Ruoka

Rosette hurmaa upealla värillään – yksi ominaisuus tekee tästä omenasta ylivoimaisesti parhaan

Rosette on yksi upeimman näköisistä omenalajikkeista. Sen läpitunkeva väritys on poikkeuksellisen upea.

Läpipunainen Rosette on hurmaava, jos pitää erityisen punaisista, makean hapokkaista omenoista. Sillä on poikkeuksellisen herkullinen, jopa mansikkainen maku. Ainutlaatuisen aromikas maku johtuu Ahvenanmaan aurinkoisista keleistä. 

Rosette omena
Rosette on läpipunainen ahvenanmaalainen omena.  © Sanna Mansikkamäki

Rosette – ainutlaatuinen omenalajike sopii hilloksi, piirakoihin ja salaatteihin  

Rosette on täysin punainen omenalajike. Sen kirkas punainen väri työntyy kuoresta syvälle hedelmälihaan värjäten koko hedelmän tumman punaiseksi.

Maultaan omena on erittäin makea, mutta siitä löytyy myös hapokkuutta, joka tasapainottaa makeutta. Roseten makua voisi kuvailla jopa kypsän mansikkaiseksi. Siinä on happoa ja makeutta.

Rosette on niin kauniin värinen ja hyvänmakuinen, että sitä ei kannata pilata liioilla mausteilla.

Rosette on ylivoimaisesti paras omena leivontaan ja salaatteihin, joihin tarvitaan kauniita omenaviipaleita. Sen punainen väri säilyttää värinsä voimakkaana, eikä hedelmäliha muutu ruskeaksi kuten omenoilla yleensä. Se tekee siitä ylivoimaisen vaaleampimaltoisiin verrattuna.

Piirakoissa se kannattaa lisätä piirakan päälle ja jättää muut täytteet alle, eikä sen päälle kannata ripotella kanelia tai muita mausteita kuten omenapiirakan päälle joskus turhaankin ripotellaan liikaa.

Syksyinen juureksista ja kaaleista tehty omenasalaatti on loistava tapa syödä tätä läpipunaista omenaa. Se sopii myös ihanasti esimerkiksi ranskalaistyyliseen galettepiirakkaan täytteeksi, missä hedelmät ovat pääosassa. Kokeile tehdä siitä myös uuniomenoita, sen napakka hedelmäliha sopii hyvin myös uuniin. Syksyn kaunein omenahillo tehdään myös Rosette-omenasta. Teet tummanpunaisen kauniin hillon helposti tällä Kotilieden ohjeella. 

Rosette on sesongissa syys-lokakuussa. 
Rosette on sesongissa syys-lokakuussa.  © Sanna Mansikkamäki

Ahvenanmaan omenat ovat ainutlaatuisen makuisia

Ålands Trädgårshall eli Ahvenanmaan puutarhat kertovat verkkosivuillaan, että siellä kasvaviin omenoihin tulee poikkeuksellisen herkullinen maku sijainnin johdosta. Ahvenanmaalla on eniten aurinkotunteja pohjolassa.

Ahvenanmaalla kasvatettuihin omenoihin kehittyy herkulliset maut ja fantastiset aromit saaristoilmaston ansiosta. Pohjolan valoisat yöt, aurinkoiset päivät, viileä kevät ja pitkä, leuto syksy tekee ahvenanmaalaisista omenoista maukkaampia ja makeampia kuin esimerkiksi eteläeurooppalasista.  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rosette hurmaa upealla värillään – yksi ominaisuus tekee tästä omenasta ylivoimaisesti parhaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.