Hyvinvointi

5 asiaa, joita silmälääkäri ei koskaan tekisi itse – eikä sinunkaan kannattaisi

Silmät ovat hyvin herkät, ja niitä kannattaa suojella. Esimerkiksi suojalasien käytöllä voidaan helposti ehkäistä silmien vaurioituminen.

Näkeminen on aisti, josta harva näkevä ihminen haluaisi luopua. Silti teemme asioita, jotka voivat aiheuttaa hallaa silmillemme. Silmätautien erikoislääkäri, Silmäaseman lääketieteellinen johtaja Kaisu Järvinen listasi viisi asiaa, joita hän ei itse ikinä tekisi. Näihin asioihin ei kannata haksahtaa! 

1. Silmälääkäri ei jättäisi käyttämättä suojalaseja

Suojalasien käyttö on helppo ja vaivaton tapa välttää silmien vaurioituminen. Esimerkiksi uutenavuonna suojalasien käyttö jää todella vähälle ja joka vuosi ihmisten silmiä vaurioituu ilotulitusrakettien takia.

Myös rakennus-, metsä- ja puutöissä suojalasien käyttö suojaa silmiä vaurioilta ja lentäviltä kappaleilta. Myös joissakin harrastuksissa on suositeltavaa käyttää suojalaseja. Esimerkiksi salibandyssä sählypallo on juuri niin pieni, etteivät silmää ympäröivät luiset rakenteet suojaa silmää, vaan osuessaan pallon iskuvoima kohdistuu kokonaisuudessaan silmämunaan.

2. Ei antaisi lapsen heittää tikkaa ilman valvontaa

Usein ihmiset pitävät huolen, että lapsi ei heitä tikkaa ketään ihmistä tai eläintä päin, mutta vaara piilee myös toisessa paikassa.

Silmille ja kasvoille aiheutuu vaaratilanne siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa kurottaa tikkaa pois taulusta.

Tikka putoaa aina terävä kärki edellä, sillä se on tikan painavin osa. Kurotellessa tikkaa lapsen kasvot kääntyvät ja tikan livetessä tai irrotessa taulusta, se voi tippua terävä kärki edellä suoraa lapsen kasvoille tai silmään.

Lapsi heittaa tikkaa
Silmätautien erikoislääkäri Kaisu Järvinen ei koskaan antaisi lapsen heittää tikkaa ilman aikuisen valvontaa. Vaara piilee erityisesti hetkessä, kun lapsi irrottaa tikkoja taulusta.  © iStockphoto

Lue myös: Silmälääkäri on ajankohtainen nelikymppisenä – asiantuntija vastaa 10 kysymykseen silmäsairauksista

3. Ei käyttäisi toisen ihmisen silmälaseja

Silmälasit mitoitetaan tarkasti käyttäjälleen sopiviksi, joten toisten silmälaseja lainatessa asetukset eivät ole kohdillaan. Lainatuista silmälaseista ei saa niiden todellista potentiaalia irti.

Lainatuilla laseilla tihrustaminen voi väsyttää silmiä, ja silmät joutuvat tekemään ylimääräistä työtä, vaikka hetkellisesti näkisikin paremmin. Toisten lasien käyttäminen voi aiheuttaa myös päänsärkyjä mitoitusten tai voimakkuuden ollessa pielessä.

Aikuiselle ihmiselle toisen silmälasien käyttö ei ole vaarallista, vaikka se ei suositeltavaa olekaan.

Kasvavalle lapsille on suositeltavaa käyttää aina omia lasejaan, sillä lapsen näön normaali kehitys edellyttää tarkan kuvan muodostumisen verkkokalvolle.

4. Ei laiminlöisi todettujen silmäsairauksien seurantaa

Ihmisen, jolla todettu seurantaa tai hoitoa vaativa silmäsairaus, on tärkeää pitää huoli silmien seurannasta ja hoidosta. Tarkkailua vaativa sairaus voi olla esimerkiksi diabetes, johon liittyy silmänpohjan seuranta.

Glaukooma on usein oireeton pitkään, mutta sen  aiheuttamat vauriot ovat pysyviä ja tulevat esiin viiveellä. Siksi säännöllinen seuranta ja tutkimukset riskipotilailla ja tautia sairastavilla ovat tärkeitä.

Myös silloin, kun silmä ja näkö temppuilevat äkillisesti, on hyvä tarkistaa ammattilaiselta kaiken olevan kunnossa.

5. Ei jättäisi menemättä jälkitarkistuksiin

Toimenpiteiden jälkeinen jälkitarkastus on hyvin tärkeä osa leikkaushoitoa. Siinä varmistetaan leikkauksen lopputulos ja annetaan tarvittava ohjaus myöhempää silmien seurantaa varten kaikenikäisille potilaille.

Ikääntymisen myötä ihmisen silmiin tulee normaaleja muutoksia ja riski erilaisille rappeumamuutoksille ja silmäsairauksille kasvaa.

Leikkauksen jälkitarkastuksella varmistetaan leikkauksen lopputila, kartoitetaan senhetkinen silmäterveys ja ohjataan riskien mukaiseen silmäterveysseurantaan.

Silmäleikkausten jälkeen arvioidaan myös ajonäkö ja mahdolliset lasivaatimukset.  

Lue myös: Oireeton silmänpainetauti on salakavala sairaus – erikoislääkäri kertoo, miten vältät pysyvät vauriot silmissä

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita silmälääkäri ei koskaan tekisi itse – eikä sinunkaan kannattaisi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.