Ruoka

Joko tunnet orzo pastan? Siitä valmistettu risotto on trendikäs tarjottava – täydellinen valinta myös pastasalaatteihin

Orzo on riisinjyvää muistuttava pasta ja keittiössä todellinen ässä. Siitä valmistetut pastat ovat aina mehukkaita. Käytä orzoa risottoriisin tapaan, tee siitä mehevä uuniruoka, ruokaisa salaatti tai rikasta sillä vaikka keitto.

Orzo pasta on muun muassa Kreikassa suosittu pastalaatu. Jyväpasta on muodoltaan kuin riisi tai ohran jyvä, jolta se on saanut myös nimensä. Orzoa kutsutaan myös nimellä risoni tai pepinette. 

Ihan pikkukaupoissa orzoa ei välttämättä aina löydä, mutta vähän isompien markettien pastahyllyiltä sitä kannattaa ainakin metsästää.

Lue myös: Valmiit tortellinit ovat arki-illan pelastus – nämä älyttömän helpot pasta-ateriat maistuvat kaikille!

Orzo on loistava valinta ruokaisiin pastasalaatteihin. © iStock

Orzo pasta: Käyttö ja keittäminen

Orzo kypsennetään kuten perinteinenkin pasta eli keittämällä jyvät runsaassa suolalla maustessa vedessä. Keittoaika on noin 12 minuuttia. Muista pastoista poiketen keittoaika ei kuitenkaan ole minuutilleen, sillä orzo kestää hyvin kypsennystä eikä ylikypsymisen vaara ole suuri. Se siis säilyttää kypsänäkin mukavan purutuntuman.

Parhaan ilon irti orzosta saa kuitenkin käyttämällä sitä huomattavasti monipuolisemmin kuin tavalliseen tapaan keittämällä. Riisiä muistuttavasta pastasta voi valmistaa vaikkapa herkullista orzo-risottoa eli orzottoa, joka on kuin risottoa. Siinä orzo pasta kypsennetään pannulla mieluisten höysteiden kera imeyttämällä neste pastaan. Koostumus saa olla risoton tapaan kostean mehevä.

Orzottoa valmistettaessa kaiken nesteen voi kuitenkin risotosta poiketen lisätä pannulle kerralla, eikä lieden ääressä ole välttämätöntä päivystää herkeämättä. Muutama sekoitus silloin tällöin riittää. 

Entä voiko orzo pastaa valmistaa myös uunissa? Kyllä voi! Kreikkalaisessa keittiössä jyväpastaa käytetään usein nimen omaan uuniruoissa. Ja uunissa valmistettavissa pastaruoissa orzo onkin haka. Niissä orzo ei petä eli se ei hevin kuivu, kuten moni muu pasta uunissa valmistettaessa tuppaa tekemään. 

Lisäksi orzo sopii mainiosti esimerkiksi keittoihin ja salaatteihin. Lisää orzoa esimerkiksi minestronekeittoon tai vaikka Henri Alénin reseptillä valmistettavaan herkulliseen italialaiseen hääkeittoon eli Minestra Maritataan. Kyseessä ei ole häissä tarjottava keitto, vaan nimi viittaa siihen, että raaka-aineet ovat hienosti naimisissa keskenään. Maittava keitto tuo kaivattua vaihtelua keittopäivään ja arkiseen jauhelihakierteeseen. 

Orzo pasta kannattaa muistaa myös ruokaisaa salaattia valmistettaessa ja käyttää sitä salaatin pohjana riisin tai couscousin sijaan. Herkullisen maun salaattiin saat maustamalla salaatin maukkaalla öljypohjaisella kastikkeella ja vaikka tuoreilla yrteillä. Höysteitä voi lisätä maun mukaan. Kokeile vaikka kreikkalaiselta salaatilta lainattuja makuja.

Lue lisää Anna.fi: Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joko tunnet orzo pastan? Siitä valmistettu risotto on trendikäs tarjottava – täydellinen valinta myös pastasalaatteihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.