Liikunta

Laihduttaminen onnistuu myös ilman dieettiä: nämä 6 helppoa niksiä auttavat laihtumaan

Painon pudottaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Itse asiassa kiloja on mahdollista karistaa ilman dieettiä. Ota talteen vinkit, miten laihtua ilman dieettiä.

Laihduttaminen ilman dieettiä ei ole mahdottomuus, vaan itse asiassa verrattain helppoa. Jos ruokailutottumukset ovat rempallaan, jo muutama yksinkertainen muutos elintavoissa voi saada useita kiloja karisemaan vyötäröltä.

Listasimme keinot, joilla laihduttaminen ilman dieettiä onnistuu!

Lue myös: Miten laihtua nopeasti? Ravitsemusterapeutti vastaa yleisimmin kysyttyyn laihdutuskysymykseen

Laihduttaminen ilman dieettiä: Näillä keinoilla onnistut!

1. Ruokailurytmi kuntoon

Säännöllisen ruokailurytmin opetteleminen auttaa laihduttamaan ja pitämään kilot kurissa. Ei ole väliä, syökö päivässä kolme vai kuusi kertaa, mutta on tärkeää opetella itselle sopivat ruokailuvälit.

Mikäli jättää jonkin aterian väliin, se yleensä johtaa ahmimiseen seuraavalla aterialla. Tästä syystä esimerkiksi aamiaista tai lounasta ei koskaan pitäisi ohittaa.

Aterioiden sivuuttaminen voi johtaa myös epäterveellisten välipalojen naposteluun ruokailujen välissä. Välipalat eivät ole kiellettyjä, mutta niitä ei tulisi syödä, jos ei ole nälkä, sillä erilaiset välipalat kerryttävät nopeasti kaloreita. Ylipainoisen ei myöskään tulisi valita välipalaksi sipsejä, karkkeja tai keksejä, sillä ne kaikki sisältävät todella paljon kaloreita ja energiaa.

Sen sijaan hyviä vaihtoehtoja välipalaksi ovat hedelmät, jogurtit myslin kanssa sekä leipä, jonka päällä on kasviksia.

Keittiön kaapit ja jääkaappi kannattaakin täyttää terveellisillä raaka-aineilla. Houkutusten välttämiseksi sipsejä ja karkkeja ei kannata ostaa kaappeihin odottamaan pussikaupalla.

2. Opettele syömään kohtuullisia annoksia

Moni syö huomaamattaan liian isoja annoksia, mikä lisää energiansaantia. Tutkimuksissa on huomattu, että isot annokset kannustavat ihmisiä syömään huomaamattaan 150–300 kilokaloria enemmän kuin mitä he söisivät normaalikokoisesta annoksesta.

Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, minkä kokoisia annoksia syö. Helppo keino on välttää henkilöstö- ja buffet-ravintoloissa syömistä. Niissä tulee helposti kahmittua lautaselle enemmän ruokaa kuin mitä tarvitsisi.

Viime vuosien aikana pikaruokapaikkojen annokset, pitsat, perunalastut ja karkkipussit ovat kasvattaneet kokoaan. On hyvä opetella valitsemaan pienempiä pusseja, kun herkuttelee. Ravintolassa syödessä ei kannata ahnehtia: kun on tullut ruoasta kylläiseksi, loput voi pyytää mukaan rasiassa.

Mikäli lautaselle tulee aina kotonakin lastattua kukkurallinen ruokaa, opettele valitsemaan pienempi lautaskoko. Pienemmälle lautaselle ruokaa mahtuu vähemmän.

Lue myös: Laihdu kävelemällä – asiantuntija kertoo, kuinka onnistut

3. Vältä liian energiapitoisia ruokia

Kylläisyyden tunne syntyy siitä, kuinka paljon mahalaukussa on ruokaa. Mahalaukku ei kuitenkaan pysty aistimaan, kuinka paljon ruoassa on kaloreita. Tästä syystä helppo keino vähentää energiansaantia on korvata todella paljon kaloreita sisältävä ruoka kohtuullisesti energiaa sisältävällä ruoalla.

Esimerkiksi pitsat, hampurilaiset, keksit ja makeiset sisältävät aivan liikaa energiaa siihen nähden, mitä ihminen tarvitsee. Sen sijaan tavallinen kotiruoka kuten lihapullat ja perunamuusi, makaronilaatikko ja erilaiset keitot täyttävät vatsan tehokkaasti, mutta eivät sisällä ylimääräistä energiaa.

Painonhallinnan kannalta on myös tärkeää välttää tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Näiden tilalle tulisi valita kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja marjoja.

Monissa yllättävissäkin ruoka-aineissa saattaa olla huomattavia määriä rasvaa tai sokeria. Esimerkiksi monet pikanuudelit uppopaistetaan rasvassa, minkä takia ne ovat todellisia kaloripommeja. Olisikin hyvä kiinnittää huomiota tuotteiden pakkausselosteisiin ja tarkistaa, ettei ruoka sisällä salakavalia kaloreita.

Lue myös: Näin lisäät kasviksia ruokavalioosi – 7 helppoa keinoa

laihduttaminen ilman dieettiä

4. Kiinnitä huomiota siihen, mitä juot

Alkoholijuomat, mehut, limonadit ja energiajuomat sisältävät runsaasti kaloreita. Siksi niiden juomisen rajoittaminen auttaa laihduttamisessa.

Juomien ongelma on siinä, että ne eivät aiheuta kylläisyyden tunnetta. Tämän takia sokeripitoisista juomista saa helposti liikaa kaloreita päivän aikana. Esimerkiksi puoli litraa sokeripitoista limonadia tai tuoremehua sisältää 50 grammaa sokeria ja 200 kilokaloria.

Ruokajuomaksi ja seurustelujuomaksi kannattaa valita mieluiten kivennäisvettä tai rasvatonta maitoa.

5. Vältä yksipuolisia muotidieettejä

Aika ajoin ilmoille putkahtelee erilaisia muotidieettejä, joiden luvataan saavan ihmeitä aikaan nopeasti. Dieetin lopettamisen jälkeen kilot kuitenkin rapsahtavat monesti takaisin, ja siksi kestävämpi ja parempi vaihtoehto onkin opetella syömään lautasmallin mukaisesti. Dieetit saattavat myös yksipuolistaa ravintoa huomattavasti.

Muotidieettien suosimisen sijaan kannattaa opetella syömään perinteisen lautasmallin mukaisesti. Tutkimuksissa on todettu, että lautasmallin mukaan syöminen voi auttaa vähentämään jopa 200 kilokaloria jokaisella aterialla.

Lautasmallin noudattaminen myös varmistaa, että ihminen saa kaikkia tärkeitä ravintoaineita tasapuolisesti. Ravinnosta on saatava riittävästi proteiina, kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita sekä pemeää rasvaa.

Lautasmallin mukainen annos koostetaan tuttuun tapaan siten, että puolikas lautasesta täytetään salaatilla, neljäsosa proteiinilla ja neljäsosa perunaa, täysjyväpastaa tai muuta täysjyvätuotetta.

6. Ylös, ulos ja lenkille

Vaikka laihduttaessa tärkeintä on saada ruokavalio kuntoon, myös liikunnalla on keskeinen merkitys. Liikunta vaikuttaa laihduttamiseen 20 prosenttia siinä missä ruokavalio 80 prosenttia.

Laihduttajan on hyvä aloittaa lisäämällä jokapäiväistä hyöty- ja arkiliikuntaansa. Lisäksi laihduttamisen aikana olisi hyvä harrastaa 45–60 minuuttia päivässä reipasta, kohtalaisesti kuormittavaa liikuntaa. Esimerkiksi kävelylenkit ovat hyvä vaihtoehto.

Kun tavoitepainoon on päästy, liikunta auttaa pitämään kilot kurissa. Sopiva määrä kohtalaisesti kuormittavaa liikuntaa on 60 minuuttia päivässä.

Lähteet: Käypä hoito, Duodecim, Duodecim

Oletko onnistunut laihduttamaan ilman liikuntaa? Kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laihduttaminen onnistuu myös ilman dieettiä: nämä 6 helppoa niksiä auttavat laihtumaan

Verensokeri ja insuliini alas

On hyvä muistaa se perussääntö, että todellinen laihtuminen eli rasvan vapautuminen elimistön käyttöön ja energiaksi onnistuu kuvan mukaisesti vain ja ainoastaan silloin, kun veren insuliinipitoisuus on alhaalla.
https://jim.bmj.com/content/jim/64/5/989/F1.medium.gif

Veren insuliinipitoisuus nousee aina, kun syö jotain hiilihydraattia ja tutkimusten mukaan silläkään ei ole merkitystä, jos tuo hiilihydraatti on puhdistettua tai täysjyvävehnää tai -ruista. Ainoastaan valkoinen riisi nostaa verensokeria enemmän kuin täysjyväriisi.

Kuidut ovat tärkeitä, kun suoliston bakteerit muuttavat ne butyraatiksi eli siksi tärkeäksi ja terveelliseksi rasvaksi mitä on äidinmaidossa ja voissa (lat. butyrum, eng. butter, suom. voi). Kuitua kannattaa syödä mieluummin muista lähteistä kuin runsaan hiilihydraattikuorman elimistölle tuottavista leivistä tai puuroista vaan mieluummin vihanneksista ja kasviksista tai sitten esim. katsomalla Finelin listauksesta itselle mieluisimmista aineista:
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?component=2168&sortByColumn=component&sortOrder=desc&offset=0

Verensokeri ja insuliini alas

Hmm. Kommentit eivät tule julkisuuteen?? Missähän on ongelma?

gukuhiiopäpoöilgukydthrgfsda

Persè bouquet je la accleriorè!

JK

”Kylläisyyden tunne syntyy siitä, kuinka paljon mahalaukussa on ruokaa. Mahalaukku ei kuitenkaan pysty aistimaan, kuinka paljon ruoassa on kaloreita.”
VMP. Kylläisyyden tunteeseen vaikuttaa ruuan energiapitoisuus. Mahalaukku juu ei aisti yhtään mitään, mutta elimistö kyllä tietää ihan oman luonnollisen toimintansa kautta mikä toimii.

Parhaiten itse pysyn toimintakunnossa kun syön pienempiä annoksia energiapitoista ruokaa. Tarpeeksi rasvaa, niin ei verensokerit heittele ja erity läskiä varastoivaa liikaa insuliinia kehoon. Ei tule aivosumua ja ruokailuväli voi olla pitkäkin ilman uhkaavaa kiukkunälkää ja ahmimista.

Joskus kun unohtuu eväät, saatan käydä työpaikan ruokalassa (joka on kunnallinen laitoskeittiö eli takuulla ns. virallisesti terveetä ruokaa). 2 tuntia ruokailusta väsymys, kotiin mennessä raivonälkä. Omilla eväillä pää pysyy virkeänä ja kotiin menee mukava onnellinen ihminen.

fatso

koko ajan nälkä,ja aina jano.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.