Ruoka

Margarita on helppo valmistaa hillopurkissa! Baarimestari paljastaa täydellisen drinkin salaisuuden

Margarita-drinkki on helppo ja nopeasti valmistuva cocktail, joka sopii hyvin yhteen suomalaisten grilliruokien kanssa. 

Margarita-drinkki on ihana kesäinen cocktail, joka on helppo tuunata mieleisekseen marjojen, hedelmien tai erilaisten suolojen avulla. Baarimestari Jarno ”Jarppi” Rehelmä kertoo, kuinka täydellinen margarita syntyy ja kuinka margaritoja voi valmistaa kesäjuhlissa helposti koko porukalle.

Hyvät raaka-aineet ovat täydellisen margaritan salaisuus

Täydellinen margarita syntyy hyvälaatuisesta tequilasta, appelsiininmakuisesta likööristä (esimerkiksi Cointreau) ja tuoreesta, itse puristetusta limemehusta. On tärkeää, että raaka-aineet ovat laadukkaita, jotta margaritasta tulee ensiluokkainen.

”Jos tequilasta ja limemehusta luistaa, siinä mennään helposti metsään. Tequilan pitää olla 100-prosenttisesti agavea eli valitaan pullo, jonka kyljessä lukee 100 % agave. Se tarkoittaa, että tequilan valmistuksessa on käytetty vain agavea eikä esimerkiksi riisiä tai viljoja. Esipuristettua limemehua ei kannata käyttää, koska siihen on usein lisätty säilöntäaineita. Mielestäni Cointreau on tärkein osa margaritaa, mutta se on aina varmuudella samanlaatuista”, Jarppi Rehelmä ohjeistaa.

Margaritat nautitaan tyypillisesti lasista, jossa on suolareunus. Lasin reuna kostutetaan limemehulla ja pyöräytetään lautasella, jossa on suolaa. Suolareunuksen sijaan margaritan joukkoon voi lisätä hieman merisuolaa.

”Hyppysellinen suolaa saa aikaan saman efektin kuin suolareunus ja nostaa makuja esiin margaritassa.”

Täydellinen margarita-drinkki syntyy helposti hillopurkissa

Rehelmä kannustaa ihmisiä kokeilemaan margaritan valmistusta vaikka mökillä.

”Meillä on vähän sellainen tapa, että me jämähdetään helposti tekemään samaa tuttua kesäboolia joka vuosi, vaikka haluttaisiin jotain muuta. Olisi kuitenkin hienoa, jos uskallettaisiin lähteä kokeilemaan uusia vaihtoehtoja. Margarita on todella nopea ja helppo valmistaa melkein missä vain.”

Kesäjuhlissa jokaiselle osallistujalle voi hankkia oman kannellisen hillopurkin, jossa vieraat voivat ravistaa itse itselleen kesäisen margaritan. Drinkin voi myös juoda hillopurkista.

Purkkeihin laitetaan jokaiselle valmiiksi ainekset ja paljon jäitä. Margaritaa ravistellaan pitkään, jotta jää hieman sulaa purkkiin.

”Margaritoista tulee todella hyvälaatuisia kaikille, kun ne tekee tällä tavalla. Yleensä jos tekee isolle porukalle kerralla margaritat, siinä käy niin, että ne vettyvät liikaa tai lämpenevät.”

Suomessa ravintoloissa jäät siivilöidään margaritoista usein pois, mutta mökillä ja kesäjuhlissa ne voi jättää cocktailiin huoletta.

”Maailmalla margaritoja nautitaan todella paljon jäiden kanssa.”

Täydellinen margarita hillopurkissa
Margarita syntyy helposti mökillä tai kesäjuhlissa hillopurkissa. Halutessaan juoman voi tuunata esimerkiksi mansikoilla.  Kuva: iStockphoto

Ravista margarita-drinkki oikein

Kotona paras astia margaritan valmistamiseen on cocktail-ravistin. Siinä ainekset saa parhaiten sekaisin.

”Margaritan sydän on se, että se on hyvin ravistettu. Ensinnäkin kaikkea, missä on sitrusmehua, pitää ravistaa hyvin, jotta se varmasti sekoittuu tasaiseksi ja tasalaatuiseksi. Toiseksi ravistaminen on tärkeää siksi, että margaritasta tulee varmasti kylmää ja että se ottaa jäästä vähän vettä.”

Siihen, kuinka pitkään margaritaa ravistetaan, on vaikea antaa yksiselitteistä ohjetta. Ravistamisaika riippuu siitä, millaisia jäitä margaritan tekemiseen käytetään.

”Osassa ravintoloista käytetään jääpaloja, jotka eivät ole kiinteitä jääkuutioita vaan enemmän onttoja jääkuoria. Niiden jäiden kanssa margaritaa ravistetaan maksimissaan 4–5 sekuntia, koska jäät alkavat hajota sohjoksi, jos ravistaa pidempään.”

Kotona on kuitenkin mahdollista jäädyttää isompia, kiinteitä jääpaloja. Silloin margaritaa ravistetaan jopa 10 sekuntia tai enemmän.

”Margaritaa pitäisi ravistaa niin kauan, että cocktail shaker tai hillopurkki tuntuu käsissä oikein kylmältä. Yleensä shakerista sanotaan, että kun sen ulkopuoli huurtuu, juoma on hyvä.”

Lue myös anna.fi: Sekoita moderni drinkki – neljä kiinnostavaa ja vähäalkoholista drinkkiä, jotka on helppo tehdä kotonakin

Vain mielikuvitus on rajana margaritan tuunaamisessa

Margaritan suolareunus syntyy yleensä hienojakoisesta merisuolasta. Reunukseen voi kuitenkin käyttää mitä vain suolaa. Suolojen avulla margaritaan saakin tuotua uusia, kiinnostavia makuja.

”Margaritoihin sopii hyvin savusuola, joka antaa savuista makua tai himalajan ruususuola, joka antaa erilaisia aromeja.”

Margaritan perusohjetta on helppo tuunata erilaisilla hedelmillä ja marjoilla.

”Margarita on siitä hieno juoma, että siihen voi periaatteessa sotkea mitä vaan. Vain mielikuvitus on rajana. Yksi oma suosikkini on laittaa ananasta ja korianteria shakeriin mukaan. Korianterista on monia mielipiteitä, mutta mielestäni margaritasta tulee korianterin kanssa tautisen hyvää.”

Ananasta voi lisätä margaritaan mehuna tai paloina. Jos margaritaa tekee ensimmäisiä kertoja, ananas kannattaa mehustaa joukkoon. Yhteen annokseen pari, kolme isompaa lehteä korianteria on hyvä määrä. Lehtiä ei kannata murskata, jotta niistä ei tule kitkeriä.

Margaritan voi tuunata melkein millä vain hillolla, mitä kaapista sattuu löytymään. Myös raparperi ja kotimaiset marjat sopivat margaritoihin. Sekoitusastian pohjalle voi murskata mansikoita.

”Hillon ongelma on se, että se sekoittuu vähän huonosti eli se pitää lusikalla sekoittaa nesteeseen. Muuten hillo jää hillopurkin tai shakerin pohjalle.”

Grilliruoka sopii hyvin yhteen margaritojen kanssa

Margaritoja juodaan traditionaalisesti paljon Meksikossa. Siispä kun pohditaan, millainen ruoka sopii yhteen margaritojen kanssa, katse kannattaa suunnata meksikolaiseen keittiöön.

”Kun jätetään kaikki tulisimmat versiot pois meksikolaisesta ruoasta, jäljelle jää grilliruoka ja raakakala. Kun ajatellaan vaikka suomalaista mökkikesää, niin meillä on tosi paljon meksikolaisia elementtejä. Me grillataan lihaa, meillä on graavattua kalaa, joka ei ole ihan suoraan ceviche-tyyppistä, mutta samalla sivulla ollaan.”

”Kesäinen grilliruoka, olipa se sitten kalaa, kanaa tai lihaa, sopii margaritojen kanssa nätisti. Kaikki, mikä tukee margaritan sitruksista makua, toimii hyvin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Margarita on helppo valmistaa hillopurkissa! Baarimestari paljastaa täydellisen drinkin salaisuuden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.