Hyvinvointi

Katja toteutti urahaaveensa ja selvisi äidin kuolemasta psykologisen metodin avulla – näin sinäkin pääset irti tunnekuohuista

Katja Törmänen kiinnostui amerikkalaisesta Sedona-metodista, jota ei vielä juuri tunneta Suomessa. Metodi auttoi Katjaa selviytymään urakriisistä ja äidin yllättävästä kuolemasta.

Kahvikuppi iskeytyy lattiaan, lapset eivät tule lukuisista kutsuista huolimatta syömään, aikataulut menevät pipariksi. Aiemmin Katja Törmänen, 51, hermostui tällaisissa tilanteissa kuten kuka tahansa perheenäiti. Nykyään Katja pyrkii hengittämään syvään ja kysymään itseltään: Päästäisinkö irti tästä tunteesta?

”Nykyään on sellaisiakin tilanteita, että suunnitelma kariutuu tai jokin esine menee rikki, enkä hermostu lainkaan. Ajattelen vain, että jaaha, se menikin näin. Mietitäänpäs, miten nyt tehdään”, Katja sanoo.

Katja on löytänyt mielenrauhaa amerikkalaisesta Sedona-metodista, johon hän tutustui kymmenen vuotta sitten. Metodi perustuu kysymyssarjoihin, joiden avulla pyritään päästämään irti negatiivisista tuntemuksista tai uskomuksista. Peruskysymykset ovat: Voisinko päästää irti? Päästäisinkö? Milloin?

Katja on kirjoittanut aiheesta tuoreen kirjan Irti päästämisen ilo Eroon tunnekuohuista Sedona-metodin avulla (Like). Hän opiskelee paraikaa Sedona-valmentajaksi metodin pääkouluttajan Hale Dwoskinin mentoroimassa verkkopienryhmässä.

”Yhtään liioittelematta voin sanoa, että Sedona-metodin löytäminen on ollut yksi elämäni parhaista asioista. Se ei ole tehnyt minusta pyhimystä tai tunteetonta robottia, mutta kun tunne nykyään leimahtaa, tiedän, että minulla on vaihtoehtoja”, Katja kirjoittaa kirjassaan.

Lue myös: Psykologi Outi Olani on kokenut ulosoton ja vaikean masennuksen – nyt hän neuvoo, miten epäonnistumiset käännetään voitoksi

Katja Törmänen
Katjan unelma on tehdä Sedonan parissa töitä valmentajana ja kurssien järjestäjänä. © Teija Soini

Sedona-metodi auttoi Katjaa luottamaan kykyihinsä kirjailijana

Sedona-metodista on ollut Katjalle apua monessa pienessä ja isossa elämän vastoinkäymisessä. Yksi niistä oli haave kirjailijan urasta, joka oli vähällä mennä päreiksi.

Katja on koulutukseltaan historianopettaja, mutta hänen varsinainen haaveensa on ollut 9-vuotiaasta asti kirjailijan ammatti. Vuonna 2009 hän ryhtyi kirjoittamaan säännöllisemmin ja paria vuotta myöhemmin hän aloitti luovan kirjoittamisen opinnot.

”Päätin, että nyt on yritettävä. Ei tässä voi koko loppuelämäänsä odottaa”, Katja sanoo.

Pian Katja sai valmiiksi ensimmäisen kirjan käsikirjoituksen, mutta nuorten ja lasten fantasiakirjalle ei löytynytkään kustantajaa. Katja jatkoi kirjoittamista, mutta hänessä kasvoi pelko epäonnistumisesta: Mitä jos hänestä ei olisikaan kirjailijaksi?

”Se oli yleensä aika ankea päivä, kun hylkykirje tuli postissa uudesta kustantamosta tai kirjoitettuani uuden version tekstistä. Mietin, onko koko kirjailijahaave ihan tuulesta temmattu.”

Vuonna 2015 Katja oli jo lähes luopunut urahaaveistaan, kun hän matkusti Hollantiin ja osallistui Sedona-aiheiselle retriitille. Hän oli kuullut Sedonasta jo paria vuotta aikaisemmin metodin keulahahmon Hale Dwoskinin pitämällä luennolla. Vajaan viikon mittaisen kurssin seurauksena Katja oivalsi, ettei hänen kannattaisi lopettaa kirjoittamista muiden mielipiteiden takia.

”Totesin, että kirjoitan, vaikka en koskaan julkaisisi missään mitään. Se vapautti. En enää miettinyt, mistä kustantajat tykkäisi.”

Katja Törmänen Pohjois-Norjassa
Katjan perheenjäsenet ovat huomanneet, että Katjasta on tullut Sedonan harjoittamisen myötä vähemmän ärtyisä. Kuvassa Katja on lomamatkalla Pohjois-Norjassa perheensä kanssa. © Katja Törmäsen kotialbumi

Sedona-metodi perustuu kysymysharjoituksiin

Joka aamu Katja käy läpi kysymyssarjoja, jotka hän on kirjannut paperinivaskaan. Hän kysyy itseltään kuhunkin mielialaan sopivia kysymyksiä, kuten: Voisinko päästää irti siitä, että tuleva tapaaminen hermostuttaa minua? Tai: Voisinko päästää irti siitä, että kuvittelen tietäväni, että kaikki menee mönkään?

”Jos aiemmin jokin asia on ahdistanut ja vaivannut, harjoituksen jälkeen on rentoutuneempi ja selkeästi kirkkaampi olo. Siihen olotilaan on mahdollista päästä jo minuuteissa”, Katja sanoo.

Sedona-metodin juju on siinä, ettei se opasta, mitä asioita pitäisi muuttaa itsessään, jotta voisi voida paremmin. Sen sijaan voi alkaa voida paremmin tässä ja nyt.

Kirjassa silmiin sattui kohta, että metodissa ajatellaan, ettei haluta antaa hankalille tunteilla liian isoa valtaa ja päätetään itse, mitä tunteita halutaan käsitellä (tms.), niin esim. tätä voisi vielä pienesti avata.

Mutta mitä irti päästäminen varsinaisesti tarkoittaa? Katjan mukaan sitä voi verrata kynän tiputtamiseen. Kynän kädessä piteleminen vie jatkuvasti energiaa ja voimia. Kun kynästä päästää irti ja se tippuu lattialle, keho rentoutuu. Kynä eivätkä myöskään tunteet ole meidän kehossamme kiinni – niistä voi päästää irti.

Lue myös: Resilienssi on kykyä selviytyä muutoksista, ja nyt jokainen meistä tarvitsee sitä: 6 faktaa, jotka sinunkin on hyvä tietää resilienssistä

Sedona-metodi oli tukena myös äidin kuoleman käsittelyssä

Syksyllä 2020 Katja oli metsässä kävelyllä ystävänsä kanssa, kun hän huomasi saaneensa useita puheluita isältään. Isä kertoi puhelimessa äidin saaneen lääkäriltä huonoja uutisia: äidillä olisi enintään vuosi elinaikaa.

Vaikka seitsemänkymppinen äiti oli voinut huonosti jo tovin, ei Katja ollut valmistautunut uutiseen. Hän tunsi epäuskoa, raivoa ja pelkoa, joita hän purki ystävälleen.

Samana iltana, kun uutinen tuli, Katja katsoi ystävänsä kanssa erään Sedona-retriitin verkkotallennetta, jossa sattumoisin käsiteltiin läheisen menettämistä. Valmentaja korosti, että vaikka läheistä ei enää ole, voi häntä silti edelleen rakastaa.

Katja ja isä olivat sairaalavuoteen vierellä, kun äiti kahdeksan kuukautta myöhemmin kuoli. Katja tunsi itsensä levolliseksi.

”Vaikka se ei ollut onnellista aikaa, minulle ei muodostunut tunnemöykkyä. Minulle kirkastui, että kaiken pohjalla on rakkaus. Se ei häviä minnekään.”

Katja Törmänen
Katja pitelee ensimmäistä kertaa käsissään itse kirjoittamaansa kirjaa, Karhun morsianta, joka julkaistiin vuonna 2018. © Katja Törmäsen kotialbumi

Unelma kirjailijanurasta toteutui

Mutta miksi negatiivisista tunteista pitäisi päästää irti? Eikö niiden käsittely kuulu elämään? Katjan mukaan Sedona-metodissa ei ole kyse tunteiden kieltämisestä. Sen sijaan metodi auttaa vähentämään sellaisten asioiden vatvomista, joille ei voi itse tehdä mitään.

Kysymyssarjoista voi olla apua, jos esimerkiksi potee ahdistusta omasta käyttäytymisestä sosiaalisessa tilanteessa tai kyvyttömyydestä työelämässä. Parhaimmassa tapauksessa metodi voi katkaista armottoman itsekritiikin kierteen.

Katjan mukaan Sedona-metodi auttaa ymmärtämään, että kyse on vain tunteista, joille ei tarvitse antaa valtaa.

”Ei Sedona-metodi tietenkään poista tunteita, mutta sillä voi välttää sen, että tunteisiin jää jumiin.”

Katja kokee, että Sedonalla on ollut käänteentekevä rooli hänen elämässään. Hän osaa nykyään paremmin asettaa tunteensa oikeisiin mittasuhteisiin ja jättää turhat huolet sikseen. Metodi myös auttoi Katjaa kirjoittamaan, ja hänen ensimmäinen romaaninsa, Karhun morsian, julkaistiin vuonna 2018. Nyt tekeillä on jo fiktiivisen kirjasarjan kolmas osa.

”Unelmani toteutui. Olen päätoiminen kirjailija. En ole rikas enkä supermenestyjä, mutta on tämä tietyllä tapaa unelmaelämää. Tosin nyt unelmoin, että voisin kirjoittamisen ohella ohjata säännöllisesti erilaisia Sedona-metodin työpajoja. Se olisi oikein mukava paketti.”

Katja Törmäsen kirjan Irti päästämisen ilo – Eroon tunnekuohuista Sedona-metodin avulla kustantaja Like ja Kotiliettä julkaiseva Otavamedia kuuluvat samaan Otava-konserniin. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katja toteutti urahaaveensa ja selvisi äidin kuolemasta psykologisen metodin avulla – näin sinäkin pääset irti tunnekuohuista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.