Ruoka

Tomaattivesi on huippukokkien kätevä kikka hyödyntää ylikypsät tomaatit – väristä et tunnistaisi tätä koukuttavaa makupommia

Tomaattivesi on huippukokeilta napattu nerokas tapa hyödyntää ylikypsät tomaatit. Saat tomaatille lisää käyttöaikaa ja samalla lautasellesi tai lasiin jotain sellaista, mitä et varmasti ole ennen maistanut.

Tomaattivesi on huippukokkien salainen kikka hyödyntää ylikypsät tomaatit. Tomaattiveden nerokkuus piilee hitaassa valmistustavassa. Hitaasti hyvä tulee, pätee erityisesti myös tomaattiveden valmistukseen.

Lue myös: Tiesitkö? Saat tomaatin terveyshyödyt parhaiten irti, kun syöt ne näin

Mikä ihmeen tomaattivesi?

Tomaattivesi on ylikypsistä ja murskatuista tomaateista ja muutamasta makuaineesta valunutta nestettä. Tomaatista valuvan nesteen luulisi olevan tummanpunaista, mutta ei. Vihanneksista irtoilevat nesteet ovat kirkkaita ja erityisen aromaattisia. Tomaattiveden ainutlaatuinen maku on ylitsepääsemätön. Kun kerran olet maistanut sitä, jäät helposti koukkuun.

Nesteeseen jää tomaatin kaikki parhaat asiat, kuten intensiivinen tomaatin kypsä maku, joka on tulosta kesän kuumasta auringosta ja hapokas viileys. Tomaattivedessä voi maistaa kuuman auringon kypsyttämän tomaatin, mutta samalla se on erityisen raikas. Maku on yksinkertaisesti ainutlaatuinen ja jännittävä. Monen mielestä tomaattivesi on parasta mitä tomaatista voi tehdä.

Väriltään tomaattivesi on persikkaisen vaaleaa. Hiukan oranssiin menevää. Riippuen tietenkin minkä värisistä tomaateista sen valmistaa. Oranssista tai keltaisesta tomaattista tulee vieläkin vaaleampaa nestettä.

Tarjoile tomaattivesi cocktailin muodossa. Tuttu Bloody Mary -cocktail muuttuu herkäksi ja vieläkin intensiivisemmäksi käyttämällä tomaattimehun sijaan tomaattivettä. 
Tarjoa tomaattivesi cocktailin muodossa. Tuttu Bloody Mary -cocktail muuttuu herkäksi ja vieläkin intensiivisemmäksi käyttämällä tomaattimehun sijaan tomaattivettä.  Kuva: Kristiina Kurronen

Näin valmistat tomaattiveden

Olennaista tomaattiveden valmistuksessa on käyttää todella kypsiä tomaatteja. Loppukesän jopa jo hieman ylikypsät tomaatit ovat tähän tarkoitukseen parhaita. Loppukesästä torilta saattaa saada ison pussillisen ylikypsiä tomaatteja todella halvalla. Myös marketin hävikkikorit kannattaa katsastaa.

Sekoita tehosekoittimessa ylikypsiä tomaatteja, basilikaa ja suolaa murskaksi. Voit sekoittaa joukkoon myös vihanneslaatikosta nahistuneet sellerinvarret, kurkun ja paprikan joukkoon, jos haluat. Sen jälkeen kaada seos harsoliinalla vuorattuun siivilään ja laita alle sopivan kokoinen astia. Nosta kulho ja siivilä jääkaappiin valumaan. Riippuen murskan määrästä, se saattaa olla valunut jo yhdessä yössä, suurempi määrä tomaattimurskaa vaatii kahden vuorokauden valumisen.

Astiaan valuu hitaasti tomaateista irtoavaa nestettä, joka on väriltään kirkasta ja maultaan erittäin intensiivistä. Voit lopuksi vielä puristaa harson ja ottaa talteen jokaisen makupisaran minkä saat. Lopullinen tomaattiveden määrä riippuu tomaattilajikkeesta, eli kuinka kostea tomaatti on kyseessä. Kuivat ja isot salaattilajikeet eivät sopi tomaattiveden valmistukseen.

4 x näin käytät tomaattivettä

  1. Käytä tomaattivesi juomasekoituksen pohjaksi. Esimerkiksi klassinen Bloody Mary -tomaatticocktail onnistuu tomaattivedestä. Tuloksena ei ole kovin ”verinen eli bloody” juoma, mutta sitäkin intensiivisempi. Tee juoma muuten samalla ohjeella eli sekoita joukkoon vodkaa, tabascoa, worcesterhirenkastiketta ja jäitä. Lisää mukaan sellerinvarsi. Tämä juoma sopii hyvin rapujuhlien alkujuomaksi.
  2. Tarjoa tomaattivesi pienestä kulhosta, johon teet palloraudalla kurkusta ja melonista pieniä palloja. Alkupalakeitto on intensiivinen ja täynnä loppukesän parhaita makuja.
  3. Laita tomaattivesi pakastimeen ja jäädytä se hileeksi. Sekoittele sitä pakastuksen aikana, kun se on hilettä, tarjoa tomaattihile väliruokana illallisella. Tomaattivesigranita sopii myös maustamaan raakaa kalaa tai äyriäisiä esimerkiksi ostereita.
  4. Sekoita tomaattivettä ja kivennäisvettä. Saat alkusyksyn maukkaimman alkoholittoman juomasekoituksen sadonkorjuujuhlien alkujuomaksi.

Lue myös Anna.fi: Säilytätkö ruoat oikeassa lämpötilassa? Tomaatit eivät kuulu jääkaappiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaattivesi on huippukokkien kätevä kikka hyödyntää ylikypsät tomaatit – väristä et tunnistaisi tätä koukuttavaa makupommia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.