palsternakkakeitto, sosekeitto

Ruokaideoita sadonkorjuujuhliin – 6 maukasta ohjetta

Syksyn lähestyessä on aika korjata puutarhan sato talteen ja kutsua ystävät nauttimaan maukkaista sadonkorjuuherkuista. Täydelliseen illalliseen mahtuu samettista sosekeittoa, mehevää kananpoikaa ja makeaa luumupiirakkaa.

Illanistujaiset aloitetaan höyryävän kuumalla palsternakkakeitolla, joka takaa lämpöisen tunnelman illan viiletessä. Palsternakka saa keitossa rinnalleen useita muitakin kasviksia: juuriselleriä, purjoa ja rosamunda-perunaa. Samettisen sileä sosekeitto viimeistellään yrteillä maustetulla tuorejuustolla ja kermalorauksella.

tattiserpa

Ei syksyä ilman sieniherkkuja – siitä pitää huolen syksyinen tattiserpa. Hienonnetut tatit kypsennetään nopeasti kuumalla pannulla sipulisilpun kanssa ja herkullinen kokonaisuus viimeistellään tuoreella timjamilla. Taivaallinen sienilisäke sopii palsternakkakeiton pinnalle ripoteltavaksi, jolloin maukkaasta aterianaloituksesta tulee vieläkin täydellisempi.

lehtikaalivokki

Kermaisen sosekeiton jälkeen kaivataan kevyen raikasta väliruokaa, jolloin kuvaan astuu kaunis lehtikaalivokki. Vitamiineja pursuava ruokalaji valmistetaan trendikkäästä lehtikaalista, joka saa makua chilikastikkeesta, soijasta ja inkivääristä. Kymmenen minuutin haudutuksen jälkeen syksyn mehevin kasvisruoka on valmis.

kurpitsaleipä

Näyttävä kurpitsafocaccia maittaa sekä keiton että vokin rinnalla. Samettinen kurpitsasose tekee leivästä vastustamattoman mehevän ja maukkaan. Focaccian makumaailma johdattelee tulevaa talvea kohden, sillä taikinaan lisätään ripaus piparkakkumaustetta ja loraus siirappia. Kuvankaunis leipä koristellaan kesäkurpitsa- ja tattiviipaleilla, jotka tuovat todellista sadonkorjuun tuntua ruokapöytään. Pellillisestä lämpimäistä riittää syötävää koko illallisen ajaksi.

kananpoika

Mehevä uuniruoka on mainio valinta pääruoaksi, sillä se muhii kypsäksi vieraiden nauttiessa illasta. Kananpoikaa juureksien kera on oikeaa sadonkorjuun ilotulitusta, sillä syksyisessä ruokalajissa yhdistyvät mitä moninaisimmat juurekset: porkkanat, perunat, sellerit ja palsternakat. Kananpojan kanssa samassa uunivuoassa kypsyneet kasvikset imevät itseensä mehevän mausteliemen, jolloin juurekset suorastaan viedään tarjoiluvadilta.

Pala luumupiirakkaa

Jälkiruoka kunnioittaa niin ikään syksyn parhaita makuja ja muuntaa puutarhan hedelmät herkulliseen muotoon. Helpon luumupiirakan pohjassa maistuvat aromaattinen ruokosokeri, kotoisa kardemumma sekä täyteläinen mantelijauhe. Mehukkaat luumunpuolikkaat asetellaan taikinan pinnalle ja komeus paistetaan uunin lämmössä kullanruskeaksi. Aikuiseen makuun soveltuva syysherkku tarjoillaan rommilla höystetyn mascarponejuuston kera.

Lisää ideoita sadonkorjuujuhliin:
Kaunis kattaus: Sadonkorjuujuhlat
Sadonkorjuun aika
Puutarhajuhlissa nautitaan kasvimaan antimia
Sadonkorjuujuhlien värikäs menu
Sadonkorjuun maukas menu
Ruoka.fi: Sadonkorjuumenu

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ruokaideoita sadonkorjuujuhliin – 6 maukasta ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X