
Tunnetko munien tuotantotavat? ”Maalaismunat” on vain markkinointitermi – fiksu kuluttaja opettelee tuntemaan nämä 4 numeroa
Mitä tarkoittaa, jos kananmunaa mainostetaan maalaismunaksi tai onnellisen kanan munaksi? Markkinointitermit eivät kerro mitään kananmunien tuotantotavoista. Kun opettelet nämä neljä numeroa, tiedät, millaisia kananmunia valitset ostoskoriisi.
Kananmunien tuotanto on ollut kasvussa viime vuodet, ja suomalaiset syövät yhä enemmän kananmunia. Luonnonvarakeskuksen Luken mukaan kananmunia tuotettiin vajaa 75 miljoonaa kiloa vuonna 2018, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.
Lue myös: Oletko aina säilyttänyt kananmunat väärinpäin? Näin ne kuuluisi säilyttää
Virikehäkkikanaloissa tuotettujen kananmunien määrä väheni yhden prosentin. Lattia- ja ulkokanaloissa tuotettujen kananmunien määrä kasvoi neljä prosenttia ja luomukanaloissa tuotettujen kananmunien määrä 20 prosenttia.
A-luokan kananmunista 58 prosenttia tuotettiin virikehäkeissä, 33 prosenttia lattiakanaloissa, kaksi prosenttia ulkokanaloissa ja seitsemän prosenttia luomukanaloissa.
”Kun kirjoitin kananmuna-aiheista kirjaani ja keskustelin kuluttajien kanssa aiheesta, kuulin usein, että kuluttajat korostivat tuotantotavalla olevan merkitystä, kun he valitsevat kananmunia. Tämä on aika ristiriitaista, sillä halvimpia virikehäkkimunia myydään kuitenkin eniten. Luulen tämän johtuvan siitä, että kuluttaja ei loppupeleissä jaksa ottaa selvää asioista”, Muna – herkulliset ohjeet kananmunasta –kirjan kirjoittaja ja Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki sanoo.
Mansikkamäen mukaan hinta kertoo myös jotain kananmunan tuotantotavasta. Kallein kananmuna on usein luomua ja halvin virikehäkkikananmuna.
”Onhan se selvää, että luomumunat ovat kalleimpia. Luomukanat saavat luomurehua, joka on kalliimpaa, ja linnuilla on enemmän tilaa liikkua. Virikehäkkikanojen munat ovat halvimpia, koska kanat saavat erilaista ruokaa ja niiden tuotantokustannukset ovat pienimmät, koska kanojen liikkumistila ja eläintiheys on tiiviimpi. Se näkyy suoraan kuluttajalle hinnassa. Tämä on ihan järkeenkäypää, kun asiaan tutustuu tarkemmin.”
”Hinta on todellisuudessa monelle kuluttajalle ainut tekijä valita kananmunia. Sanotaan, että kyllä tuotantotavalla on väliä, mutta kuitenkin kaupassa napataan se edullisin”, Mansikkamäki jatkaa.
Munien tuotantotavat: näin opit tunnistamaan ne
Kananmunia tuotetaan Suomessa neljällä eri tuotantotavalla. Kuluttaja tunnistaa tuotantotavan parhaiten tutkimalla pakkauksen ja munan tiedot tarkkaan. Parhaiten tuotantotavan tunnistaa munaan leimatun numerosarjan ensimmäisestä numerosta.
Markkinointinimet maalaiskananmunat, onnellisen kanan munat ja emännän isot kananmunat eivät kerro tuotantotavasta.
Eri tuotantotavat takaavat kanoille lain mukaiset elinolosuhteet ja ravinnon. Yhteistä kaikille kanoille on mahdollisuus munia pesään, istua orsilla, kuopsuttaa ja nokkia, syödä turvallista ja kanojen tarpeisiin suunniteltua rehua, juoda raikasta vettä, elää säännöllisen vuorokausirytmin mukaan ja levätä öisin.
Käytännössä suurimmat tuotantomuotojen erot liittyvät liikkumistilaan ja eläintiheyteen.
Lisäksi luomutuotannossa kanojen rehuraaka-aineiden tulee olla luomusäännösten mukaan tuotettuja ja GMO-vapaita.

Luomukananmuna 0
Luomumunia munivien kanojen kasvatus noudattaa EU:n luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä. Luomuehtojen täyttymistä valvotaan vuosittain tehtävässä luomutarkastuksessa, jonka Suomessa tekevät Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valtuuttamat valvontaviranomaiset.
- Luomukanat elävät vapaina ikkunallisissa lattiakanaloissa ja kerroslattiakanaloissa ja saavat liikkua sisältä ulos niin halutessaan. Ulkona kanoilla on mahdollisuus säänsuojakatokseen. Säädösten mukaan luomukanojen pitää päästä ulos ainakin kesäkuun alusta lokakuuhun. Joissain luomukanaloissa kanat voivat ulkoilla ympäri vuoden katetussa talvitarhassa.
- Luomukanalassa on ikkunat ja orret ja kanat munivat pesiin. Lattia-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta.
- Luomukanat ruokitaan pääosin luomurehulla, joka on aina sataprosenttisesti GMO-vapaata. Lisäksi kanoille syötetään karkearehua, joka on esimerkiksi heinää, ruohoa, porkkanoita ja muita vihanneksia. Kanat saavat syödä ulkotarhan ruohoa ja kuopia maasta matoja ja napsia hyönteisiä lajilleen luontaisella tavalla. Osa luomurehusta pitää olla luomutilan omien peltojen viljaa ja osa on teollisesti tuotettua luomutäydennysrehua, joka sisältää valkuaista, kivennäisaineita ja vitamiineja.
- Suurissa kanaloissa ruokinta, juomaveden jakelu ja munien keruu on automatisoitu.
- Luomukanoilla on säädösten mukaan enemmän tilaa liikkua kuin muiden tuotantotapojen kanoilla. Neliömetrin alueella saa olla enintään 6 kanaa.
- Luomumunan tunnistaa munassa olevasta tuotantotapanumerosta 0 ja pakkauksessa olevasta EU:n luomutunnuksesta. Usein pakkauksessa mainitaan myös luomu-sana, ja siinä voi olla lisäksi luomuleppäkerttumerkki tai luomuaurinkotunnus.
Luomuehtojen täyttymistä valvotaan tiukasti ja säännöllisesti vähintään kerran vuodessa.
Ulkokananmuna 1
- Ulkokananmunia munivat kanat asuvat kerroslattiakanaloissa tai lattiakanaloissa, joista kanat voivat halutessaan mennä ulos. Kanalassa kanat voivat liikkua vapaasti, istua orrella ja munia pesiin.
- Pihalle ne voivat mennä milloin haluavat ja ne voivat kuopia pihamaata, syödä ruohoa ja hyönteisiä halutessaan lajilleen tyypillisellä tavalla.
- Suurissa lattiakanaloissa ruokinta, juomaveden jakelu ja munien keruu on automatisoitu.
- Neliömetrin alueella saa olla enintään 9 kanaa.
- Kanoja voi pitää sisällä enintään 12 viikkoa vuodessa.
- Kanoille annetaan ruoaksi pääasiassa teollisia rehuvalmisteita. Ne sisältävät osittain kotimaista viljaa ja osa on teollisesti tuotettua täydennysrehua, joka sisältää valkuaista, kivennäisaineita ja vitamiineja. Yleisin ruokintatapa suomalaisilla kanatiloilla on viljasta ja teollisesta tiivisteestä tilalla sekoitettu rehuseos.
- Ulkokanalamunan tunnistaa munassa olevasta tuotantotapanumerosta 1.
- Ulkokanalamunien tuotantotapaa voidaan kutsua myös englannin kielisellä termillä free range -tuotannoksi. Tämä teksti saattaa olla myös pakkauksessa.
Lattiakananmuna 2
- Kanat voivat liikkua vapaasti lattiakanalan sisällä. Ne saavat kuopia pehkua, pääsevät stumaan orsille ja saavat munia pesiin. On olemassa myös kerroslattiakanaloita, joissa on useampi taso. Suurin osa lattiakanoista on kerrosritiläkanaloissa.
- Neliömetrin kokoisella alueella saa olla enintään 9 kanaa.
- Kanoille annetaan ruoaksi pääasiassa teollisia rehuvalmisteita. Ne sisältävät osittain kotimaista viljaa ja osa on teollisesti tuotettua täydennysrehua, joka sisältää valkuaista, kivennäisaineita ja vitamiineja. Jos rehu on GMO-vapaata, se on kerrottu munapakkauksessa. Yleisin ruokintatapa suomalaisilla kanatiloilla on viljasta ja teollisesta tiivisteestä tilalla sekoitettu rehuseos.
- Suurissa lattiakanaloissa ruokinta, juomaveden jakelu ja munien keruu on automatisoitu.
- Lattiakananmunan tunnistaa munassa olevasta tuotantotapanumerosta 2.
- Lattiakananmunien pakkauksessa saattaa lukea vapaan ja onnellisen kanan munia, omega-munia tai hyvän olon munia. Nämä ovat markkinointitermejä eivätkä kerro tuotantotavasta. Omega- ja optima-termit kertovat siitä, että rehuun on lisätty D-vitamiinia. Omega viittaa ruokinnan avulla parannettuun hyvien rasvahappojen (omega-3) pitoisuuteen.
Virikehäkkimuna 3
- Virikehäkkikanala tai pienryhmäkanala on EU-direktiivin mukainen minimitaso kanojen pidolle.
- Kanat asuvat kerroskanaloissa virikkeellisissä häkeissä. Häkkejä on päällekkäin 3–5 kerroksessa. Häkkien virikkeisiin kuuluvat munintapesät, orret ja pehkua nokkimista ja kuopimista varten. Orret on sijoitettu hieman häkin lattian yläpuolelle.
- Neliömetrin kokoisella alueella saa olla enintään 13 kanaa.
- Kanoille annetaan ruoaksi pääasiassa teollisia rehuvalmisteita. Ne sisältävät osittain kotimaista viljaa ja osa on teollisesti tuotettua täydennysrehua, joka sisältää valkuaista, kivennäisaineita ja vitamiineja. Jos rehu on GMO-vapaata, se on kerrottu munapakkauksessa. Yleisin ruokintatapa suomalaisilla kanatiloilla on viljasta ja teollisesta tiivisteestä tilalla sekoitettu rehuseos.
- Suurissa kanaloissa ruokinta, juomaveden jakelu ja munien keruu on automatisoitu.
- Virikehäkkimunan tunnistaa munassa olevasta tuotantotapanumerosta 3.
- Niiden pakkauksissa saattaa lukea pienryhmäkanalan, optima ja omega, onnellisen kanan, maalaiskanan, perhe/kotitilan, hyvän olon, leivonta, virkku ja orsikanalan munia. Nämä ovat markkinointitermejä ja tuotenimiä eivätkä kerro tuotantotavasta.
- Omega- ja optima-termit kertovat siitä, että rehuun on lisätty D-vitamiinia. Omega viittaa ruokinnan avulla parannettuun hyvien rasvahappojen (omega-3) pitoisuuteen.
Millainen on vastuullinen kananmuna?
Pääsiäisen aika on hyvä hetki pohtia kananmunien vastuullisuutta, ekologisuutta ja eettisyyttä. Munia päätyy ostoskoriin sekä koristeeksi pääsiäispöytään että erilaisiin leivonnaisiin ja ruokiin.
Siipikarjaliiton mukaan ei voi yksiselitteisesti osoittaa, että jokin tuotantomuoto olisi toista parempi tai huonompi. Esimerkiksi tuotantonumerolla 3 virikehäkkikanaloiden kanaloissa on paras tuottavuus ja pienimmät ympäristövaikutukset.
Kananmunia kannattaakin tarkastella monelta kantilta ja punnita mikä on itselle se tärkein asia. Vaakakupissa voi painaa vastuullisuus eläinten hyvinvoinnista, ympäristöpäästöt, hinta ja omat arvot.
Kananmunalla on eläinperäisistä proteiinin lähteistä pienin hiilijalanjälki. Suomalainen kananmuna on aina turvallinen valinta riippumatta tuotantotavasta.
Suomalainen kananmunatuotanto on täysin salmonellavapaata, ja siksi kotimaisia munia voi huoletta käyttää myös raakana. Kananmunan tuotantoa valvotaan tarkasti, ja tiedot alkuperästä ja tuotantotavasta löytyvät aina kuoren merkinnöistä. Kotimainen kananmuna onkin kaikkein helpoimmin jäljitettävä elintarvike.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tunnetko munien tuotantotavat? ”Maalaismunat” on vain markkinointitermi – fiksu kuluttaja opettelee tuntemaan nämä 4 numeroa
Muuten ihan jees juttu mutta tärkein asia puuttui, mistä sen numeron löytää?
Munassa olevasta numerosarjasta, eli ensimmäinen numero kertoo lajin.
Suomalainen kananmunatuotanto ei ole täysin salmonellavapaata, vuosittain löytyy muutama tapaus. Viimeisin , jonka muistan, on viime vuodelta nokialaisesta kanalasta, munia myytiin mm. Reko-ruokapiirissä.