Ruoka

Parhaat pororeseptit

Poro on yksi pohjoisen hienoimmista raaka-aineista. Monipuolinen poro sopii niin keittoon kuin piirakkaan – käristystä unohtamatta.

Poro on arvokasta lihaa, josta voi loihtia myös herkullisia piiraita. Etenkin kylmäsavuporo on aromikkuutensa vuoksi erinomainen raaka-aine pieninäkin määrinä. Leivo pieniä poropiiraita, joissa maistuu poron ohella emmentaljuusto tai kevätsipulilla ja purjolla säväytettyä poropiirakkaa.

Poroleipäset

Kylmäsavuporosta syntyy helposti herkullisia pikkusuolaisia. Poroleipäset voidellaan metsäsienituorejuustolla ja viimeistellään savuporosiivuilla, tomaateilla ja rucolalla. Jängän savupororieskat ovat puolestaan näppäriä herkkurullia, joille luumu antaa mukavasti makeutta.

Pitsa ja poro on mainio yhdistelmä, joka maistuu illanistujaisissa tai kylmänä iltana kotisohvalla. Suppilovahvero-savuporopizza tehdään alusta alkaen itse, tomaattikastiketta myöten.

suppilovahvero-savuporopizza

Salaatit saavat porosta ruokaisuutta ja upeaa makua. Savuporo-papusalaatissa on makeaa ananasta ja kirpeitä karpaloita voimakkaanmakuisen poron kaverina. Pastasalaattikin saa ripauksen pohjoisen makua, kun siihen lisätään kylmäsavupororouhetta.

Pehmeät keitot rakastavat savuporon makua, joka antaa ruoalle luonnetta. Suppilovahvero-porokeitto syntyy myös muista saatavilla olevista sienistä ilman, että maku kärsii.

Poronkäristys

Ehkä se kaikkein tunnetuin pororesepti on poronkäristys. Talvipäivään sopiva muheva herkku saa makua pekonista ja oluesta. Tarjoile perinteiseen tapaan perunasoseen ja puolukan kera. Katso myös, miten Himahellan Tiina valmistaa stadilaisen poronkäristyksen.

Juhlaviin hetkiin kannattaa valmistaa suussasulavaa poron paahtopaistia, joka haudutetaan kermassa. Paahtopaistin lisukkeeksi sopivat paahdetut juurekset tai vaikkapa palsternakkapyree.

Lue lisää:

Poroa pataan Poronkäristys syntyy helposti Kokeile pororuokia Ruoka.fi:Monipuolinen poro valloittaa – poimi parhaat reseptit!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat pororeseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.