Hyvinvointi

Uusi täsmälääke unettomuuteen on jo myynnissä Yhdysvalloissa – Voiko lääkettä tilata netistä Suomeen?

Maailmalla on kehitetty uusi unilääke, jonka tutkijat toivovat toimivan aiempia lääkkeitä paremmin unettomuuden hoidossa. Tällä hetkellä lääkettä voi ostaa vain Yhdysvalloissa ja Australiassa. Miten lääkettä voisi saada Suomeen?

Yle uutisoi syyskuussa, että Yhdysvalloissa ja Australiassa myydään jo lääkettä, jolla on saatu aikaiseksi hyviä tuloksia unettomuuden hoidossa. Suomessa japanilaisyrityksen kehittämä Belsomra-niminen lääke ei kuitenkaan ole toistaiseksi tulossa myyntiin. Voisiko unettomuudesta kärsivä kuitenkin tilata lääkettä netistä Suomeen? Tai voisiko suomalaispotilaan Yhdysvalloissa asuva ystävä lähettää hänelle lääkettä postitse? Selvitimme asian.

Lue myös: Kärsitkö unettomuudesta tai nukahtamisvaikeuksista? Tarkista, sopiiko melatoniini sinulle

Voiko uutta unettomuuteen auttavaa lääkettä tilata netistä Suomeen?

Belsomra on reseptilääke, joka auttaa nukahtamisessa tai nukkumaan yhtäjaksoisesti koko yön. Sitä myydään tällä hetkellä Yhdysvalloissa ja Australiassa. Lääke toimii uudenlaisella tavalla verrattuna aiempiin unilääkkeisiin ja vaikuttaa aivojen oreksiinireseptoreihin.

Vaikka lääkettä ei myydäkään Suomessa eikä edes Euroopassa, olisiko sitä kuitenkin mahdollista tilata netistä Suomeen?

Tullin vastaus on yksiselitteinen: reseptilääkkeitä ei saa hankkia netistä ETA-alueen ulkopuolisesta valtiosta. Yhdysvallat ja Australia eivät kuulu ETA-alueeseen, joten sieltä lääkettä ei voi tilata.

Mikäli lääke joskus tulevaisuudessa tulee myyntiin jossakin ETA-alueeseen kuuluvassa valtiossa, tilanne voi muuttua. Eta-alueelta nimittäin saa tilata netistä niin resepti- kuin itsehoitolääkevalmisteitakin Suomeen. Reseptilääkkeeseen tosin pitää olla resepti, lääkemääräys tai lääkärintodistus, ja lääkettä saa tilata kerralla korkeintaan kolmen kuukauden tarpeeseen.

Lue myös: Kärsitkö uniongelmista? Sillä, mitä teet illalla, on iso merkitys

Voiko ystävä lähettää lääkettä Suomeen?

Netistä lääkettä ei siis voi tällä hetkellä tilata. Voisiko Australiassa tai Yhdysvalloissa asuva ystävä kuitenkin lähettää lääkettä Suomessa asuvalle henkilölle, joka haluaisi kokeilla lääkettä helpotukseksi uniongelmiinsa?

Koska Belsomra on reseptilääke, Australiassa tai Yhdysvalloissa asuvan ystävän tarvitsisi ensin hankkia resepti voidakseen ostaa lääkettä itselleen. Belsomran tuotevalmisteessa myös lukee, että lääke on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, eikä sitä ei saa jakaa toisten kanssa.

Mikäli tätä ohjetta kuitenkin haluaisi tieten tahtoen rikkoa ja ystävä yrittäisi lähettää lääkettä postitse Suomessa asuvalle ystävälleen, lähettäjä törmäisi tullin asettamiin säädöksiin. Yksityishenkilöt eivät saa lähettää Suomeen lääkkeitä eivätkä Suomessa oleskelevat henkilöt voi vastaanottaa lääkkeitä toiselta yksityishenkilöltä.

Lue myös: Nuku hyvin – asiantuntijoiden vinkit parempaan uneen

unilääkkeet, Belsomra, lääke unettomuuteen

Voisiko ystävä käydä tuomassa unilääkettä Suomeen?

Tehdään vielä yksi ajatusleikki. Unohdetaan, että Belsomran tuoteselosteessa lukee, että lääke on henkilökohtaiseen käyttöön, eikä sitä saa jakaa ystävän kanssa. Olisiko lääkettä mahdollista saada Suomessa asuvalle henkilölle siten, että ystävä, jolle lääkettä on määrätty, piipahtaisi tuomassa lääkettä Suomeen?

Tämä saattaisi olla teoriassa mahdollista. Tullin mukaan Suomeen saa matkustaa omien henkilökohtaisten lääkkeidensä kanssa. Eta-alueen ulkopuolelta saapuessaan yksityishenkilö saa tuoda mukanaan tarvitsemaansa lääkettä kolmen kuukauden tarpeeseen. Tulli kuitenkin lisää ohjeessaan, että lääkettä saa tuoda vain henkilökohtaiseen käyttöön. Unilääkkeen jakaminen ystävälle siis rikkoisi sekä Belsomran tuoteselosteessa annettuja ohjeita lääkkeen käytöstä että tullin ohjeita henkilökohtaisesta käytöstä.

Lisäksi Belsomralla on monia sivuvaikutuksia, eikä sen käyttäminen ilman lääkärin valvontaa ja määräystä ole suositeltavaa. Sitä paitsi Käypä hoito -suositusten mukaisesti unettomuuden hoidossa tulisi suosia lääkkeettömiä menetelmiä. Myös pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa kognitiivisia ja behavioraalisia menetelmiä suositellaan kokeiltavaksi ennen lääkehoidon aloittamista.

Siispä ennen kuin alkaa suunnitella monimutkaista operaatiota unilääkkeen saamiseksi Suomeen yhdysvaltalais- tai australialaisystävän avulla, kannattaa kokeilla muita keinoja unettomuuden selättämiseksi.

Lähteet: Tulli, Belsomra, Käypä hoito

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uusi täsmälääke unettomuuteen on jo myynnissä Yhdysvalloissa – Voiko lääkettä tilata netistä Suomeen?

melatolin

Melatolin Plus unihäiriöiden hoidossa – http://nplink.net/2FJmYDmO Auttoi kohtalaisen hyvin silloin, kun uni oli vuosia sitten täysin kateissa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.