Voiko elohiiri olla merkki neurologisesta sairaudesta? Lääkäri vastaa – ja paljastaa, miten silmään iskevästä kiusasta pääsee eroon

Myokymia eli elohiiri on monelle tuttu kiusa. Neurologi kertoo, miten inhottavaa tuntemusta voi ennaltaehkäistä ja tarvittaessa hoitaa. 

Tykyttää ja nykii. Inhottavan tuntuinen elohiiri alkaa varoittamatta ja voi kestää muutamasta minuutista tunteihin. Tunne on tuttu lähes jokaiselle meistä.

”Elohiiri ei ole varsinaisesti sairaus, vaan hyvälaatuinen – tosin häiritsevä – toiminta-häiriö”, kuvailee neurologi Aimo Karinen Pihlajalinnasta.

Lue myös: Pinnistätkö pissatessa? Ei kannattaisi! Urologian erikoislääkäri kertoo, miksi pissaa ei pidä yrittää vauhdittaa

Syytä terävälle nykimiselle ei tiedetä. Väsymys, stressi, ruumiillinen rasitus, kofeiini, alkoholi ja tupakointi voivat kuitenkin aiheuttaa oireilua. Jotkut saattavat myös olla alttiimpia elohiirille kuin toiset, Karinen uskoo.

”Pieni herkkyystaipumus saattaa olla koska, kaikki meistä eivät oiretta koskaan koe.”

Miksi elohiiri iskee aina silmään?

Elohiiri iskee tyypillisesti jompaankumpaan silmään. Miksi ihmeessä?

Syy on silmän rakenteessa, Karinen selittää. Silmä on herkästi reagoiva ja tarkasti liikkuva pieni linssijärjestelmä. Sen takaseinässä on verkkokalvo, joka on osa näköhermoa, joka puolestaan saa alkunsa aivorungosta.

Verkkokalvolla kaikki näkemämme kuvat muuttuvat sähköksi, joka siirtyy salamaa nopeammin näköhermoa pitkin aivojen näkökeskukseen. Siellä sähkö muuttuu jälleen näkemäksemme kuvaksi. Kaikki tämä tapahtuu uskomattoman nopeasti. Karisen mukaan näköhermo onkin yhtä nopea kuin uusimmat laajakaistaverkkomme.

”Siksi silmien liikkeet ovat erittäin hienosääteiset. Se selittää kokemamme elohiiri-tuntemuksen, joka johtuu tavalla tai toisella silmiä liikuttavien hentojen ja herkkien lihasten ylirasituksesta. Ilmiön takana on erityisesti silmää ympäröivän lihaksen kontrolloimaton toiminta.”

Lue myös Seura.fi: Silmien kuivuus – Miten elintavat vaikuttavat silmien väsymiseen ja kutinaan? Selvitimme, miten voit pitää silmäoireet kurissa

Häiritsevälle elohiirelle on hoitokeino

Pitääkö huolestua, jos elohiiri on toistuva vieras? Ei, Karinen lohduttaa. Elohiiri on vaaraton eikä ennusta MS-sairautta, ALS-tautia tai mitään muitakaan sairauksia. Usein se paranee kuin huomaamatta levolla, hyvällä nestetasapainolla ja ravitsemuksella.

”Jos elohiiri kestää useita päiviä ja on vahva, sen voi helposti katkaista esimerkiksi  botuliinitoksiini-pistoksella. Myös tablettihoitoja on”, hän kertoo.

Myös kahvin, tupakoinnin ja alkoholin välttäminen voi tepsiä.

Lääkärin pakeille kannattaa suunnata, jos nykimistä on laajemmin kasvoilla tai esimerkiksi raajoissa tai jos nykimiseen liittyy kipua. Karinen suosittelee kääntymään nimenomaan neurologin puoleen silloin, kun oireet ovat erityisen outoja ja vaikeasti ymmärrettäviä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voiko elohiiri olla merkki neurologisesta sairaudesta? Lääkäri vastaa – ja paljastaa, miten silmään iskevästä kiusasta pääsee eroon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X