Hyvinvointi

Katosiko tai karheutuiko ääni? Listasimme helpot keinot, joiden avulla pidät huolta puheäänestäsi arjessa

Ääntä kannattaa opetella käyttämään niin, ettei puhuminen rasita. Myös äänen huoltamisen niksit ovat helppoja, ja ne kannattaa ottaa käyttöön mitä pikimmiten. 

Miksi flunssaisena ja kurkkukipuisena ei kannata kuiskailla ja miten kannattaa toimia, jos ääni pettää? Miten äänen käheys ja muut äänenkäytön haasteet selätetään? Vokologi, filosofian maisteri Liisi Pettersson, Ääniluotsista vastaa 11 kysymykseen puheäänen huoltamisesta.

Lue myös: Kurkkukipu ei aina kerro flunssasta – erikoislääkäri kertoo, miksi kurkku kipeytyy ja mikä on paras hoitokeino

1. Miksi puheääni muuttuu ikääntyessä?

Puhe- ja lauluääni syntyvät, kun uloshengitysilma laittaa kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet värisemään. Kuten muuallakin kehossa, myös äänentuottoon osallistuvissa kudoksissa tapahtuu iän myötä muutoksia. Lihakset ohenevat ja veltostuvat, ja limakalvoista katoaa joustavuus. Muutokset saavat aikaan sen, että naisella ääni alkaa madaltua ja miehen äänestä voi tulla aiempaa korkeampi. Ääni voi myös alkaa vapista.

Ikääntyessä äänihuulten reuna saattaa alkaa kaareutua, eivätkä äänihuulet enää sulkeudu yhtä tiiviisti kuin ennen. Se kuuluu äänessä käheytenä, karheutena ja huokoisuutena. Huokoisessa äänessä ilmaa virtaa jatkuvasti liikaa äänihuulten läpi, jolloin äänestä katoaa sointi.

2. Heikkeneekö puheääni, jos sitä ei käytä?

Äänentuotto on lihastyötä ja lihakset menettävät käyttämättöminä voimaansa. Pidemmän puhumattomuuden jälkeen voi viedä viikkoja, että ääni palaa ennalleen. Ääni ei muutu pysyvästi, ellei äänentuottoelimiin ole tullut elimellisiä vaurioita. Niitä ei saa hiljaisuudella aikaiseksi.

Jos kotona ei ole puhekaveria, kannattaa jutella puhelimessa, lauleskella, lukea kirjaa ääneen tai puhua vaikka viherkasveille.

Lue myös: Onko yskänlääkkeestä hyötyä? – Kuuma juoma ja lusikallinen hunajaa voivat tepsiä lääkettä paremmin

3. Kuluuko ääni käytössä? Mistä äänen käheys johtuu?

Ääni voi rasittua, jos sitä ei käytä oikein ja taloudellisesti. Taloudellisuudella tarkoitetaan sitä, että ääni syntyy vaivattomasti ilman erityistä ponnistelua. Jatkuva ylikuormitus ja kurkunpään lihasten jännittäminen rasittavat äänentuottoelimiä. Äänihuulten pintaan voi tulla hyvälaatuisia limakalvomuutoksia, kuten kyhmyjä ja polyyppeja.

Puristeinen, vihaiseksi tulkittu ääni on merkki kurkunpään lihasten liiallisesta aktiviteetista. Äänen käheys ja tarve rykiä kertovat äänen rasittumisesta.

Melussa ihminen voimistaa ääntään. Se yhdessä runsaan äänenkäytön kanssa voi olla äänelle liikaa. Äänen työmäärää voidaan tarvittaessa vähentää turvautumalla tekniikkaan ja mikrofoniin.

Toisilla ääni rasittuu herkemmin. Varsinkin ääniammattilaisten on pidettävä työvälineestään hyvää huolta.

4. Palautuuko kadonnut ääni rykimällä?

Epätaloudellinen äänenkäyttö voi viedä äänen hetkellisesti. Rykiminen lisää jännitystä ja pahentaa tilannetta. Huikka vettä, nielaiseminen ja haukottelu yleensä auttavat.

Haukottelua kannattaa vähän liioitella, sillä iso haukotus rentouttaa purentalihaksia ja sitä kautta kurkunpäätä. Purentalihakset kiristyvät tyypillisesti jännittävässä tilanteessa ja stressaantuneena, kun puremme huomaamattamme hampaita yhteen.

5. Mitä vesi tekee äänelle?

Kuiva äänihuulen limakalvo ei värähtele, joten sitä pitää voidella vedellä. Juotu vesi imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon ja sieltä äänihuulten limakalvoille. Se ei tapahdu hetkessä, ja siksi jo pari tuntia ennen tärkeää puheenvuoroa kannattaa juoda pari lasillista vettä.

Äänihuulten limakalvojen kosteustasapainosta on hyvä huolehtia tasaisella juomisella päivän mittaan. Päivän ensimmäisen lasin voi varata yöpöydälle. Tyhjään vatsaan nautittuna vesi tavoittaa tehokkaasti äänihuulet.

6. Miksi äänen huoltoon suositellaan piippua?

Äänihuulten ja kurkunpään kostuttamiseen voi käyttää muovista, apteekista saatavaa inhalaattoria, jota kutsutaan vesipiipuksi. Inhalaattori täytetään keittosuolaliuoksella ja lämmitetään vesihauteessa. Siitä nousevaa höyryä hengitetään sisään suun ja ulos nenän kautta.

Höyryä kannattaa hengittää inhalaattorilla tai apteekista saatavan suppilon kautta aina ennen pitkää puherupeamaa.

Piipputupakka, kuten kaikki tupakkatuotteet, kuivattavat kurkunpäätä. Tupakan kuumuus voi vaurioittaa alueen limakalvoja ja aiheuttaa rohisevan äänen.

7. Miten ääntä jumpataan?

Ääntä jumpataan rentouttamalla äänentuottoelimiä. Se onnistuu haukottelun lisäksi esimerkiksi painamalla huulet ke­vyesti yhteen ja sanomalla pitkään ba.

Erilaiset hyminät ja hyräilyt lämmittävät äänihuulet ja tuovat niihin joustavuutta. Ne myös rentouttavat mahdollisesti jännittyneitä kasvojen lihaksia, ja rentona äänen tuottaminen helpottuu.

Niskahartiaseudun ja kaulan alueen kireydet heijastuvat kurkunpäähän. Jos keskivartalon lihakset ovat kovin heikot, hengitys ei yleensä tue ääntä riittävästi. Silloin ääni jää huokoiseksi, ja pitkien lauseiden tuottaminen vaikeutuu.

Lue myös: Nielutulehdus vaivaa – mistä erottaa bakteerin ja viruksen aiheuttaman tulehduksen?

8. Mitä voi tehdä, jos ääni salpautuu?

Normaalisti äänihuulet erkanevat toisistaan, kun hengitämme sisään. Äänihuulten salpauksessa ne jäävät liian lähelle toisiaan, jolloin sisään hengittäminen ja rennon äänen tuottaminen vaikeutuu.

Äänihuulet salpautuvat vain het­keksi, mutta hetki tuntuu pelottavalta. ­Vaikka ilma tuntuu loppuvan, sitä ei kannata lähteä vetämään sisään haukkomalla. Tilanne laukeaa, kun hengittää rauhallisesti sisään ja ulos ja pyrkii täyttämään keuhkot pohjasta alkaen. Mielikuva täyttyvästä ämpäristä voi auttaa hengittämään oikein.

Voimaharjoittelun harrastajille äänihuulten salpaus on usein tuttu. Se voi selit­tyä sillä, että ponnistelussa yhteen puris­tuvat äänihuulet suojelevat keuhkoja. Kuntosalilla harjoitusten välissä kannattaa rentouttaa äänihuulet haukottelemalla.

9. Miksi flunssaisen ei kannata kuiskailla?

Kuiskaaminen ja huutaminen kuivattavat ja rasittavat äänihuulia samalla tavalla kuin rykiminen. Ne pahentavat flunssaan liittyvää äänihuulten turvotusta. Puhetyöläisen kannattaa antaa äänen palautua kunnolla eikä palata töihin liian pian flunssan jälkeen.

Flunssaisena ja kurkkukipuisena hiljaa puhuminen säästää ääntä. Kannattaa ­kokeilla, kuinka vähällä voimalla ­ääni ­tulee ulos. Höyryhengitys kosteuttaa ja hoitaa äänihuulten limakalvoja ja jouduttaa paranemista.

10. Kuka auttaa ääniongelmissa?

Vokologit ovat terveen äänen ammattilaisia. Heidän puoleensa kannattaa kääntyä, jos haluaa säästää ääntään ja ehkäistä äänenkäytön ongelmia.

Äänihäiriöihin saa apua puheterapeuteilta. Esimerkiksi elimelliset muutokset, kuten äänihuulten kyhmyt, häiritsevät äänen­tuottoa. Puheterapeutit tekevät kuntouttavaa työtä usein yhdessä lääkärin kanssa.

Jos ääni käheytyy töissä, eikä palaudu seuraavana päivänä, kannattaa varata ­aika korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille.

Lue myös Anna.fi: Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katosiko tai karheutuiko ääni? Listasimme helpot keinot, joiden avulla pidät huolta puheäänestäsi arjessa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.