Liikunta

Vuoden alussa Jevgeni päätti, että kävelee tänä vuonna 4000 kilometriä – nyt hän lenkkeilee päivässä 20 kilometriä, mutta miksi ihmeessä?

Aiemmin Jevgeni Särki kävi muutamalla kävelylenkillä päivän aikana. Nykyään hän kävelee kaksikymmentä kilometriä päivässä. Tavoitteena on saada neljätuhatta kilometriä täyteen tämän vuoden aikana.

Jevgeni Särki, 32, on aina tykännyt kävelylenkeistä. Jo lapsena vanhemmat ottivat Jevgenin iltakävelyille mukaan.

Nykyään kilometrejä kertyy hieman enemmän kuin lapsuuden iltalenkkien aikana. Vuoden alussa Jevgeni aloitti nimittäin kävelyhaasteen, jonka tavoitteena on kävellä vuoden aikana 4000 kilometriä. Haasteen innoittamana Jevgeni kävelee nyt noin kahtakymmentä kilometriä päivässä.

Innostus kävelemiseen lähti Conqueror-sovelluksesta, jossa kävellyt kilometrit muutetaan konkretiaksi, kuten Islannin ympäri kävelyksi tai Mount Everestille kiipeämiseksi. Jevgenin oma tavoite on kävellä Yhdysvaltojen länsirannikon mittainen matka.

”Puolileikillään otin haasteen itselleni. Voisinko vuoden aikana todella kävellä neljätuhatta kilometriä?” Jevgeni kertoo.

Tavoitteena on kuitenkin, että käveleminen parantaisi myös arkielämää ja hyvinvointia. Jevgenin arkeen kuuluu paljon tietokoneella työskentelyä. Hän on psykologian kandidaatti ja opiskelee parhaillaan maisterintutkintoa. Samalla hän työskentelee itsevarmuuskouluttajana perustamassaan rohkeuskoulussa. Työskennellessään Jevgeni tulee istuneeksi samassa asennossa tuntikaupalla.

”Kun istuu tunteja sisällä koneen ääressä töiden ja opiskelujen parissa, siinä tulee kroppaan todella jumi olo. Silloin tekee mieli lähteä liikkeelle.”

Lue myös: Jo puolen tunnin kävely päivässä kannattaa – listasimme kävelyn uskomattomat hyödyt!

Miten aikaa löytyy 20 kilometrin kävelemiseen päivässä?

Jevgeni asuu perheineen Latviassa vaimon opintojen vuoksi, mutta kesän ajan perhe on asunut Suomessa töiden takia. Kun pariskunnan lapsi sai päivähoitopaikan neljän kilometrin päästä kotoa, Jevgeni näki matkassa kävelymahdollisuuden.

Kilometrejä kertyy päivän aikana tällä matkalla rattaita työntäen yhteensä kuusitoista. Illalla päiväohjelmaan kuuluu vielä koiralenkki, joka on vähintään nelisen kilometriä. Näin kaksikymmentä kilometriä täyttyy.

Kävely on erittäin hyvää ajatusten nollausaikaa, joka palvelee työntekoa, psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Jevgeni löytääkin aina kävelemiselle aikaa. Näin runsaaseen kilometrimäärään sitä kuluu yleensä noin neljä tuntia päivän aikana.

“Tämä kävelyaika on toki pois työskentelyajasta, mutta näen sen enemmänkin henkisenä pääomana. En osaa ajatella, että se olisi minulta mitenkään esimerkiksi euroina pois. Työskentelen yrittäjänä, joten tämä on minulle mahdollista päivän aikana”, Jevgeni pohtii.

Jevgeni Särki
Jevgeni Särki on kävellyt tänä vuonna jo 2300 kilometriä.  Kuva: Jevgeni Särki

Joskus vaimo lähtee mukaan kävelylle

Jevgeni kertoo aiemmin kävelleensä yksi tai kaksi kertaa päivässä pienempiä matkoja. Siirtymä pidempiin matkoihin sujui lähes muitta mutkitta. Aluksi jalkakivut vaivasivat hetken aikaa, mutta hieronnan avulla ja totuttelulla jalat sopeutuivat kasvaneisiin kilometrimääriin.

Jevgeni ja hänen vaimonsa kävelevät myös yhdessä nappaillen joskus samalla Pokémon Go -pelin pokémoneja.

Nykyään onkin saatavilla monenlaisia sovelluksia, jotka tsemppaavat liikkujaa. Kun tietty määrä kilometrejä täyttyy, sovellus lähettää kävelijälle palkinnoksi esimerkiksi mitalin.

”Ihminen on perusluonteeltaan aika laiska, joten nämä ulkopuoliset sovellukset ovat hauska tapa lisätä motivaatiota”, Jevgeni kertoo.

Joskus Jevgeni kuuntelee kävellessään äänikirjoja, joista suosikkeja ovat scifi-kirjallisuuden teokset. Välillä, etenkin metsässä kävellessä, hän on vain hetkessä läsnä ja kuuntelee luonnon ääniä. Päiväkotimatkoilla meno- ja hakumatkalla seurana on tietysti oma lapsi, jonka kanssa on kiva tehdä vaunulenkki.

Nyt Jevgenillä on kasassa 2300 kilometriä. Seuraavan puolen vuoden tavoitteeksi jää siis 1700 kilometriä. Se vastaa kävelyä Hangosta Utsjoelle ja siihen vielä 300 kilometriä päälle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoden alussa Jevgeni päätti, että kävelee tänä vuonna 4000 kilometriä – nyt hän lenkkeilee päivässä 20 kilometriä, mutta miksi ihmeessä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.