Nestemäinen klorofylli: pisara tipahtaa vesilasiin

Lehtivihreää syödään nyt jauheena ja nestemäisenä – tutkija kertoo, miksi klorofylli villitsee ja missä muodossa se kannattaa nauttia

Lehtivihreän terveyshyötyjä ei ole vielä todistettu, mutta moni käyttää silti viherjauheita. 

Lehtivihreä eli klorofylli näkyy puiden lehdissä vihreänä värinä. Se on maailman merkittävin molekyyli. Tämä vihreä väri suorastaan ahmii auringonvaloa, ja muuttaa valoenergian sellaiseen muotoon, jota kasvit voivat käyttää sokereiden valmistukseen. Samalla ilmakehäämme vapautuu happea.

Ilman lehtivihreää maapallolla ei olisi hengitysilmaa. Ihmiselämä ilman klorofylliä ei olisi mahdollista.

Klorofyllin parantavia ominaisuuksia on tutkittu melko vähän, mutta jotkin tulokset ovat olleet melko lupaavia. Molekyylistä voisi kenties olla joskus lääkkeeksi.

Eräässä kokeessa pöydälle levitettiin lehtivihreää, joka asetettiin suoraan auringonvaloon. Lehtivihreä myrkytti auringon säteilylle altistuessaan suuren osan ympärillään olevista bakteereista. Tämä on hyvä asia: lehtivihreää voi ehkä hyödyntää joskus tulevaisuudessa vaarallisten bakteerien ­tuhoamiseen.

”On selvää, että lehtivihreä on ihmeellinen aine”, molekulaarisen kasvibiologian tutkijatohtori Heta Mattila toteaa.

Lue myös: Brain food pitää aivot virkeinä – näin ruokavalio vaikuttaa aivoihisi

Kannattaako klorofylli popsia jauheena tai nestemäisenä?

Nykyään kaupoista saa lehtivihreää sisältäviä jauheita. Tämän hetken villitys on nestemäinen lehtivihreä, jonka antioksidanttisista ja parantavista vaikutuksista puhutaan paljon. Jotkut valmistajat lupaavat nestemäisen lehtivihreän jopa ehkäisevän syöpää.

Mattila kuitenkin toivoisi, että ihmiset olisivat enemmän innoissaan vehreänä loistavista kasviksista kuin lehtivihreän nauttimisesta jauheina tai nesteinä. Hänen mukaansa paras tapa nauttia lehtivihreää on salaatin syöminen.

”Jos haluaa syödä klorofylliä, kannattaa valita tumman vihreitä syötäviä kasveja: lehtikaalia, pinaattia ja parsakaalia. Luonnossa esiintyy vain hyvin harvoja muita vihreitä pigmenttejä klorofyllin lisäksi.”

Salaatinlehti myös kertoo katsojalleen heti, minkälaisissa olosuhteissa se on elänyt.

”Klorofylli katoaa lehdistä nopeasti, kun valoa tai ravinteita ei ole tarpeeksi tarjolla. Loistava vihreä salaatinlehti on kasvanut otollisissa olosuhteissa.”

Viherjauheissa lehtivihreän rakennetta on seoksen valmistamiseksi kuitenkin muutettu.

”Tavallisissa oloissahan lehtivihreä tummuisi ja kellastuisi nopeasti.”

Lue myös Anna.fi: Syötkö riittävästi lehtivihreää? Vihreillä lehtikasviksilla on useita terveysvaikutuksia

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 14/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lehtivihreää syödään nyt jauheena ja nestemäisenä – tutkija kertoo, miksi klorofylli villitsee ja missä muodossa se kannattaa nauttia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X