rousku

Rouskut ovat syksyn sieniherkkua

Rouskut ovat metsän herkullisia antimia. Syysmetsässä liikkuva törmää melko varmasti rouskuihin, jotka ovat hyvin yleisiä ja runsassatoisia ruokasieniä. Sienestäjän harmiksi rouskulajeja on kuitenkin kymmenittäin ja niiden erottaminen toisistaan saattaa tuntua vaikealta. Onneksi valtaosa rouskuista sopii syötäväksi ja koriin voi kerätä sekaisin niin harmaanruskeita haaparouskuja, punaruskeita kangasrouskuja, vaaleanpunertavia karvarouskuja kuin oranssinpunaisia leppärouskujakin.

Lievästi myrkyllinen lakritsirousku on kuitenkin syytä opetella tunnistamaan, sillä muuten sen saattaa poimia sienikoriin kangasrouskuna. Parhaiten lakritsirouskun tunnistaa vedenkirkkaasta maitiaisnesteestä, lakritsintuoksusta ja säämiskänruskeasta kuivasta pinnasta.

rouskut

Kirpeän, jopa polttavan maun takia monet rouskut on esikäsiteltävä keittämällä ennen säilöntää tai ruoanvalmistusta. Sienistä tulee käyttökelpoisia, kun niitä keittää väljässä vedessä noin 10 minuuttia ja huuhtelee sienet vielä juoksevassa vedessä. Keitinvettä ei tule käyttää ruoan valmistuksessa.

Keittämisen jälkeen rouskut voi säilöä suolaamalla tai pakastamalla, ne voi marinoida tai niistä voi valmistaa erilaisia pikkelssejä. Toki rouskuista voi valmistaa herkullisia sieniruokia heti keittämisen jälkeenkin.

Rouskut: sienikeitto

Rouskut sopivat esimerkiksi perinteiseen sienisalaattiin, sienikastikkeeseen, sienikeittoon, tai sienipiirakkaan. Rouskuja voi myös lisätä jauhelihamureke- tai lihapullataikinaan tai niitä voi kokeilla pizzan päällä.

Pinaatti-haaparouskupannukakku on helppo iltapala, jonka tähteet on kätevä ottaa seuraavana päivänä vaikka evääksi sienimetsään.

Rouskut: sienipiirakka

Iltateelle tai keiton kaveriksi sopii sienillä ja juustolla kuorrutettu patonki tai tuhti hapankaali-sienipiirakka.

Sienitäytteiset kaalikääryleet ovat syyspäivien mehevä ykkösherkku, joka maistuu keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.

Lisää ruokaideoita sienestäjälle:
Sieniruokia syyspäiviin
Suppilovahveroresepti x 6
Säilö sienet arjen ja juhlan hetkiin
Ohjeita sienestäjälle
Ruoka.fi: Rouskupiirakka

Lähteet: Arktiset Aromit ja Luontoportti

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rouskut ovat syksyn sieniherkkua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X