Pitääkö alumiiniton deodorantti hajut loitolla? Toimitus testasi kolmea alumiinitonta dödöä

Antiperspirantit sisältävät alumiinia ja estävät hikoilua. Deodorantit vievät hienhajun, mutta eivät hikoilua. Onko väliä kumpaa käyttää, ja pitäisikö alumiinia välttää? Toimitus testasi kolmea alumiinitonta deodoranttia.

Sanalla deodorantti viitataan usein kahteen hyvin erilaiseen tuotteeseen. Antiperspirantit sisältävät alumiinisuoloja, jotka muodostavat kalvon hikirauhasten päälle, estäen näin hien muodostumista. Deodorantit eivät estä hikoilua, vaan ne sisältävät ainesosia, jotka tuhoavat hienhajua aiheuttavia bakteereita. Toisinaan deodorantissakin saattaa tosin olla alumiinia.

Miten toimii alumiiniton deodorantti? Onko väliä, kumpaa kainaloonsa työntää ja kuinka usein? Kainalo on herkkä alue, ihon alla on runsaiden hikirauhasten lisäksi paljon jänteitä ja verisuonia sekä imu-solmukkeet, jotka vastaavat kehon immuunipuolustuksesta.

Antiperspiranttien alumiini on herättänyt joissain ihmisissä huolta. Alumiinia sisältävien antiperspiranttien yhteyttä esimerkiksi rintasyöpään ei kuitenkaan ole osoitettu.

Samaan tapaan esimerkiksi kotitekoisissa deodoranteissa käytettävän ruokasoodan vaikutuksia kainalossa ei tarkkaan tunneta. Sekin voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Antiperspiranttia voi käyttää, jos kokee tarvitsevansa apua runsaaseen hikoiluun. Monille riittää deodorantti.

Lue myös: Jalkahiki häiritsee etenkin kesäisin – listasimme 7 keinoa, joilla ongelma pysyy kurissa

Testissä 3 x alumiiniton deodorantti

1. Magnesiumia, ei sisällä alumiinia, Nivea Magnesium Dry Roll-on, 3,75 e

Nivea Magnesium Dry Roll-on

Kuva: Valmistaja

Deodoranttien jättiläinen, Nivea, toi tammikuussa markkinoille alumiinittoman deodorantin. Alkoholittoman deodorantin aktiiviaineena on alumiinisuolojen sijaan magnesium. Oikean koostumuksen löytämiseksi on tehty 2 000 hikoilu­koetta. Patentoitu tuote voi valmistajan mukaan olla jopa yhtä tehokas kuin antiperspirantti.

Aamun kiireissä deodorantti jättää ­kipeän muiston, sillä ajelluissa kainaloissa tuote kirvelee. Tuoksu on mieto ja katoaa nopeasti. Kainalot pysyvät kuivina ja deodorantti pettää vasta hikilenkillä. Silloinkin kainaloista kumpuaa vain kevyt tuoksahdus.

2. Hurraa ruokasooda! Marigold-deodoranttivoide, 19 e

Marigold-deodoranttivoide

Kuva: Valmistaja

Deodoranttivoiteen siveleminen kainaloon tuntuu merkilliseltä. Kehäkukkavoide lupaa tehokasta hajunpoistoa ja hyvinvoivaa ihoa ja sitä suositellaan paljon liikkuville ja hikoileville miehille ja naisille. Sitrustuoksu on neutraali, ja purkki vaikuttaa hyvin riittoisalta, sillä voidetta levittyy iholle tarpeeksi jo yhdellä sipaisulla.

Vaikuttavana ainesosana on ruokasooda. Se on saavuttanut jo kunniaa niin keittiössä kuin siivouskaapissakin, miksi ei siis myös kainalossa? Voide pääsee todella yllättämään, hiki ei haise edes toppatakissa tehdyn juoksulenkin jälkeen.

Lue myös: Itse tehty deodorantti – säästä selvää rahaa: vain 3 ainetta

3. Raikas tuulahdus, Briogeo B.Well Tea tree + Eucalyptus Coconut Clean Deodorant, 17,90 e

Briogeo B.Well Tea tree + Eucalyptus Coconut Clean Deodorant

Kuva: Valmistaja

Teepuulta ja eukalyptukselta tuoksuva deodorantti ihastuttaa, tätä tekee mieli laittaa kainaloon! Raikas tuoksu saa hyvälle tuulelle. Vasta ajeltuja ihokarvoja hoitaa kookosvesi.

Tuotetta kehotetaan lisäämään päivän aikana kahdesti. Kovin monella tuskin on kuitenkaan arjessaan aikaa huuhdella kainaloitaan kesken päivän. Aamulla laitetuilla sipauksilla pärjää pitkään, jos ei harrasta liikuntaa. Deodorantti pettää testijaksolla kerran, joogatunnin aikana.

Lue myös Anna.fi: Pesetkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pitääkö alumiiniton deodorantti hajut loitolla? Toimitus testasi kolmea alumiinitonta dödöä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X