Hyvinvointi

Älä anna ikääntymisen ahdistaa – 7 tapaa lievittää vanhenemisen pelkoa

Ajatukset yksinäisyydestä, sairauksista ja avuttomuudesta voivat tehdä ikääntymisestä ahdistavaa. Vanhenemisen pelko helpottuu, kun valmistaudut tulevaan, mutta et vatvo sitä liikaa ja arvostat kypsyyttäsi.

Synnyttääkö ikääntyminen mielessäsi kauhukuvia, joissa kärsit yksin, sairaana ja avuttomana? Vanhenemisen pelko on murrosiän kaltainen, normaali ja kivuliaskin kriisi. Vanhuus voi silti olla onnellinen elämänvaihe, vaikka keho rapistuisi ja toimintakyky heikkenisi. Nämä vinkit auttavat hyväksymään ikääntymisen ja lievittämään siihen liittyviä pelkoja:

1. Tunnusta vanhenemisen pelko, mutta älä vatvo sitä

Vanhenemista on helpompi kestää, kun siihen suhtautuu murrosiän kaltaisena, väistämättömänä ja kivuliaanakin elämänvaiheena. Sinun ei tarvitse olla energinen harmaa pantteri, jos se ei tunnu aidolta. On vapauttavaa tunnustaa, että vanheneminen pelottaa, keho muuttuu ja joistakin unelmista on luovuttava.

Vanhenemista ei kuitenkaan kannata vatvoa jatkuvasti. Tunnusta pelkosi, mutta älä anna sille ylivaltaa, vaan kohdista ajatukset tietoisesti elämäsi positiivisiin puoliin. Liikunta, meditaatio ja mindfulness auttavat elämään hetkessä ja helpottavat ahdistavia ajatuksia.

2. Iloitse kypsyydestä, rohkeudesta ja vapaudesta

Etsi vanhenemisesta hyviä puolia, sillä niitä todellakin on. Olet kokeneempi ja viisaampi kuin nuorempana. Voit olla mentori, lohduttaja ja tukija nuoremmille, jotka painiskelevat niiden asioiden kanssa, jotka olet jo kokenut.

Nauti itsenäisyydestäsi. Et joudu miettimään jatkuvasti muiden perheenjäsenten tarpeita ja eläkkeellä olet kalenterisi valtias. Ole rohkeasti oma itsesi, sillä sinun ei tarvitse miettiä, miten Facebook-päivityksesi vaikuttaa uraasi tai siihen, mitä lapsesi opettaja ajattelee sinusta.

3. Vaali ihmissuhteita ja tue muita

Yksinäisyys on yleinen vanhenemiseen liittyvä pelko. Se voi korostua eläkkeellä, jos sosiaalisuus on keskittynyt työpaikalle. Ihmissuhteiden luominen ei ole onneksi koskaan myöhäistä. Vietä aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa. Jos sinulla ei ole lähipiiriä, älä eristäydy, vaan tapaa ihmisiä harrastuksissa ja yhdistyksissä. Vapaaehtoistyö ehkäisee tutkitusti stressiä, masennusta ja yksinäisyyttä. Tunnet itsesi merkitykselliseksi, kun voi tehdä asioita muiden hyväksi. Ole sosiaalinen ja avulias myös lähipiirissäsi. Hoida lapsenlasta, auta koululaista läksyissä ja kolmekymppistä urapohdinnoissa. Huomaat, että tarvitsemme toisiamme ja kaikki ovat jollain tavalla riippuvaisia muista. Tämä voi helpottaa pelkoa muiden armoille joutumisesta.

4. Huolehdi terveydestäsi

Myös fyysinen rappeutuminen ja sairaudet voivat pelottaa. Nuoruuden kuntoon ei kannata ripustautua, mutta itsestään pitää huolta.

Terveellinen ruokavalio, liikunta, säännöllinen päivärytmi ja uni ehkäisevät monia sairauksia. Sydän- ja verisuonisairauksia ja kakkostyypin diabetesta voi ehkäistä tehokkaasti kevyelläkin liikunnalla ja kasvispitoisella ruokavaliolla. Terveelliset elämäntavat lievittävät myös masennusta ja ahdistusta.

5. Valmistaudu elämänmuutoksiin

Kun varaudut ikääntymiseen, tunnet voivasi vaikuttaa elämääsi, vaikka kuntosi heikentyisi. Puhu läheistesi kanssa avoimesti edunvalvonnastasi, kuten asumisestasi, hoidostasi ja omaisuudestasi. Selvitä, millaista kotiapua ja hoitopaikkoja on tarjolla. Mieti, voitko myydä omaisuuttasi, jos tarvitset rahaa esimerkiksi yksityiseen hoitokotiin.

Voit tehdä omaisuuttasi koskevan testamentin lisäksi hoitotestamentin, jossa kerrot, millaista hoitoa haluat, jos et voi enää ilmaista tahtoasi.

6. Puhu peloista ammattilaiselle

Masennukseen ja voimakkaisiin pelkoihin kannattaa hakea apua psykologilta tai psykiatrilta. Myös seurakunnat tarjoavat keskusteluapua. Elämän tarkoitukseen ja kuolemaan liittyviä kysymyksiä voi pohtia esimerkiksi papin kanssa. Sairauksiin ja hoitoon joutumiseen liittyvää pelkoa voi lievittää erittelemällä, mikä näissä asioissa ahdistaa. Pelkäätkö mahdollisia leikkauksia, kehon muuttumista vai avuttomuutta?

Sairauksiin ja hoitomuotoihin liittyvä ahdistus voi helpottaa, kun puhut niistä lääkärille.

7. Elä nykyhetkessä

Elämäsi on tässä ja nyt. Älä lietso pelkojasi tutkimalla sairauksia ja vertailemalla vanhainkoteja. Muista faktat, kun luet uutisia yksinäisistä vanhuksista. On myös lukuisia ihmisiä, jotka elävät hyvää ja antoisaa vanhuutta.

Lähteet: Beliefnet, Health Guidance, NCBI, Suomen mielenterveysseura, Terve.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä anna ikääntymisen ahdistaa – 7 tapaa lievittää vanhenemisen pelkoa

Tupu

Nämä tässä artikkeleissa olevat neuot vanhuudenpeloista ovat aivan todellisia Ihmiset pelkkäävät vanhenemista Mutta silti tässä maailmassa täytyy pysyä mukana on vanha tai nuori Täytyy seurata aikaansa Tehdä harrastaa liikuntaa Eikä surkutella Voiku minä olen vanha Semmoiset ajatukset vain masentavat ihmisen mieltä Ei pidä tehdä omasta iästään numeroa Ihminen voi ajatella nuorekkaasti asoita ja maailmaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.