Ruoka

Persikka koukuttaa kesän leivonnaisissa ja jälkiruoissa - poimi suussasulavat reseptit!

Persikka on ihanan makea ja mehukas hedelmä, joka sopii oivallisesti moniin jälkiruokiin ja leivonnaisiin, mutta myös suolaisiin ruokiin. Piilota persikat piiraisiin, paahda ne grillissä ananasten kera helpoksi jälkkäriherkuksi tai hyödynnä vaikka pizzan täytteenä.

Persikka kuuluu samaan sukuun luumun, mantelin ja aprikoosin kanssa. Persikoita on tuhansia lajikkeita, joista tutuin lienee nektariini sekä paraguayo eli litteä donitsipersikka.

Nektariini ja persikka ovat periaatteessa sama hedelmä, mutta persikalla on pehmeä, nukkapintainen kuori. Kiiltäväkuorisen nektariinin pinta puolestaan on sileä. Pienestä erosta huolimatta persikat voi mainiosti korvata nektariineilla ja päinvastoin. 

Persikka on väriltään vaaleankeltaisen punertava ja sen auringonpuoleinen poski on värittyneempi. Persikan kuori on ohut ja nukkapintainen. Persikan voi mainiosti syödä kuorineen, mutta kuori irtoaa myös helposti kastamalla hedelmä kiehuvaan veteen. Persikan kyljessä on aina kevyt ura. Kivi hedelmän sisällä on iso eikä sitä syödä. 

Sekä persikan että nektariinin hedelmälihat ovat mehukkaat ja aromaattiset. Hedelmäliha voi olla keltainen tai valkoinen. 

Persikan sesonki yltää kesäkuusta syyskuulle asti. Ruokakaupoissa myynnissä olevat persikat tulevat pääosin Italiasta, nektariinit Espanjasta, Italiasta ja Kreikasta. Hedelmät poimitaan hiukan raakoina ja kypsytetään matkalla Suomeen.

Sesongin ulkopuolella kannattaa suosia säilykepersikoita, joita löytää kauppojen säilykeosastolta puolikkaina ja viipaloituna joko sokeriliemeen tai mehuun säilöttynä. 

Persikan säilytys

Kypsän persikan tunnistaa pehmeästä tyviosasta ja siitä, että sisällä maltossa oleva kivi irtoaa vaivatta. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä päivässä eikä kypsyttyään säily kauan. 

Persikkaa säilytetään kylmässä, +1 – +2 asteessa. Hedelmät ovat arkoja kolhuille, joten niitä kannataa käsitellä varovasti. 

Persikka: Käyttö 

Persikat ovat huikean hyviä sellaisenaankin, mutta uunin ja grillin lämpö karamellisoi hedelmäsokerin tehden niistä entistä makoisampia. Nauti grillatut persikat jälkiruokana vaniljajäätelön kera, sujauta niitä salaatteihin tai vaikka pizzan täytteeksi. 

Tuoreet persikat piristävät myös juustotarjottimen ja sopivat vaikka hillojen ja marmeladien valmistukseen. Nappaa alta lisää ohjeita ja inspiraatiota!

Persikka maistuu makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa

Pääsiäisen aikaan persikka sulostuttaa rahkapiirakan täytteenä. Koska sesongin alkuun on vielä tovi, suosi säilykepersikoita. Voit leipoa klassikon perinteiseen tapaan tai gluteenittomana

Toinen suosikkileivonnainen on klassinen toscapiirakka, joka saa hedelmäistä makua ja mehevyyttä, kun toscakuorrutteen alle piilottaa muutaman persikan. Myös pohja saa huokaliemaan onnesta, sillä se mehevöitetään mantelimassalla. 

Vadelma-persikkapiirakat ovat kesäisen kahvipöydän sulostuttajia ja mainioita pikkuleivonnaisia myös mökkiolosuhteisiin. Voit tehdä pohjan alusta alkaen itse mantelijauhojen mehevöittämästä murotaikinasta tai oikaista kaupan valmistaikinalla. Tuoreilla vadelmilla ja makeilla persikoilla kruunatut pikkupiiraat kätkevät sisäänsä helpon, mutta sitäkin makoisamman vadelmahillotäytteen. 

Grillissä persikan maku makeutuu ja pehmenee entisestään. Halkaise persikka ja poista kivi. Grillaa persikoita leikkuupinta alaspäin. Grillaa niin kauan, kunnes perikoihin ilmestyy selkeät grillausraidat. Nosta hedelmät sitten tarjolle ja aseta tarjolle vaniljajäätelön kera.

Grillin puutteessa voit paahtaa hedelmät myös uunissa ja ripotella pinnalle hieman sokeria, pähkinärouhetta sekä suklaalastuja.

Valmista persikoista hilloa ja marmeladia

Säilö kesän maut purkkiin ja kokeile esimerkiksi persikkahilloa tai –kompottia. Vadelma-persikkaruukussa marjat ja hedelmät säilötään vodkan terästämässä liemessä. 

Persikka maistuu myös suolaisissa ruoissa

Persikoiden makeus toimii hyvin myös suolaisissa ruoissa. Kun tomaatit ja kurkut kyllästyttävät salaateissa, on aika höystää kesän vihreät persikoilla ja nektariineilla.

Valmista grilliruokien kylkeen mehevääkin mehevämpi periskkacoleslaw tai kokeile salaattia vaihteeksi grillattuna. Siniho­mejuusto antaa ihanaa suolai­suutta satokauden kasviksesta eli persikoista, kesäkurpitsoista ja tuoreista yrteistä koottuun lämpimään salaattiin.

Jos rakastat suolaisen ja makean yhdistelmää, kokeile persikkaa pizzan täytteenä yhdessä aromikkaan roquefort-juuston ja ilmakuivatun kinkun kera. Kesällä pizza valmistetaan tietysti letkeästi grillissä.

Lue lisää Anna.fi: Grillattu hedelmä kruunaa kesäaterian – näillä vinkeillä onnistut!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Persikka koukuttaa kesän leivonnaisissa ja jälkiruoissa - poimi suussasulavat reseptit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.