Ruoka

Trendikäs Soju on yksi Aasian suosituimmista juomista – näin se eroaa muista tutuista viinoista

Soju on korealainen alkoholijuoma, hieman samanlainen kuin vodka, mutta alkoholipitoisuudeltaan huomattavasti miedompi. Se sopiikin hyvin seurustelujuomaksi sekä aterialle, mutta myös cocktailien valmistukseen.

Soju on yksi Aasian suosituimmista juomista, jolla on syvät juuret Korean historiassa ja kulttuurissa. Sen historia ulottuu yli tuhannen vuoden taakse, ja sen alkuperä voidaan jäljittää aina Goryeon aikaan (918–1392), jolloin korealaiset oppivat tislaustekniikoita Mongolin valloitusten aikana. 1600-lukuun mennessä sojusta oli tullut Koreassa hyvin suosittua. 

Soju: Valmistus

Sojua on kahdenlaista, perinteistä ja laimennettuna. Perinteinen soju pannutislataan riisistä. Ensin huolella valittu riisi puhdistetaan, huuhdellaan ja liotetaan vedessä useita tunteja, ennen kuin se höyrytetään. Tämän jälkeen riisi sekoitetaan nuruk-nimisen homesienen kanssa. Se auttaa muuttamaan riisin tärkkelyksen sokeriksi, joka sitten muuttuu alkoholiksi. 

Seosta fermentoidaan 10-15 päivän ajan, minkä jälkeen syntynyt riisiviini suodatetaan ja lopuksi tislataan useita kertoja tarkkaan valvotuissa olosuhteissa. 

Tislausprosessin aikana alkoholin vahvuutta säädetään. Tällä on merkitystä sojun lopulliselle alkoholipitoisuudelle, joka vaihtelee 16,8 ja 45 prosentin välimaastossa. Tyypillisesti sojussa on kuitenkin 16-25 % alkoholia.

Nykyään sojua valmistetaan riisin lisäksi myös ohrasta, vehnästä, tattarista sekä bataatista ja esimerkiksi tapiokasta. Välttämättä sojua ei mausteta lainkaan, mutta toisinaan makuaineina voidaan käyttää esimerkiksi sokeria tai steviaa, sitruunahappoa sekä erilaisia hedelmäaromeja.

Mitä eroa on sojulla ja sakella?

Sojua ei pidä sekoittaa toiseen suosittuun aasialaiseen riisistä valmistettuun alkoholijuomaan eli sakeen. Sake on suosittu japanilainen panemalla valmistettu alkoholijuoma, kun korealainen soju sitä vastoin valmistetaan tislaamalla. 

Sojun maku on mieto ja melko neutraali, hieman miedompi kuin vodka. Sakessa puolestaan on hieman umaminen ja vienon makea aromi. 

Sojun nauttiminen

Soju nautitaan yleensä raakana ja jäähdytettynä. Koreassa juomalla on vahva yhteisöllinen merkitys. 20-prosenttista sojua nautitaan Koreassa etenkin ruokajuomana, mutta usein se myös jaetaan pienten lasien kesken ja nautitaan erityisesti ystävien ja perheen kanssa seurueissa seurustelujuomana sekä liike-elämässä esimerkiksi sopimuksia solmittaessa ja työporukoiden illanistujaisissa.

Laimennettu soju on huokeaa, ja sitä saa Koreassa nykyisin kaikista kaupoista ja ravintoloista. Laimennetun sojun kulutus onkin paljon suurempi kuin perinteisen sojun. Lisäksi nuorten korealaisten maku suosii nykyaikana entistäkin laimeampaa sojua. Perinteistä sojua myydään kuitenkin edelleen artesaanikaupoissa.

Hieman sojua muistuttava juoma on vodka, sillä molemmat ovat kirkkaita ja neutraaleja alkoholijuomia. Sojun alkoholipitoisuus on kuitenkin huomattavasti miedompi verrattuna useimpiin länsimaisiin väkeviin alkoholijuomiin. Tämän vuoksi se sopii erinomaisesti moniin erilaisiin tilanteisiin, kuten illanistujaisiin tai erilaisten korealaisten ruokien kanssa nautittavaksi.

Ruokajuomana sojua kannattaa tarjota erityisest voimakkaasti maustettujen liha- ja kalaruokien sekä keittojen kanssa. Juoma sopii yleisesti kaikelle grillatulle ruoalle ja snapsiksi vaikkapa rapujen kanssa. 

Kevyt soju maistuu esimerkiksi hapokkaan kimchin kanssa, puolimakeaa sojua kannattaa tarjota esimerkiksi paistetun kanan kanssa. Voimakas soju säilyttää makunsa kastikkeiden ja mausteiden kanssa, joten se kannattaa parittaa erityisesti liharuokien kanssa esimerkiksi korealaisella BBQ-aterialla. 

Sojun suosio maailmalla

Etelä-Korea on ylivoimaisesti sojun suurin kuluttaja. Miedon ja kevyen makunsa ansiosta juoma on kuitenkin saavuttanut laajan suosion Korean lisäksi ympäri maailmaa, erityisesti Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa. 

Jinro on eteläkorealainen soju-tuotemerkki, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti. Se on ollut perustamisestaan lähtien, vuodesta 1924, yksi merkittävistä osatekijöistä kansallisen soju-kulttuurin kehityksessä. Jinro Sojun on uutisoitu vuonna 2013 olleen maailman suosituin viina. Suomessa sojua löytyy Alkosta.

Soju-cocktailit

Kirkkaan ja värittömän sojun maku on mieto ja hieman makea. Soju nautitaankin yleensä raakana ja jäähdytettynä, mutta toisinaan sitä käytetään myös drinkkien valmistuksessa. 

Jinro-sojun ja oluen yhdistäminen on yleinen tapa Etelä-Koreassa. Sojun voi yhdistää myös inkiväärioluen, tuorepuristetun limetinmehun sekä jäiden kanssa. Suosittuja soju-cocktaileja ovat myös esimerkiksi Soju-tonic, joka valmistetaan sekoittamalla sojua tonic-veden tai soodaveden ja jään kanssa. Soju mojito puolestaan syntyy sekoittamalla sojua, limetin mehua, sokeria, mintunlehtiä ja jäämurskaa.

Lue myös Anna.fi: Näillä ohjeilla korealainen keittiö haltuun!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Trendikäs Soju on yksi Aasian suosituimmista juomista – näin se eroaa muista tutuista viinoista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.