Yrttien kuivatus tallettaa aromit talven varalle

Yrttien aromit ovat parhaimmillaan kesän satokaudella, jolloin niitä kannattaa kerätä kuivattavaksi. Yrtit kuivuvat parhaiten huoneenlämmössä. Kuivattuja yrttejä voi murustella ruokiin mausteeksi.

Yrttien kuivatuslämpötila ei saisi ylittää 30 astetta. Tarkimmat kuivaavat erikseen nopeasti kuivuvat lehdet ja mehevät varret.

Mausteyrtit, tilli, persilja ja villivihannekset, kuten nokkonen, kannattaa kuivata varhaissadosta aurinkoisena päivänä kerättyinä. Tuoreet, nuoret ja virheettömät kasvit sopivat kuivattaviksi.

Kerää villiyrtit puhtailta kasvupaikoilta. Huuhdo ja pyyhekuivaa pölyiset kasvit. Kuivata ne joko kimppuina langassa tai ritilälle levitettyinä huoneenlämmössä. Uuni on herkkäaromisille yrteille liian raju kuivausmuoto.

Pakkaa rutikuiviksi kuivuneet yrtit kannellisiin metalli- tai lasitölkkeihin tai ilmatiiviisiin pusseihin.

Kuivattuja yrttejä voi käyttää mausteena keittoihin ja kastikkeisiin kämmenessä tai huhmaressa hierottuna jauheena. Kuivattu nokkonen käy leivän mausteeksi.

Nokkonen ja pinaatti säilyttävät heleän värinsä, jos ne ennen kuivatusta ryöpätään pikaisesti eli kiehautetaan väljässä vedessä minuutin verran. Sitten ne jäähdytetään nopeasti kylmässä vedessä ja kuivataan pyyhkeellä.

Lue lisää yrteistä:
Hurmaavat yrtit
Kesäpöydän yrtit karhunlaukka ja ruoholaukka
Yrttejä, ituja ja versoja lautaselle
Ruoka.fi: Yrttiopas

Kuvat: Seppo Saarentola

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Yrttien kuivatus tallettaa aromit talven varalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X