Liikunta

Suomalaistutkimus osoittaa yleisen luulon vääräksi: Nopea laihdutus voi saada aikaan pitkäaikaisia tuloksia

Kilot voivat pysyä poissa, vaikka ne olisi pudottanut nopeasti, uusi väitöstutkimus paljastaa. ”Joillekin ihmisille sopii parhaiten nopea painonpudotus”, ravitsemusterapeutti Sirpa Soini kertoo.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Sirpa Soini selvitti Helsingin yliopistolla, lääketieteellisessä tiedekunnassa tekemässään väitöstutkimuksessa, kuinka painonpudotuksessa ja sen jälkeisessä painonhallintavaiheessa voi saavuttaa pitkäaikaisia tuloksia.

Lue myös: Tavoitteena 10 kilon painonpudotus? Näin lasket perusaineenvaihduntasi ja onnistut vihdoin

Tutkimuksessa tutkittiin painonhallinnassa onnistuneiden elintapojen ja käyttäytymisen muutoksia. Tutkimukseen osallistui 158 henkilöä, joista 100 oli naisia ja 58 miehiä. Osallistujien keski-ikä oli 44 vuotta.

Osallistujat olivat olleet huomattavasti ylipainoisia ja onnistuneet pudottamaan painoa vähintään 10 prosenttia. Laihtumistulosta oli saatu pidettyä yllä vähintään kaksi vuotta. Osallistujien keskimääräinen painoindeksi ennen laihdutusta oli 35,9 ja laihtumisen jälkeen 26,1.

Lue myös Anna.fi:stä: Painoindeksilaskuri: Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa

Nopea laihdutus

Suurin osa eli noin puolet onnistujista ilmoitti laihduttaneensa pääasiassa hitaasti ruokavaliomuutoksilla. Viidesosa oli laihduttanut nopeasti kevyellä dieetillä.

”Monilla on harhaluulo, että pikaisella kilojen karistamisella ei saa aikaan pitkäaikaisia tuloksia. Onnistua voi sekä hitaasti että nopeasti laihduttamalla. Joillekin ihmisille sopii parhaiten nopea painonpudotus”, Soini kertoo Terveystalon tiedotteessa.

Soini muistuttaa tiedotteessa, että kaikki ihmiset ovat yksilöitä, joilla on oma polkunsa.

”Tärkeintä on onnistunut lopputulos ja että laihdutustuloksen saa pidettyä. Nopeasti laihduttaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten ruokavalio koostetaan laihduttamisen jälkeisessä painonhallintavaiheessa.”

Painonhallinta vaatii muutoksia ruokavalioon ja elintapoihin

Keskeiset onnistumistekijät ruokavaliossa olivat kasvisten määrän lisääminen, energiatiheän ruoan – kuten makeisten ja pikaruokien – määrän vähentäminen, ateriarytmin säännöllistäminen noin 3–5 kertaan päivässä ja lautasmallin käyttö aterian koostamiseen.

Ruokavaliomuutosten lisäksi vapaa-ajan liikunta oli yksi merkittävä tekijä painonlaskussa joko itsenäisenä tai ruokavalion kanssa yhdessä. Onnistujat harrastivat liikuntaa jopa 4–5 tuntia viikossa. Myös työmatkaliikunnan lisäämisestä oli hyötyä.

Lisäksi osallistujat punnitsivat itsensä useasti. 92 prosenttia punnitsi itsensä vähintään kerran viikossa laihtumisen aikana ja 75 prosenttia vielä painonhallintavaiheessa, väitöskirjan tuloksista selviää.

Painonhallinnassa onnistuneiden elämäntavat näyttävät olevan terveellisempiä kuin väestössä keskimäärin, väitöskirjan johtopäätöksissä todetaan. Verrattuna keskimääräiseen suomalaiseen väestöön osallistujat tupakoivat vähemmän, käyttivät vähemmän alkoholia ja liikkuivat enemmän.

Väitöskirjan johtopäätöksissä huomautetaan, että tulosten yleistettävyydessä on hyvä huomioida aineiston pieni koko. Uusia laajempia tutkimuksia tarvitaan.

Lähde: Terveystalo ja Helsingin yliopisto   

          

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalaistutkimus osoittaa yleisen luulon vääräksi: Nopea laihdutus voi saada aikaan pitkäaikaisia tuloksia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.