Ruoka

Salsa sopii moneen – onko suosikkisi tomaattinen, tulinen vai makea?

Salsa on parasta itse tehtynä ja päihittää kaupan valmisversiot mennen tullen! Nopeasti valmistuva salsa nostaa texmex-herkut, grilliruoat ja monet arjen peruspöperöt hetkessä luksusluokkaan.

Salsa syntyy raikkaista raaka-aineista. Perussalsa valmistuu usein tomaatista, sipulista, chilistä ja tuoreista yrteistä. Salsan raaka-aineeksi sopii moni muukin vihannes ja hedelmä.

Yrtit tuovat salsaan vehreyttä, chili mukavaa poltetta ja limetti tai sitruuna kepeää raikkautta. Uskoisitko, että salsan sekaan sopivat myös mustikat?

Lue myös: Grilliruokien maukkaat lisukkeet – tarjoa näitä grilliherkkujen kanssa

Salsojen reseptit ovat harvoin tarkkoja. Ainesten määrät riippuvat paljon kasvisten koosta, mausteiden voimakkuudesta sekä tietysti omista makumieltymyksistä.

Chilin määrällä voi tulisuutta säätää omaan suun mukaiseksi. Tarkoitus on, että ainekset ovat tasapainossa. Paras salsa syntyykin vain ahkerasti maistellen.

Hetken vetäytyminen jääkaapissa ennen tarjoilua tekee salsalle terää, jotta maut ennättävät tasaantua.

Lue myös: Kokeile salsaa myös tutusta kurkusta!

Herkullinen salsa maistuu meksikolaisen ruoan kanssa ja tortilla-aterian kyytipoikana sekä tietysti grilliruokien kaverina, mutta se maistuu myös dippinä tai lisukkeena monen muun ruoan kanssa.

Meksikolaiset salsat

Meksikolainen tomaattisalsa eli pico de gallo on ihana hapon ja mausteisuuden yhdistelmä. Makujen tasapaino syntyy tomaateista ja sipulista sekä chilistä, tuoreesta korianterista ja limetistä. Vihreä salsa eli salsa verde on meksikolainen kastike, joka valmistetaan chilistä, tomatillosta, korianterista ja mausteista. Vihreä salsa sopii tarjottavaksi lisukekastikkeena, tortillan täytteenä tai lisänä padoissa ja kastikkeissa. Testaa sitä myös grilliruokien kaverina.

Salsa kalaruokien kylkeen

Makean raikkaista hedelmistä ja lempeän makuisesta avokadosta pyöräytetyt salsat ovat kala- ja äyriäisruokien parhaita kavereita. Erityisesti mango ja avokado ovat rasvaisen lohen mahtavia makupareja. Paistetut kampasimpukat puolestaan saavat seurakseen limetillä raikastettua melonisalsaa.

Salsat grilliruoille

Grilliruoat maistuvat aina, mutta ilman asianmukaisia lisukkeita lautaselta puuttuu se jokin. Siksi kunnon grillimaisteri taitaa myös herkullisten salsojen valmistuksen. Cajunmaustettu grillipihvi saa seurakseen tuhdin savusalsan ja välimerelliset karitsankyljykset vihreää chilisalsaa. Tomaattinen Salsa picante on erityistä herkkua grillatun varhaiskaalin kanssa.

Ananaspohjaiset salsat 

Ananassalsat ovat yhtä aikaa ihanan raikkaita ja mukavan makeita, joten ne toimivat täydellisesti suolaisten ja tuhtien grilliherkkujen kyljessä. Paahtaminen voimistaa ananaksen makeutta ja tuo salsaan herkullisen karamellimaisen vivahteen. Mansikoilla piristetty ananassalsa sopii jälkiruoaksi vaikkapa muurinpohja- tai kookoslettujen kanssa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salsa sopii moneen – onko suosikkisi tomaattinen, tulinen vai makea?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.