Liikunta

Miksi paino ei putoa pysyvästi? Saatat sortua johonkin näistä neljästä virheestä, painonhallintalääkäri kertoo

Painon pudottaminen pysyvästi onnistuu todennäköisemmin, kun nämä neljä asiaa laittaa kuntoon elämässään, painonhallintalääkäri André Heikius painottaa.

Oletko yrittänyt pudottaa painoasi useita kertoja tuloksetta? Tulevatko kilot takaisin korkojen kera, kun laihdutuskuuri loppuu? Pohditko, miksi paino ei putoa pysyvästi?

Kokenut painonhallintalääkäri André Heikius listaa uutuuskirjassa Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi 2019) neljä syytä, jotka voivat aiheuttaa sen, että laihduttaja ei onnistukaan pudottamaan painoa. Nämä neljä asiaa kannattaakin hoitaa kuntoon, jos haluaa pudottaa painoaan pysyvästi!

Lue myös: Miten laihtua nopeasti? Ravitsemusterapeutti vastaa yleisimmin kysyttyyn laihdutuskysymykseen

Miksi paino ei putoa pysyvästi?

1. Yrität laihduttaa pelkällä liikunnalla

Useiden tutkimusten mukaan laihduttamisesta 80 prosenttia riippuu ruokavaliosta ja 20 prosenttia liikunnasta. Siksi kova kuntokuuri on usein huono laihdutusmenetelmä, jos ruokailutottumuksiin ei tee muutosta.

”Liikunnan rooli on erityisen tärkeä saavutetun painon ylläpitämisessä, ja silloin siihen kannattaakin panostaa. Ja totta kai liikkuminen on plussaa niin terveyden kuin unenlaadun ja ateriarytmityksenkin kannalta. Mutta ainoana laihdutuskeinona se on kovin huono”, André Heikius painottaa kirjassa.

Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Kuitenkin suurten kalorimäärien kuluttaminen liikkumalla on hidasta puuhaa. Jos välipalaksi popsii esimerkiksi 300 kilokalorin lihapiirakan, on käveltävä noin tunti, jotta saadun energiamäärän saa poltettua.

Vaikka laihduttajan kannattaa lisätä arkiliikuntaa elämäänsä, keskeistä olisi saada ruokailutottumukset kuntoon. Tärkeää on muun muassa korvata energiapitoiset ruoka-aineet sellaisilla, joiden energiatiheys on pienempi.

Esimerkiksi hampurilaiset, pitsat, keksit ja makeiset sisältävät aivan liikaa energiaa siihen nähden, mitä ihminen tarvitsee. Niiden sijaan ruokavalio kannattaa rakentaa täysjyväviljatuotteiden, kasvisten ja hedelmien ympärille.

miksi paino ei putoa pysyvästi?

2. Haksahdat muotidieetteihin

Kun paino ei putoa pysyvästi, vaan kilot tulevat dieetin jälkeen takaisin, syynä saattaa olla, että laihduttaja on yrittänyt pudottaa painoaan sellaisen ruokavalion tai dieetin avulla, jonka noudattaminen jokapäiväisessä elämässä on mahdottomuus. Usein kyse on muotidieeteistä tai kuureista, jotka näännyttävät laihduttajan.

”Painoa voi lyhyellä aikavälillä pudottaa hyvin monella tavalla, mutta kaikki tavat eivät suinkaan vie kohti pysyvää painonpudotusta tai lisää jaksamista ja terveyttä. Laihdutus- ja nälkäkuurien pääasiallinen tarkoitus on pudottaa painoa, usein keinolla millä hyvällä”, Heikius toteaa.

Monesti keinolla millä hyvänsä laihduttaja onnistuu laihtumaan myös epätoivotulla tavalla. Jos ei ole tarkkana, pikadieetin avulla onnistuu laihduttamaan enemmän lihaksista kuin rasvakudoksesta. Lihasmassan katoaminen vaikuttaa perusaineenvaihduntaan, mikä puolestaan johtaa energiankulutuksen pienenemiseen. Näin ollen myös laihtuminen hidastuu.

Muotidieettien sijaan painonhallintaa ja laihduttamista tukee se, että opettelee syömään lautasmallin mukaisesti. Myös kohtuulliset annoskoot ovat keskiössä, kun tavoitellaan pysyvää painonpudotusta.

Lue myös: Haaveiletko laihtumisesta? Älä kokeile ainakaan näitä dieettejä! Listalla myös suosittu ketogeeninen ruokavalio

3. Unohdat säännölliset ruokailut

Säännöllinen ruokailu on tärkeä osa painonhallintaa. Jos ruokailujen välillä on liikaa aikaa, on helppo sortua epäterveellisiin ja liikaa energiaa sisältäviin välipaloihin.

”Kun syö säännöllisesti, vireystila ja keskittymiskyky pysyvät hyvinä eikä tule nälkänotkahduksia ja yli-isojen aterioiden aiheuttamia väsymyshetkiä. Jos nälkä pääsee kasvamaan todella suureksi, myös annoskoot kasvavat liiaksi”, Heikius sanoo kirjassa.

Välipalat eivät ole kokonaan pannassa. Kuitenkin paljon energiaa sisältävien välipalojen kuten sipsien ja keksien sijaan välipalaksi on hyvä valita esimerkiksi hedelmiä, jogurttia ja leipää.

”Ateriarytmi vaikuttaa myös ruokavalion ravitsemukselliseen laatuun. Jos päivän ateriat ovat parin tunnin välein syötyjä suupaloja, ne jäävät helposti yksipuolisiksi ja ruokavalion laatu kärsii.”

Lue myös: Laihduttaminen onnistuu myös ilman dieettiä: nämä 6 helppoa niksiä auttavat laihtumaan

4. Jätät kasvikset syömättä

Kasvisten pitäisi olla ruokavalion keskiössä jokaisella riippumatta siitä, yrittääkö laihduttaa vai ei. Niitä olisi tärkeää syödä jokaisella aterialla ja pitää esillä kotona, jotta niitä tulee syötyä.

”Kasvisten riittävä syöminen on luultavasti tärkein yksittäinen painonpudotusta edistävä ruokavalinta. Tärkein syy on se, että erilaiset kasvikset auttavat pitämään sinut kylläisenä ja antavat riittävästi tarvittavaa kuitua. Kasvikset sisältävät huomattavia määriä vettä, jolloin niiden energiatiheys on matala, ja samalla mahalaukkusi täyttyy terveellisestä sisällöstä”, Heikius muistuttaa.

Jokaisella aterialla puolet lautasesta pitäisi täyttää erilaisilla kasviksilla.

”Mieluummin kuin keskittymällä siihen, mitä et saisi syödä tai mitä sinun on vähennettävä, voit lisätä ruokavalioosi kasviksia, salaattia, juureksia, hedelmiä ja marjoja ja siten ikään kuin työntää syrjään energiapitoisempia ja terveydelle haitallisempia ruokia – positiivisella tavalla.”

Lue myös: Näin lisäät kasviksia ruokavalioosi – 7 helppoa keinoa

Lähde: André Heikius: Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi 2019)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi paino ei putoa pysyvästi? Saatat sortua johonkin näistä neljästä virheestä, painonhallintalääkäri kertoo

Pekka Lönnroth

Tässä on laihduttamisen ydin: ”Useiden tutkimusten mukaan laihduttamisesta 80 prosenttia riippuu ruokavaliosta ja 20 prosenttia liikunnasta.” Kun sen vielä yhdistää linkin takana olevaan kuvaan, niin laihduttamisen perusperiaate on helppo ymmärtää.
https://jim.bmj.com/content/jim/64/5/989/F1.medium.gif

Kuva kertoo, että todellinen laihtuminen eli rasvan vapautuminen elimistön käyttöön voi tapahtua vain kun veren insuliinitaso on alhaalla. Silloin mitkä tahansa ruoka-aineet eli käytännössä hiilihydraatit, jotka nostavat verensokeria ja sitä kautta veren insuliinitasoa, estävät laihtumisen. Eli ennen liikuntaa, sen aikana eikä muutamaan tuntiin sen jälkeen pidä syödä mitään hiilihydraattia. Silloin liikunta laskee verensokeria ja veren insuliinitasoa sekä kuluttaa lihasten glykogeenivarastoja. Jos näitä varastoja ei silloin heti syökään takaisin täyteen, niin energia vapautuukin rasvasoluista ja maksa muuntaa ne glukoosiksi, joka korvaa maksan ja lihasten glykogeenivarastot.

Ei välipaloja

Suosittelen kaikille kevyempää ja terveempää elämää toivoville, katsottavaksi tämän videon, jossa on selkeästi ja tutkitun tieteen avulla selitetty se, miksi paino ei kovasta yrittämisestä huolimatta putoa ja miksi kalorien laskeminen on turhaa:
Dr. Jason Fung: Fasting as a Therapeutic Option for Weight Loss:
https://www.youtube.com/watch?v=7nJgHBbEgsE

Jatkuva syöminen, (siis se suositeltu 3 tunnin välein + välipalat), nostaa joka ikinen kerta insuliinitasoa, ja johtaa siihen, ettei keho pääse koskaan hyödyntämään varastoimaansa energiaa (rasvaa), jolloin se rasva ei voi vyötäröltä hävitä vaikka söisi kuinka terveellisesti. Suomeksi aiheesta löytyy netistä lisää hakusanalla ”pätkäpaasto”. Lämmin suositus.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.