Liikunta

Hyvä tasapaino ei ole ikäkysymys – katso fysioterapeutin helpot treenivinkit

Jännittääkö jäisellä kadulla käveleminen? Jos liukkaalla tiellä liikkuminen muistuttaa köpöttelyä, on syytä ottaa tasapainotreeni päivittäiseen ohjelmistoon. Lue fysioterapeutin helpot vinkit tasapainon treenaamiseen!

Hyvän tasapainon ylläpitäminen ei vaadi liikoja, mutta merkitsee pidemmällä aikavälillä paljon. Treenattu tasapaino on tehokas keino välttää kaatumiset liukkailla keleillä. Myös monessa talviurheilulajissa se on varsinainen valttikortti – hiihtäessä, luistellessa tai lasketellessa hyvä tasapaino on tärkeä.

”Tasapainotellessa kehon eri osat toimivat yhteistyössä. Muun muassa silmillä, lihaksistolla ja sisäkorvan tasapainoelimellä on kullakin oma roolinsa tasapainon säätelyssä. Ongelmia tulee, kun yleiskunto on heikko tai on tapahtunut esimerkiksi loukkaantuminen”, sanoo fysioterapeutti Maijastiina Kivinen.

Hyvä tasapaino ei ole ikäkysymys

Heikentynyt tasapaino nähdään usein ikääntyneille väistämättömänä vaivana. Maijastiina Kivisen mukaan iän karttuminen ei kuitenkaan suoraan johda tasapainon huonontumiseen.

”Ikääntyessä lihasvoima heikkenee ja toipuminen voi kestää kauemmin kuin nuorilla, mutta hyvää tasapainoa on mahdollista pitää yllä vanhanakin.”

Talvella liukastumisen pelko rajoittaa monen iäkkäämmän liikkeelle lähtöä, mutta kaatuminen saattaa pelottaa myös nuorempia. Erityisesti aiemmin liukastuessa itsensä satuttaneet saattavat alitajuisesti alkaa välttää ulkona liikkumista talvisin.

”Jos jäykkänä jännittää liukastumista, saattaa kaatua helpommin – kun liikkuminen on rentoa, on tasapainokin usein hyvä. Köpöttelystä voi pyrkiä tietoisesti eroon, lisätä joustoa polviin ja ottaa ylävartaloa mukaan liikkeeseen tasapainon tueksi. Tärkeintä on palauttaa rohkeus ja rentous ulkona liikkumiseen”, Kivinen huomauttaa.

Treenaa tasapainoa lenkkipolulla

Sisätiloissa tasapainon treenaaminen on helppoa: tukea voi tarvittaessa ottaa vaikka keittiön pöydästä. Ulkonakin kannattaa kuitenkin uskaltaa harjoitella, sillä suurin osa kaatumisista tapahtuu siellä.

”Kotona kokkaillessa tai puhelimessa puhuessa voi helposti harjoitella tasapainoa seisomalla silloin tällöin yhdellä jalalla. Parasta on kuitenkin mennä vaikka metsään kävelemään, sillä epätasaisessa maastossa liikkuminen tekee tasapainolle hyvää”.

Maijastiina Kivinen neuvoo katsomaan ulkona kävellessä omien jalkojen sijaan pidemmälle eteenpäin. Silloin ryhti pysyy suorana ja kehon painopiste kohdillaan.

Hyvä lihasvoima tukee tasapainoa, joten myös kuntosaliharjoittelu kannattaa. Tasapainoa voi kehittää monilla liikuntalajeilla, kuten tanssilla ja sulkapallolla, joissa suunta ja liikenopeus vaihtelevat.

Jos yhdellä jalalla seisominen 30 sekunnin ajan alkaa tuntua hankalalta, on korkea aika puuttua asiaan. Silmät kiinni seisomisenkin pitäisi sujua hetken ajan.

Tasapainoa kannattaakin harjoitella päivittäin vaikka lenkkipolun varressa – muutamalla yksinkertaisella liikkeellä voit parantaa lihaskuntoa ja tuoda varmuutta tasapainoon.

Treenaa tasapainoa näiden liikkeiden avulla

1. Kyykkyponnahdus

treenaa tasapainoa fysioterapeutin vinkeillä

Seiso kahdella jalalla, kyykisty ja ponnista pakaralihaksia käyttäen ylös päkiöille. Laita koko vartalo töihin. Päkiöiden päälle hypähtämällä voit tuoda liikkeeseen lisähaastetta.

treenaa tasapainoa fysioterapeutin vinkeillä

2. Vaakaliike

treenaa tasapainoa fysioterapeutin vinkeillä

Nosta jalka koukussa eteesi noin 90 asteen kulmaan. Työnnä koukistunutta jalkaa taaksepäin ja kallista samalla ylävartaloa eteen.

treenaa tasapainoa fysioterapeutin vinkeillä

Katso, että polvesta etuvarpaaseen kulkee suora linja, ja käytä pakaralihaksia nostaaksesi itsesi takaisin ylös. Toista toisella jalalla.

3. Luisteluliike

treenaa tasapainoa fysioterapeutin vinkeillä

Ota lähtöasennoksi lantionlevyinen haara-asento. Pidä painopiste edessä. Jousta polvista ja tee askelloikka sivulle, ojenna vapaa jalka sivulle luistelutyyliin. Pidä asento hetken aikaa, toista sitten loikka ja ponnista tukijalalla toiselle puolelle.

4. Vartalon kierto

treenaa tasapainoa fysioterapeutin vinkeillä

Ota pitkä askel eteen ja kierrä ylävartaloa tukijalan suuntaan. Palauta katse ja vartalon kierto suoraan eteenpäin, jatka ponnistaen askel eteen. Tällä liikkeellä treenaat kätevästi sekä liikkuvuutta että lihaskuntoa.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

Asiantuntija kannustaa liikkumaan säännöllisesti: ”Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyödyn” Vinkit liukkaalle kelille: näin vältät liukastumisen Paranna lihaskuntoa turvallisesti – pääset alkuun helposti kotikonstein Vältä murtumat ja muljahdukset – harrasta turvallisesti ja ehkäise osteoporoosia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvä tasapaino ei ole ikäkysymys – katso fysioterapeutin helpot treenivinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.