset ovat kirkkaanpunaiset.
  5. Katso kalaa silmiin. Tuoreen kalan silmät ovat kirkkaat.

Lue myös: Kalan savustaminen

Lohen savustus – sähkösavustin, savustuslaatikko vai –pussi?

Kalasavustimia on tarjolla monenlaisia perinteisistä puusavustimista savustuspusseihin. Savustuspussi ja sähköllä toimiva savustin ovat aloittelijalle helppokäyttöisimpiä kuin perinteinen savustuslaatikko.

Savustuspussi

Savustuspussin käyttäminen on yksinkertaista, kunhan muistat sulkea pussin huolella ja laitat sen oikein päin uuniin. Savustuksen jälkeen pussia ei pidä heti avata, vaan lämmön täytyy antaa tasaantua rauhassa. Savustuspussiin mahtuu noin kahden kilon kokoinen lohi. Savustettu lohi saa savustuspussissa esimerkiksi leppäsavun tai BBQ-aromin.

Lue myös: Katajantuoksuja savustupussissa

Sähkösavustin

Sähkösavustimella ei voi epäonnistua. Sähköllä toimivaa savustinta käytetään vain ulkona. Valitse savustukseen paloturvallinen paikka. Purupellille sirotellaan ohut kerros savustukseen sopivaa puhdasta savustuspurua.  Sen jälkeen purupelti työnnetään vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan. Savustuspurujen tulee olla kosteita, liian kuivat savustuspurut, voivat pölläyttää sähkösavustimen kannen auki savustuksen aikana.  Aseta kalat yhteen kerrokseen ritilälle ja työnnä ritilä savustuspönttöön tippupellin päälle. Sulje kansi ja aseta pistoke maadoitettuun pistorasiaan.

Savustuslaatikko

Savustuslaatikkoa käytettäessä suolattu kala nostetaan voidellulle ritilälle. Laatikko suljetaan ja laitetaan grilliin tai nuotion hiillokselle.  Savustuslaatikko asetetaan tulisijan päälle. Polttopuina kannattaa käyttää leppää tai muita lehtipuita.

Lohen savustus

Aloita savustus kalan suolauksella. Raota kunnolla peratun ja huuhdellun kalan vatsaonteloa ja hiero sen sisälle suolaa. Ripottele suolaa myös kalan pintaan. Anna kalan suolautua viileässä pari tuntia ja pyyhi lopuksi ylimääräinen suola pois talouspaperilla.

Kalan voi suolata myös suolavedessä. Upota se 12 tunniksi 10 prosenttiseen, viileään suolaliuokseen. Nosta kala suolasta ja huuhdo liika suola pois. Kuivaa kala sen jälkeen huolellisesti.

Ripottele savustuslaatikon pohjalle purua. Tavallisimmin puruna käytetään miedon savun antavaa leppää. Muutama purujen sekaan laitettu katajanoksa ja pari sokeripalaa antavat upean värin ja hienon aromin.

Nosta suolattu lohi voidellulle ritilälle ja laita savustuslaatikkoon tai -pönttöön. Sulje laatikko ja nosta se grilliin tai nuotion hiillokselle. Savustuslaatikko laitetaan tulisijan päälle. 

Lohen savustus – savustusaika? 

Savusta lohi mahdollisimman matalassa lämpötilassa, jottei siitä tule kuivaa. Kalan koko ja savustusolosuhteet vaikuttavat kypsymisaikaan.

Kilon painoisen kalan kypsyminen miedolla lämmöllä kestää noin 30–40 minuuttia. Kala on kypsä, kun evä irtoaa. Voit varmistaa kalan kypsyyden käyttämällä paistomittaria. Kypsäksi savustettu lohi on sisälämpötilaltaan noin 55–60 astetta.

Herkkuja savustetusta lohesta

Kokeile: Savustettua lakritsilohta ja maissi-nektariinisalaattia

Lue myös Anna.fi: Savukalaa ja salsa verdeä

Artikkelia on muokattu 29.5.2023 klo 15:05

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lohen savustus – näillä vinkeillä savustaminen onnistuu laatikossa ja pussissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.