Ruoka

Lohen paistaminen uunissa – matala paistolämpötila takaa mehevän kalan

Lohen paistaminen uunissa on helppoa, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan. Tässä selkeät ohjeet, joilla onnistut varmasti ja valmistat elämäsi mehevimmän uunilohen.

Lohen paistaminen uunissa on helppoa yksinkertaisten ohjeiden avulla. Yleisin virhe uunilohen valmistuksessa on se, että lohta kypsennetään liian kuumassa uunissa liian kauan. Tällöin kalasta siitä tulee ylikypsää ja kuivaa. Täydellinen kypsyys lohessa on silloin, kunkala mehevä ja sisältä hieman roseen värinen.

Lue myös: Uunilohi on helppoa kotiruokaa – 5 herkullista ohjetta

Lohen paistaminen uunissa.
Ranskankermalla kuorrutettu uunikirjolohi ja perunamuusi ovat klassikkoyhdistelmä. Kuva: Ari Heinonen

Lohen paistaminen uunissa – ota huomioon 5 tärkeää kohtaa

1. Kokonainen lohi vai lohifilee

Kypsennysaika riipppuu monesta asiasta. Paistetaanko lohi kokonaisena vai fileenä? Lohikaloja on monen kokoisia, joten suuren kokonaisen ohen kypsymisaika on luonnollisesti pidempi kuin pienemmän.

Lohen paistaminen uunissa.
Kokonaisen lohen paistaminen uunissa on helppoa, kunhan käytät paistomittaria. Sopiva sisälämpö kypsälle lohelle on noin 50 astetta. Kuva: iStockphoto

Avuksi kannattaa ottaa paistomittari. Työnnä mittari kokonaisen lohen paksuimpaan kohtaan selkään, kuitenkin irti selkärangasta. Lohi on kypsää, kun sen sisälämpö on noin 45 astetta. Jos haluat ylikypsää lohta, jatka paistamista kunnes mittari  näyttää 55–60 astetta.

Toimi samoin fileen kanssa. Paistomittarin avulla saat täydellisen kypsää lohta. Lohifilee on peräpäästä ohuempi, joten lohi kypsyy tietenkin sieltä kypsemmäksi nopeammin.

Tästä syystä lohifilee on mainiota ruokaa, koska perheessä saattaa olla niitä jotka haluavat lohen kypsempänä kuin toiset. Yhdestä suuresta fileestä tulee kaikille sopivat kypsyysasteet.

2. Lohifileen paksuus

Lohen paksuus vaikuttaa kypsymisaikaan. Paksumpi merilohi kypsyy pidempään, ohut kirjolohi paistuu uunissa nopeasti.

3. Lohifileen sisälämpötila uunin mennessä

Myös lohifleen sisälämpötilalla on merkitystä paistoaikaan. Suoraan jääkaapista uunin laitettu lohi kypsyy pidempään kuin hieman huoneenlämmössä seissyt lohi.

Lohen voi ottaa huoneenlämpöön 45 minuuttia ennen paistamista. Ripottele päälle heti suolaa niin se ehtii imeytyä hyvin ennen paistamista.

Lohen paistaminen uunissa.
Lohen paistaminen uunissa helpottuu, kun palat ovat samankokoisia. Näin varmistat tasaisen kypsyyden kaikille paloille. Kuva: Ari Heinonen

4. Lohen paistaminen uunissa paistoastiassa

Myös astialla on vaikutusta. Paksupohjaisessa posliini- tai lasivuoassa kypsennysaika pitenee. Jos lohen nostaa kuumalle pellille leivinpaperin päälle, kypsennysaika lyhenee. Lohta voi kypsentää myös leivinpaperikääreessä, jolloin rasvaroiskeet pysyvät siististi pussukan sisällä, eivätkä sotke uunia.

Lohen paistaminen uunissa on helppoa. Kuva:
Lohen paistaminen uunissa on helppoa, kunhan muistaa oikean lämpötilan. Ota mittari avuksi, niin saat mehevän lopputuloksen. Kuva: Kristiina Kurronen

5. Uunin lämpötila

Sopiva lämpötila lohen uunissa kypsentämiseen on 140–150 astetta. Liian kuumassa paistetusta lohesta tulee helposti ylikypsää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lohen paistaminen uunissa – matala paistolämpötila takaa mehevän kalan

kurwa

kurwa mac

Sinun täytyy kommentoidaksesi.