Ruoka

Hirvenliha on vähärasvaista herkkua – listasimme parhaat syksyiset hirvireseptit

Hirvi on metsiemme merkittävin ja suurin riistaeläin. Sen liha on vähärasvaista ja siinä on riistalle ominainen hieno maku.

Hirvenliha kaipaa usein kaverikseen jotakin rasvaisempaa, kuten sianlihaa, jotta lopputuloksesta ei tule liian kuiva.

Hirvenliha on maukasta ja tummaa, mutta sen suurin ongelma on saatavuus. Mikäli lähipiiristä ei löydy metsästäjiä, voi lihan saaminen olla hankalampaa. Jonkin verran hirvenlihaa myydään silti kauppojen lihatiskeilläkin, vaikka suurin osa päätyykin metsästäjien ja heidän lähipiiriensä pöytään. Kannattaa siis pitää silmät auki kaupoilla liikkuessaan. Hirviä metsästetään syyskuun lopulta vuoden loppuun saakka.

Hirvenliha – Parhaat syksyiset hirvireseptit

Hirvenlihasta syntyy monenlaisia liharuokia. Varsinkin käristyksessä ja paistissa hirvenlihan aromikas maku pääsee hyvin esille.

Hirvipaisti on hirvenliharuokien klassikko ja oikeaa juhlaruokaa. Sen voi tehdä monella tavalla, joista perinteisin lienee olutmarinoitu joulupöytäänkin sopiva hirvipaisti. Routapaisti maustuu puolestaan puolukkaisella stout-oluella täydennetyssä liemessä. Hirvipaistin voi tarjota myös makuhermoja hellivässä jallu-kermakastikkeessa.

Viikonlopun aterialla maistuvat juustolla täytetyt hirvenlihakääryleet, jotka kääritään savupekoniin.

Hirvenlihasta tehty käristys on sunnuntaipäivän herkkua. Katajanmarjat ja olut maustavat hirvikäristyksen maanläheisen makuiseksi.

Hirvenliha sopii myös loistavasti mehevään burgundinpataan, jossa se hautuu suppilovahveroiden, pekonin ja punaviinin kanssa.

Lähteet: Suomen riistakeskus, Suomen metsästäjäliitto

Artikkelia on muokattu 27.4.2023 klo 19:15

Lue myös Anna.fi: Näin valmistuu hirvicarbonade – tummalla oluella maustettu hirvipata

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hirvenliha on vähärasvaista herkkua – listasimme parhaat syksyiset hirvireseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.