Töiden tekeminen sängyssä

Teetkö töitä sängyssä? Nämä 5 asiaa psykologi ja fysioterapeutti haluavat sinun tietävän

Houkutteleeko pehmeä peti pöydän ääressä istumista tai seisomista enemmän? Kysyimme työterveyspsykologilta ja -fysioterapeutilta, mitä vuoteesta käsin töitä tekevän on hyvä tietää.

Töiden tekeminen sängyssä voi onnistua, mutta kannattaa suosia mieluummin jotain toista tilaa. Tätä mieltä ovat sekä työfysioterapeutti Annamaija Nyman Mehiläisestä että työterveyspsykologi, psykoterapeutti Merja Sipponen Terveystalosta.

Lue myös: Monipaikkatyö yleistyy koronan myötä – mitä pitää tietää, jos työpaikka siirtyy monipaikkaiseen työhön?

Listasimme viisi seikkaa, jotka tulisi ottaa huomioon, jos etätyöpiste on siirtynyt makuuhuoneeseen ja naputtelet läppäriä punkassa.

1. Töiden tekeminen sängyssä ei välttämättä ole huono asia

Työfysioterapeutti Annamaija Nyman: ”Lihasten ja nivelten sekä fyysisen jaksamisen kautta ei voi sanoa, että joku asento olisi suoraan hyvä tai huono. Hyvä ja huono on omakohtainen kokemus. Mitään tiettyä asentoa ei ole voitu linkittää selän kipeytymiseen.”

Työterveyspsykologi Merja Sipponen: ”Jos töiden tekeminen sängyssä ei aiheuta mitään ongelmia, miksi tehdä siitä ongelmaa.”

2. Huolehdi hyvästä työasennosta

Työfysioterapeutti: ”Pehmeässä sängyssä voi olla hankalaa löytää mukavaa asentoa. Tyynyistä tai peitoista voi viikata selän taakse ja käsien alle sopivan tuntuisen tuen. Läppärin alle voi laittaa jonkin korokkeen, sillä kone kuumenee, jos se on pitkään sylissä. Koroke tuo myös näytön ylemmäs, jolloin pää on helpompi pitää pystyssä. Riittääkö makuuhuoneen valaistus työskentelyyn vai pitäisikö hankkia lisävaloja? Silmälle on mukavin, kun kirkkausero näytön ja muun valaistuksen välillä ei ole suuri.”

Työterveyspsykologi: ”Keholliset asiat vaikuttavat mieleen. Kännykkää ja älylaitteita käyttäessä pää on alaspäin, jolloin kieli ikään kuin valuu ulos, henki voi kulkea heikommin ja mieli voi olla masentuneempi. Jos on ryhdikkäästi pää pystyssä, kieli asettuu luonnolliselle paikalleen ja mieli on voitokkaampi.”

3. Asentoa kannattaa vaihdella, teki töitä missä tahansa

Työfysioterapeutti: ”En olisi koko työpäivää sängyssä. Asennon vaihtelu on tärkeää sekä toimistossa että etätöissä ollessa. Paikoillaan olo on liitetty epämukavuuden tunteeseen, jomotukseen ja selkäkipuihin. Puolen tunnin välein on hyvä pitää tauko ja liikkua muutama minuutti. Kannattaa luottaa omaan kroppaan ja vaihdella asentoa sen mukaan. Usein huomaa, jos kehossa alkaa tuntua epämukavalta. Läppärillä työskennellessä silmät rasittuvat, kun katsotaan samalle etäisyydelle ja räpytellään harvemmin. Silmiä voi rentouttaa katsomalla kauas horisonttiin.”

Työterveyspsykologi: ”Tauottaminen on tärkeää, ettei olisi pitkään samassa asennossa, oli asento sitten istualtaan tai makuulla. Ihminen tarvitsee liikettä. On hyvä nousta ylös, kävellä ja tehdä taukojumppaa, jotta veri ja nesteet kiertävät ja aivot saavat ravinteita.”

Lue myös Anna.fi:stä: Monen etätyöläisen lihakset ovat nyt jumissa – tee nopea taukojumppa kesken työpäivän ja huomaat vaikutukset jo muutamassa päivässä

4. Töiden tekeminen sängyssä voi haitata nukahtamista ja unta

Työfysioterapeutti: ”Makuuhuonetta ei suositella työntekoon, koska se voi haitata unen ja sängyn välistä yhteyttä. Sängyssä on vaikeampi rauhoittua ja nukahtaa, jos siellä tekee vireyttä nostavia asioita. Unen vaaliminen on erityisen tärkeä palautumisen kannalta. Siksi sänky ja makuuhuone eivät ole paras paikka työskennellä. Jos vain löytyy jokin toinen tila kuin sänky töiden tekemiseen, käyttäisin mieluummin sitä.”

Työterveyspsykologi: ”Vuode kannattaa pyhittää nukkumista ja lepoa varten. Jos vuoteeseen tai makuuhuoneeseen kerää aktiivisuutta lisääviä asioita, kuten älylaitteita, se voi saastua nukkumisen paikkana. Usein unihäiriöissä vuoteesta tulee paikka muulle kuin nukkumiselle. Silloin kannattaa siirtää muut toiminnot mahdollisuuksien mukaan muualle.”

5. On tärkeää erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan

Työfysioterapeutti: ”Älä nosta läppäriä syliin ja aloita töitä heti herättyäsi. Voit tehdä esimerkiksi lyhyen matkan oman korttelin ympäri ennen ja jälkeen töiden. Liikunnasta kannattaa pitää kiinni. Kokemukseni mukaan monella etätyöhön siirtyneellä arkiaktiivisuus on vähentynyt. Toimistossa askelia voi kertyä työpäivän aikana 2 000–3 000, etätyössä askeleet saattavat jäädä alle 500:aan. Laita läppäri ja työvälineet piiloon työpäivän lopuksi, etteivät ne jää muistuttamaan töistä, kun menet nukkumaan.”

Työterveyspsykologi: ”Tutkimusten mukaan ihminen palautuu työn kuormituksista parhaiten, kun työ ja vapaa-aika ovat erilaista. Kotona etätöitä tehdessä voi olla vaikea vetää rajaa työn ja vapaa-ajan välille. Silloin voi helposti lipsua seuraamaan työasioita vapaallakin. Siirtymät ovat tärkeitä. Kävelylenkkien lisäksi esimerkiksi kotiaskareiden tai käsitöiden tekeminen voivat katkaista työ- ja vapaa-ajan toisistaan ja auttaa menemään toisenlaiseen mielentilaan.”

Avainsanat

Keskustelu

Töitä sängyssä!
Minulle on opetettu, että ainoastaan tietynlaiset tytöt tekevät töitä sängyssä.
Eipä ainakaan otsake houkuta lukemaan. Täten rulladin otsikon jälkeen palautteeseen.

Kommentoi juttua: Teetkö töitä sängyssä? Nämä 5 asiaa psykologi ja fysioterapeutti haluavat sinun tietävän

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X