Liikunta

Miten laihtua nopeasti? Ravitsemusterapeutti vastaa yleisimmin kysyttyyn laihdutuskysymykseen

Moni liikakilojen kanssa kamppaileva haaveilee nopeasta laihtumisesta. Tästä kertoo muun muassa erilaisten nopeita tuloksia lupaavien dieettien suuri suosio. Onko nopea laihtuminen kuitenkaan edes mahdollista?

Moni painonpudottaja pohtii, miten laihtua nopeasti. Karisisivatko liikakilot tiukan mehudieetin avulla vai pitäisikö ryhtyä noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota? Kotiliesi kysyi ravitsemusterapeutti Hanna Partaselta, onko nopeasti laihtuminen mahdollista.

Partanen aloittaa täsmentämällä, mitä laihduttaminen oikeastaan on:

”Laihduttaminen tarkoittaa rasvakudoksen vähenemistä eikä sitä, mitä vaa’assa lukee.”

Tämä on olennaista, sillä moni tiukan dieetin aloittanut kertoo painonsa pudonneen kaksi tai kolmekin kiloa ensimmäisen laihdutusviikon aikana. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä rasvakudoksen vähenemisestä.

”Useimmiten paino putoaa näin radikaalisti, kun kehosta lähtee laihdutuskuurin alussa paljon nesteitä pois. Tämä voi saada aikaiseksi kevyemmän olon, mutta kyse ei ole laihtumisesta”, Hanna Partanen täsmentää.

Rasvamassa ei lähde nopeasti

Rasvamassan laihduttaminen nopeasti ei olekaan mahdollista oikeastaan millään tavalla.

”Ihan äärimmäisessä laihdutuksessa rasvaa voi palaa noin 200 grammaa päivässä eli viikkotasolla 1–1,5 kiloa. Silloin usein menetetään samalla lihasmassaa.”

Jos ei ole tarkkana, pikadieetti voikin saada aikaan myös epätoivottua laihtumista, kun nopean laihdutuksen seurauksena laihduttajan kehosta katoaa enemmän lihasmassaa kuin rasvamassaa.

”Moni sanoo, että laihduttamisen jälkeen paino tulee kilojen kera takaisin. Tämä johtuu usein siitä, että lihasmassan häviäminen vaikuttaa perusaineenvaihduntaan, jolloin kulutus pienenee. Lisäksi lihasta on vaikeampi saada kehoon takaisin kuin rasvaa.”

Lue myös: Haluatko laihtua pysyvästi? Psykologi vinkkaa: aloita mielestä!

Sairaaloissa on välillä pakko kehottaa potilasta laihduttamaan nopeasti

Vaikka nopeasti laihduttaminen ei olekaan ihanne, on olemassa erityistilanteita, joissa terveydenhuollon ammattilaisen on pakko kehottaa potilasta karistamaan rasvamassaa nopeasti kehostaan.

Partanen mainitsee esimerkin:

”Jos vaikeasti ylipainoinen potilas on menossa leikkaukseen, eikä leikkauspöytä kestä potilaan painoa, hänen on pakko laihduttaa. Potilasta voidaan kehottaa laihduttamaan myös silloin, kun hänen kehossaan on niin paljon rasvaa, ettei kirurgi pysty leikkaamaan turvallisesti, koska ei näe elimiä.”

Tällaisissa tapauksissa turvaudutaan VLCD-menetelmään eli ENE-dieettiin eli erittäin niukkaenergiseen dieettiin.

Dieetissä nautitaan pusseista ravintovalmisteita, ja päivittäisen energiansaannin tulee jäädä alle 800 kilokalorin. Ravintovalmisteiden lisäksi potilas saa syödä ainoastaan kohtuullisesti vähäkalorisia kasviksia.

Hanna Partanen ei tosin ole aivan tyytyväinen ENE-dieetinkään käyttöön, vaikka se on Käypä hoito -suositusten mukainen hoitotapa aikuisten lihavuuteen.

”On harmillista, että ENE-dieettiä käytetään, koska dieetistä on tutkimusnäyttöä siitä, että tälläkin laihdutusmenetelmällä kilot tulevat dieetin jälkeen takaisin. Pitäisi löytää parempia keinoja, mutta tämä on toistaiseksi kustannustehokkain tapa, jos potilas pitää valmistella nopeasti leikkausta varten.”

Lue myös Himahella-blogista: Nopeasti rantakuntoon 6 – kiireisen päivän 1000 kcal VLCD-pussikeitoilla

miten laihtua nopeasti, laihtuminen nopeasti, laihduttaminen nopeasti, nopea laihdutus

Keskeistä on opetella uudet elämäntavat, jotka pitävät painon poissa laihtumisen jälkeen

Nopeasti pudotettu paino tulee usein takaisin, mutta hitaastikaan pudotetut kilot ei välttämättä pysy poissa. Hanna Partanen uskoo, että riippuu pitkälti laihduttajan persoonasta, millainen laihdutustyyli kenellekin sopii.

”Osalle voi sopia painon pudottaminen hitaammin, osalle pikakuurina 5–10 kiloa kerrallaan. Keskeistä ei niinkään ole se, millä tavalla painon pudottaa vaan se, löytääkö laihduttaja sellaisen tavan syödä, jolla paino pysyy poissa painonpudottamisen jälkeen.”

Jos painoa pudotetaan hitaasti, uusia elämäntapoja opetellaan usein jo laihdutuksen aikana. Keskiössä on muun muassa kohtuullisten annoskokojen ja säännöllisen ateriarytmin opetteleminen.

”Sen sijaan esimerkiksi juuri ENE-dieetin aikana, kun painonpudottaja syö vain pussista ravintovalmistetta, näitä taitoja ei opi, ja ne on opeteltava kokonaan kuurin jälkeen. Siinä on oma haasteensa”, Hanna Partanen pohtii.

Lue myös: Haaveiletko laihtumisesta? Älä kokeile ainakaan näitä dieettejä! Listalla myös suosittu ketogeeninen ruokavalio

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten laihtua nopeasti? Ravitsemusterapeutti vastaa yleisimmin kysyttyyn laihdutuskysymykseen

CBD2020

Tehokkain laihdutus niksi… 5 tippaa amatson.net 15% öljyä aamulla ja illalla. -10kg lähtee kuukaudessa

Maarit

Olen kokeillut lähes kaikki mahdolliset ja mahdottomat laihdutuskuurit ja nyt olen löytänyt parhaan ja tehokkaan: syö vähemmän ja liiku enemmän. Ylipaino pysyy poissa ja kaikkea saa syödä, mutta maltilla. Lasken kyllä edelleen kaloreita, siitä on tullut jo tapa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.