Viini-lehden vuoden viinivalinnat ovat tehty.
Ruoka

Nämä ovat vuoden 2017 puna- ja valkoviinit, viiniravintola sekä ensikertaa valittu viinin ystävä

Neljännentoista kerran juhlitaan Viini-lehden valitsemia puna- ja valkoviinejä. Lisäksi valittiin vuoden viinin ystävä sekä vuoden viiniravintola.

Voittajaviinit ovat molemmat Etelä-Euroopasta. Vuoden punaviini tulee Italiasta ja valkoviini Portugalista, Viini-lehden tiedotteessa kerrotaan. Vuoden viiniravintolaksi valikoitui helsinkiläinen Baskeri & Basso Bistro, joka sijaitsee Etelä-Helsingissä Tehtaankadulla.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa Viini-lehti halusi kohdentaa valinnan myös viinin ystävään. Voittaja on Suomen koripallojoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Vuoden valko- ja punaviini

Viini-lehden vuoden valkoviini on varsin nuori portugalilainen Redoma Branco 2016 ja punaviini italialainen hurmuri Tommasi Crearo 2014.

Vuoden punaviini: Tommasi Crearo 2014, Tommasi Viticoltori, Veneto, Italia, 18,98 €

Voittajaa arvioitiin muun muassa näin: ”Viinistä huokuu rustiikkinen luonteikkuus vivahteikkaan aromikkuuden ja nahkaisuudenkin kautta. Avoin, reilun aromikas tuoksu tuo mieleen kuivatut hedelmät, makeat mausteet, kypsän kirsikan ja orastavan nahkaisuuden. Maku on varsin täyteläinen ja toistaa tuoksun aromit. Mehukas suutuntuma saa ryhtiä hapankirsikkaisen hapokkuuden lisäksi myös pehmeästä tanniinisuudesta.”

Vuoden valkoviini: Redoma Branco 2016, Niepoort Vinhos, DOC Douro, Portugali, 16,90 €

Voittajaa arvioitiin muun muassa näin: ”Valkoinen Douro-laakson Redoma Branco on osoitus tyylikkäästä hedelmäisyyden ja tammisuuden harmoniasta. Runsas, leveän hedelmäinen tuoksu tuo aromeiltaan mieleen muun muassa persikan, hunajamelonin sekä kypsän punaisen omenan ja aprikoosin. Maku toistaa tuoksun leveän aromimaailman. Viinistä on lisäksi kermaisuutta, pähkinää, kukkaisuutta ja eksoottista hedelmäisyyttä, jota ryhdittää tammikypsytyksen tuoma rotevuus ja eloisa hapokkuus.”

Vuoden viinit tulevat Italiasta ja Portugalista.
Vuoden viinit tulevat Italiasta ja Portugalista. © Sami Piskonen

Näin valinta tehtiin

Viini-lehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin -kirjaa ja Viini-lehden uutuusarvioita varten. Kaikki viinit maistetaan sokkona. Parhaat kolme valko- ja punaviiniä päätyvät vuoden viini -ehdokkaiksi. Harmonisen kokonaisuuden ja luonteikkuuden lisäksi viinin tulee olla Alkon vakiovalikoimassa ja korkeintaan 32 euron hintainen. Useiden uudelleenmaistamiskertojen jälkeen Juha ja Antti valitsevat finalistien joukosta voittajat.

Vuoden viinin ystävän valinta

Tuomaristo perusteli valintaa näin:

”Henrik Dettmann on tunnettu paitsi Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajana myös viininystävänä, joka edustaa rentoa, nykyaikaista ja hyväntuulista suhtautumista viinikulttuuriin. Dettmann uskoo, että suomalaiseen viinikulttuuriin pätee sama kuin koripalloon: piilevää kysyntää on paljon.”

”Nautinnoksi ei enää riitä pelkkä muovituoppi kylmällä terassilla”, Dettmann toteaa Viini-lehden haastattelussa.

Dettmann on täydentänyt viinituntemustaan ulkomailla valmentaessaan.

”Kun valmensin puoli vuotta Dijonissa, opin, että vaikka Ranskassa koripallo on tärkeä asia, niin päivän suurin päätös on se, mikä viinipullo avataan ja mitä sen kanssa syödään. Tämä on ranskalaisen kulttuurin hienoin piirre: kyky nauttia elämästä.”

Dettmannilla on oma mielipiteensä sanottavana myös kuumana käyvään keskusteluun alkoholilaista.

”Populistit pyörittävät prosentteja! Me ollaan täydellinen takapajula – 50 vuotta ajasta jäljessä. Ei ihminen opi kokeilematta, ja kokeiluun sisältyy aina riski, että tulee munattua. Ymmärrän myös sen, ettei alkoholi sovi kaikille. Siksi arvostan heitä, jotka tunnistavat, ettei tämä ole heidän juttunsa, ja he jättävät sen suosiolla muille. Sitten on valitettavasti ne väliinputoajat, mutta ei kansa voi paremmin sillä, että antaa buranaa kaikille, jos vajaalla kymmenyksellä on päänsärky.”

Vuoden viiniravintola

Baskeri & Basso Bistro, Helsinki

Tuomareiden perusteluista selviää miksi helsinkiläisravintola on ansaitsi paikkansa.

Baskeri & Basson hienous piilee viinitarjonnan ja sopivan yksinkertaisen ruoan lisäksi ainutlaatuisessa tunnelmassa. Tunnelman takana ovat Niki ”baskeri” Thieulon ja Kalle ”basso” Kiukainen ja heidän henkilökuntansa, joiden välityksellä intohimo viineihin ja ruokaan välittyy asiakkaille. Tunnelma on lämminhenkinen sekoitus nykyajan satamaromantiikkaa ja pariisilaista bistroa, höystettynä kynttilän valolla ja loistavalla palvelulla. Baskeri & Basson viinilista on sopivan kattava ja tarjoaa jokaiselle jotakin, mukana on muutama klassikko mutta paljon uusia tuttavuuksia kuten natural-viinejä tai viinejä virallisten laatuluokiteltujen viinialueiden ulkopuolelta.”

Kotiliesi.fi bloggaaja HimaHellan Tiina Rantanen on viinin ystävä. Lue lisää viineistä blogista.

Himahellan Tiina Rantanen parittaa ruoan ja viinin.
Ruoan ja viinin liitto voi olla parhaimmillaan makuhermoja kutkutteleva elämys.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä ovat vuoden 2017 puna- ja valkoviinit, viiniravintola sekä ensikertaa valittu viinin ystävä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.