Hyvinvointi

Silmien kuivuus voi johtua yllättävästä syystä – helpotus löytyy jääkaapistasi

Kutittaa, vetistää ja polttelee. Kuulostaako tutulta? Syy silmien kuivuuteen voi olla yllättävä.

Silmät ovat sielun peili, ja niistä on syytä pitää huolta. Kuiva huoneilma ja viileä viima tuovat niille mukanaan haasteita. Silmätipat antavat yleensä vain hetkellistä helpotusta. Kuivasilmäisten kannattaakin kääntää katseensa ruokavalioonsa. Kuivien silmien hoito voi onnistua myös luonnonmukaisesti.

Lue myös: Ovatko silmäluomesi alkaneet roikkua? Jos harkitset yläluomileikkausta, lue ensin nämä asiantuntijan ohjeet!

Jopa puolet suomalaisista kärsii kuivista silmistä – osa tietämättään. Harva yhdistää tuulisella säällä vetistävät silmät kuivasilmäisyyteen. Tyypillisiä oireita ovat tämän lisäksi esimerkiksi kirvely, punoitus, ärsytys ja valonarkuus. Myös roskan tunne silmissä ja silmien väsyminen voivat kieliä silmien kuivuudesta.

Oireita pahentavat niin koneellinen ilmastointi kuin korkeat lämpötilat. Naisilla vaihdevuosien hormonaaliset muutokset saattavat lisätä vaivaa. Myös päätetyöskentely ja jopa nukkuminen voivat kuivattaa silmien pintaa.

Kuivat silmät voivat johtua liian vähäisestä rasvojen saannista

Normaalin silmän pinnan verhoaa kerros ohutta kyynelnestettä. Kuivat silmät eivät suinkaan aina johdu siitä, etteikö kyynelnestettä enää olisi riittävästi. Nesteen rasvapitoinen osa saattaa kuitenkin olla vähentynyt. Kun rasvoja on liian vähän, pinta saattaa kuivua.

”Riittävä rasvapitoisuus takaa myös paremman kyynelnesteen laadun”, silmätautien erikoislääkäri ja dosentti Marko Määttä Mehiläiseltä kertoo.

Yksi syy kuivasilmäisyydelle voikin piillä liian vähäisessä rasvojen saannissa.

”Jonkin verran on näyttöä siitä, että todennäköisyys kuivasilmäisyydelle on pienempi, jos ravinnosta saa runsaasti juoksevia rasvahappoja”, Määttä kertoo.

Lue myös: Mistä roskan tunne silmässä johtuu? Ikävä tuntemus saattaa heikentää näön pysyvästi

Kuivien silmien hoito luonnonmukaisesti: Näin kokoat rasvahapot ravinnosta

Suoraa johtopäätöstä kuivasilmäisyyden syystä ei voi kuitenkaan vetää. Kuivasilmäisyys on monimuotoinen sairaus, ja sen voi saada monista eri syistä. Yksittäinen muutos harvoin ratkaisee ongelmaa.

Kuivat silmät hoidetaan tyypillisesti erilaisilla silmätipoilla ja -geeleillä. Ne voivat lievittää kipua tehokkaasti, mutta helpotus on usein vain hetkellinen. Silmiä kannattaa helliä myös sisäisesti.

Lue myös:  Kolmannes syövistä voitaisiin ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla – asiantuntija jakaa parhaat vinkkinsä

Oikeat rasvahapot voi koota itse ravinnosta. Määttä suosittelee erityisesti pähkinöiden ja rasvaisten kalojen, kuten makrillin ja lohen, lisäämistä ruokavalioon. Fiksusta päätöksestä kiittävät silmien lisäksi myös iho ja aivot.

”Merta edemmäs ei tarvitse lähteä kalaan, kotimaisiakin ruokia löytyy”, Määttä muistuttaa.

Esimerkiksi kotimaiset juoksevat öljyt ovat Määtän mukaan hyviä rasvojen lähteitä.

”Rasvahappokoostumus on rypsiöljyssä hyvä. Rypsiöljy sisältää jopa kolme kertaa enemmän hyödyllisiä ainesosia kuin oliiviöljy.”

Terveellinen ruokavalio voittaa pillerit

Myös pillereiden popsiminen voi kannattaa, jos monipuolisen ruokavalion ylläpitäminen tuntuu vaikealta. Sisäisesti nautittavat omega-kapselit auttavat kehoa tuottamaan riittävän rasvaista kyynelnestettä.

Tyrniöljykapseleista löytyvää omega-7 -rasvahappoa on esitetty ratkaisuksi kuivien silmien torjunnalle. Määttä kuitenkin toppuuttelee innostusta. Tieteellinen näyttö on vähäistä.

Perinteinen omega-3 onkin Määtän mukaan paras vaihtoehto purkkiparannusta toivovalle. Sekään ei kuitenkaan yksin tee ihmeitä.

”Purkista löytyvät vitamiinit ovat teollisesti prosessoituja. Ensisijaisesti rasvat tulisi pyrkiä saamaan luonnollisesti ravinnosta”, Määttä sanoo.

Kohtuus on syytä pitää matkassa mukana, sillä pikatietä onneen ei ole. Kuivista silmistä kärsivän kannattaakin tarvittaessa kääntyä lääkärin puoleen.

Juttua varten on haastateltu silmätautien erikoislääkäriä, dosentti Marko Määttää Mehiläiseltä.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Silmälääkäriyhdisty, Harvard University: The Harvard Gazette