Kodinhoito

Kun kotona viettää enemmän aikaa, myös pölypalleroiden määrä lisääntyy – onko pöly vaarallista?

Mitä enemmän kotona vietetään aikaa, sitä enemmän pölyä kertyy nurkkiin. Millaisesta pölystä pitää huolestua?

Voihan pöly! Taas paikat ovat pölyssä, vaikka juuri siivottiin. Kotona työskentelevät ovat tänä vuonna seuranneet pölykoirien vaellusta nurkissa. Pölyn määrä onkin suorassa suhteessa asunnossa aikaa viettävien ihmisten määrään, Terveystalon työterveys- ja yleislääkäri Toni Vänni vahvistaa.

”Etätyöskentelijän pöytä on yleensä paljon pölyisempi kuin toimistotyöskentelijän. Se johtuu siitä, että kotona vietetään nyt niin paljon aikaa. Suuri osa huonepölystä koostuu ihmisten ihosta irronneesta vanhasta solukosta ja vaatteiden kuiduista.”

Ilmanvaihdosta ja asumismuo­dosta riippuen kodin nurkissa saattaa pyöriä omien vanhojen ihosolukoiden ­lisäksi myös naapurin nahkaa.

”Samalla tavalla myös naapurin ihosta, vaatteista ja ruoanlaitosta tai esimerkiksi tupakan- tai takanpoltosta vapautuneet hiukkasjäämät saattavat kerrostalossa kulkeutua useisiin naapuriasuntoihin.”

Lue lisää Anna.fi: Kuinka usein verhot pitäisi pestä? Kysyimme asiantuntijoilta

Pöly saa nokan ja silmät vuotamaan

Huonepöly koostuu ihmis- ja ­ruoka-aineksen lisäksi lukuisista muistakin asioista. Yleensä tavallinen pölypallo sisältää lähinnä hiuksia, kuituja ja suurempia roskia.

Ilmassa leijaileva hiukkaspöly voi sen sijaan sisältää esimerkiksi lemmikkien eläinproteiineja, siitepölyä, ilmansaastehiukkasia, ilmastointikanavien mineraalikuituja ja eristevillaa. Nämä hiukkaset kulkeutuvat myös hengitysteihin.

”Kaiken suuremman hengitystiemme puskevat liman mukana pois kehosta. Ongelmia aiheuttaa yleensä pienempi hiukkaspöly, jolta keho ei voi puolustautua.”

Lisääntynyt hiukkaspöly­määrä aiheuttaa tyypillisesti silmien ärsytystä ja nuha­oireita. Tätä voi vähentää säännöllisellä siivouksella ja tuuletuksella.

Mikäli naapurissa tupakoidaan tai poltetaan takkaa, tilanne voi olla vakavampi, sillä tällaisten pienhiukkasten tiedetään lisäävän syöpäriskiä.

Lue lisää: Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhkiminen? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

Ikkunat kiinni siitepölykaudella!

Kodin päivittäinen tuulettaminen on hyvä tapa. Raikkaalla ilmalla on todistettuja vaikutuksia mielen ja hengitysteiden hyvinvoinnille.

”Hiilidioksidipitoisuuden nousu pienessä tilassa voi aiheuttaa pöhnäistä oloa ja väsymystä.”

Toni Vänni kehottaa allergikkoja kuitenkin pitämään ikkunat kiinni siitepölykaudella, varsinkin jos lähistöllä on allergiaa aiheuttavia kasvustoja.

Lue lisää: Allergiaa aiheuttava pölypunkki ei ole kadonnut kodeista – erilliselle pölypunkkisiivoukselle ei kuitenkaan ole tarvetta

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 4/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun kotona viettää enemmän aikaa, myös pölypalleroiden määrä lisääntyy – onko pöly vaarallista?

Siivooja Mummilta ohjeet

Eläkeläisten kotona ollaan aina …päivittäin on jotain siistittävä. ..siitä 2 koiraa pitää huolen. .
Auringon paistetta odotellessa. .pölyt pois .
Mihin on kadonnut. .viikko siivous ?
Suursiivous on mennyt jo pois!
Koti äiti piti kodin siistinä ..
Mistä se sottapytty on tullut?
Välinpitämättömyys ja laiskuus on villakoirien kasvatuksen ohje !!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.