Ruoka

Pitsa muuntuu moneksi

Pitsa muuntuu moneksi – vain mielikuvitus on rajana täytteiden valinnassa ja uusien makuyhdistelmien loihtimisessa.

Hyvä italialaistyylinen pitsapohja tehdään durumvehnäjauhoista, mutta pitsapohjan voi valmistaa vaihteeksi myös hiivaleipä- tai spelttijauhoista. Näin saat pohjasta kuituisemman. Gluteenittomien jauhojen avulla pitsapohja muuntuu myös viljattomaan ruokavalioon sopivaksi versioksi.

Maukkaan pitsan valmistuksessa tärkeää on paitsi pohja, myös pohjan päälle levitettävä kastike, joka antaa pitsalle makua ja mehevyyttä. Perinteisesti pitsapohjan päälle levitetään tomaattikastiketta, joka kannattaa ehdottomasti keittää itse.

juurespitsa

Uutta makua pitsaan saa, kun tomaattikastikkeen korvaa vaikka paahdetulla kasviskastikkeella tai vihreällä pestolla.

Pitsan täytteitä valitessa vain mielikuvitus on rajana, mutta yhteen pitsaan kannattaa kuitenkin yhdistää makuja maltilla, niin raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa.

tomaattipitsa

Klassinen makupari pitsassa on esimerkiksi tuoreet tomaatit ja mozzarellajuusto, joilla täytetään mehevä tomaattipitsa.

Hyväksi havaittuun makuyhdistelmään luotetaan myös punajuuri-vuohenjuustopizzassa, jolle tuore timjami antaa vielä oman säväyksensä.

pitsa

Välimeren tutut maut muodostavat maukkaan yhdistelmän kreikkalaisessa pitsassa, joka täytetään pinaatilla, oliiveilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja fetalla.

Tuttu jauhelihapitsa maistuu useimmille, mutta vaihteen vuoksi täytteen voi tehdä kalkkunan-, broilerin- tai lampaanjauhelihasta. Myös kinkkupitsan täytteeksi voi kokeilla erilaisia kinkkuja tai makkaroita.

taatelipitsa

Uusia makuyhdistelmiä mielivän kannattaa kokeilla taateli-ricottapitsaa, jossa tomaattikastike korvataan ricottajuustolla ja täytteeksi ripotellaan ilmakuivattua kinkkua, taateleita ja chiliä.

Kevyemmän pitsasta saa korvaamalla lihan kasviksilla ja vähentämällä juuston määrää. Esimerkiksi juurespitsa on pitsaksi melko kevyttä syötävää, sillä sen täytteenä on vain erilaisia juureksia sekä rucolaa, eikä lainkaan raskasta juustoa.

tuorepitsa

Raikkaimman makuiset pizzat täytetään vasta pohjan paistamisen jälkeen. Tuorepitsan täytteeksi sopii esimerkiksi pesto, chorizo-makkara, luumutomaatit, parmesaani ja basilika tai rucola.

Jos tekee yhden suuren pitsan sijaan useita pikkupitsoja, voi erilaisia täyteyhdistelmiä kokeilla luovemmin. Esimerkiksi pienet kasvispitsat täytetään kahdella erilaisella täytteellä: toiset ricotalla, kesäkurpitsalla, kirsikkatomaateilla ja timjamilla ja toiset artisokalla ja parmesaanilla.

mustikkapitsa

Pitsa muuntuu jopa jälkiruoaksi, kun taikinaan lisää ripauksen sokeria ja täytteeksi valitsee vaikka marjoja tai hedelmiä. Mustikka-rahkapitsa on kesäinen kahvileipä, joka täytetään mustikoilla ja lempeällä vanilja-rahkaseoksella. Mustikkasesongin loputtua samalla reseptillä voi valmistaa vaikka vadelma- tai hedelmäpizzan.

Lisää ruokaideoita pitsapäiviin: Pizzaa pöytään Pizzapohja – näin onnistut Pizzajuusto x 3 Himahella: pizzaa alsacelaiseen tapaan Ruoka.fi: Pizzapohja leivinjauheella

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitsa muuntuu moneksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.