Ruoka

Miten englantilainen hedelmäkakku liekitetään? Ota suola avuksi näyttävän liekin teossa

Joulun näyttävin jälkiruoka liekitetään. Christmas pudding eli englantilainen joulukakku saa vieraiden suut loksahtamaan auki aivan varmasti. Huikean hieno kakku on helppo valmistaa.

Olisiko tämä joulu se, jolloin teilläkin syödään sekametelisopan sijasta jälkiruokana joulupöydässä englantilainen Christmas pudding eli jouluvanukas tai tarkemmin jouluinen hedelmäkakku?

Briteissä Christmas pudding valmistetaan useita viikkoja ennen joulua, yleensä jo marraskuun lopulla. Kakussa on paljon kuivattuja hedelmiä ja meillekin tuttuja joulun ajan mausteita kuten kanelia ja neilikkaa. Kuivahedelmät pitävät kakun mehevänä ja se säilyy hyvin. Toki sen valmistuksen voi jättää jouluunkin, se maistuu myös juuri valmistettuna.

Kakku viimeistellään liekityksellä ja tarjoillaan usein myös brandy-voin kera.

Englantilainen hedelmäkakku valmistuu tällä reseptillä. Nappaa se talteen!

Onnistu Christmas puddingin valmistuksessa

Tahmeaa kakkua ei paisteta uunissa. Se valmistetaan vesihauteessa. Kakkutaikina painellaan tiiviisti esimerkiksi silikoniseen tai lasiseen vuokaan ja vuoan aukko suojataan hyvin kosteudelta käärimällä se tiiviisti kelmuun ja folioon.

Vuoka nostetaan vesihauteeseen. Tarvitset kattilan joka on suurempi kuin vuoka, jolloin voit nostaa vuoan kattilan sisään. Parhaimman kokoinen vuoka jää reunoista kiinni kattilan reunoihin, jolloin vuoka pysyy kätevästi paikoillaan. Kattilassa poreileva vesi lämmittää vuoan ja kakku kypsyy vuoassa.

Christmas pudding on näyttävä joululeivonnainen.
Näyttävän oranssin liekin saat heittämällä liekkeihin vähän suolaa. Natrium muuttaa sinisen liekin oranssiksi.

Liekitys

Liekitys on näyttävä tapa viimeistellä herkkuja. Tunnetuimmat liekitetyt herkut ovat varmasti ranskalaiset liekitetyt appelsiiniletut Crepês Suzette. Englantilainen Christmas pudding tulee heti  kakkosena.

Liekitys ei ole kypsentämistä, vaan sillä viimeistellään jälkiruoka. Se on ikäänkuin kruunu koko herkulle.

Käytä liekitykseen viinaa, jossa on tarpeeksi alkoholia. Kotilieden kakku liekitettiin suomalaisittain Kossulla, mutta jos kaapissa on brandya, konjakkia tai väkeviä liköörejä, nekin sopivat.

Katso video liekityksestä alta.

Liekittäjän muistilista

  1. Älä koskaan liekitä pöydässä, jossa on esimerkiksi joulukoristeita pöydän päällä tai liesituulettimen alla. Tuulettimen hormisto saattaa olla todella rasvainen ja se syttyy helposti palamaan.
  2. Kaikkein turvallisinta on liekittää avoimessa tilassa. Pidä lähellä aina sammutuspeite tai käsikäyttöinen sammutin hätätilanteiden varalle.
  3. Alkoholin pitää kuumentua tarpeeksi, jotta21 se syttyy palamaan.
  4. Älä koskaan kaada kakkuun lisää alkoholia suoraan pullosta kesken liekityksen, sillä pullo voi imaista liekin sisäänsä.
  5. Sammuta valot. Liekit näyttävät paremmilta pimeässä.
  6. Alkoholi palaa sinisellä liekillä, jota voi olla vaikea nähdä tavallisessa huoneenvalossa. Pieni määrä suolaa eli natriumia liekkeihin heitettynä muuttaa liekin oranssiksi.
  7. Alkoholi palaa pois itsekseen. Sitä ei tarvitse sammuttaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten englantilainen hedelmäkakku liekitetään? Ota suola avuksi näyttävän liekin teossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.