
Syötävät orvokit – näitä kauniita kukkia voi syödä huoletta ja käyttää annosten koristeluun
Syötävät orvokit ovat näyttäviä koristeita kakkuihin, salaatteihin ja erilaisiin ruokiin. Kaikki orvokit eivät kuitenkaan sovellu syötäviksi. Listasimme suuhun sopivat kukat!
Syötävät orvokit tekevät tavallisemmastakin leivonnaisesta upean ja juhlavan. Kokosimme listan mitä tulee huomioida valitessasi orvokkeja kakkujen koristeluun, salaatteihin tai ruokien koristeluun.
Nämä listatut neljä orvokkia sopivat syötäviksi. Kahta ensimmäistä orvokkia on saatavilla ympäri vuoden ruokakaupoista.
1. Yksittäispakatut syötävät orvokit ruokakaupassa
Hyvin varusteltujen markettien heviosastolla kylmähyllyssä myydään pienissä muovirasioissa yksittäispakattuja orvokin kukkia. Ne voi asetella suoraan kakun päälle ja ovat heti käyttövalmiita. Säilytä yksittäispakatut orvokit jääkaapissa suljetussa muovirasiassa.

2. Yrttiruukuissa muovikääreeseen pakattu syötävä orvokki
Hyvin varusteltujen markettien heviosastolla yrttihyllystä löytyy suurikokoinen orvokki, joka on istutettu ruukkuun yrttien tapaan. Sen ympärillä on kevyt muovikääre, kuten yrteilläkin. Tuotetta myydään Järvikylä-tuotemerkin alla.
Ison orvokin voi säilyttää huoneenlämmössä, jossa se jatkaa kukkimista ja kasvuaan. Sen voi myös laittaa isompaan ruukkuun ja kesällä ulos.
Orvokki ei pahastu, jos se välillä pääsee kuivahtamaan, välillä kuivana käynti tekee sille jopa hyvää.
Jotta orvokki jatkaa kasvuaan, kukkia olisi hyvä nyppiä välillä. Nyppiminen estää siemenkotien muodostumisen (siemenkodat aiheuttavat kasvun tyssäämisen).
Orvokin on hyvä saada riittävästi valoa, apua on myös kasvilampuista Suomen pimeimpiin ajanjaksoihin. Orvokin voi luonnolliseen kasvuaikaan (kevät ja kesä) myös leikata matalaksi kokonaan, sillä se lähtee hyvin kasvattamaan uutta vartta ja satoa tyvestä, Järvikylän orvokkiohjeessa kerrotaan.

3. Puutarhamyymälän koristeorvokit
Puutarhamyymälän koristekasveiksi tarkoitettuja orvokkeja voi käyttää ruoanlaittoon ja kakkujen koristeluun, jos myymälän orvokit ovat luomulaatuisia. Tarkista tämä aina ennen käyttöä myyjältä.

4. Villinä kasvavat syötävät orvokit
Herkän vaaleansiniset villinä kasvavat orvokit ovat kevään ensimmäisiä syötäväksi kelpaavia villiyrttejä. Suomessa kasvaa 14 villinä kasvavaa orvokkilajia. Yleisimmät lajit suomenluonto.fi -sivuston mukaan ovat suo-, aho- korpi-, pelto- ja metsäorvokki.
Nimensä kotimaiset orvokit ovat saaneet yleensä kasvupaikkansa mukaan: Suo- ja korpiorvokkia löytää harvoin kuivasta maastosta. Kosteutta juurilleen vaativat myös luhta- ja rantaorvokki. Aho- ja keto-orvokki viihtyvät kuivemmassakin, minkä ymmärtää jo nimestä. Pyökkiorvokkia esiintyy vain Ahvenanmaalla, ja pohjoisimmassa Suomessa voi kohdata kauniin keltakukkaisen lapinorvokin.

Keto-orvokki on kaunis ja sitä saattaa löytää runsaskasvuisina niittyinä. ”Keto-orvokin mausta löytyy karvasmantelia ja vaniljaa, kuivattuna sen lääkemäiset ja yrttimäiset aromit korostuvat.”
“Keto-orvokissa on niin selkeä vaniljan aromi, että kutsuisin sitä ainakin epävirallisesti Pohjolan vaniljaksi”, Luontoportti-sivuilla sanotaan.
Näin keräät, säilytät ja käytät syötäviä orvokkeja
Kun keräät villinä kasvavia orvokkeja, muista villiyrttejä koskevat säännökset. Orvokin kukkia voi poimia jokamiehenoikeudella, mutta yhdestä paikasta ei saa kerätä aluetta tyhjäksi. Kasvia ei saa myöskään repiä maasta juurineen. Älä myöskään kerää orvokkeja autoteiden tai koirien pissipaikkojen vierestä. Paras aika päivästä kerätä villiorvokkeja on aikaisin aamusta.
Säilytä kukat tiiviissä muovirasiassa viileässä, kuten kaupan kukatkin. Ne säilyvät hyvinä muutaman päivän. Kakut ja tarjottavat kannattaa koristella vasta juuri ennen juhlia, etteivät koristekukat nuukahda ennen vieraiden tuloa.
Koristele kauniiksi orvokeilla
-
Crème brûlée -piirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Päärynäbritakakku
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Proteiinipirtelö
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 2 annosta
-
Mustaherukkasmoothiekulho
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 1 annos
-
Puolukkasmoothiekulho
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 1 annos
-
Suklaa-granolakeksit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Syötävät orvokit – näitä kauniita kukkia voi syödä huoletta ja käyttää annosten koristeluun