Liikunta

Talviuintiin hurahtanut Kaisa ui jäälohkareiden seassa: ”Yhtä ihana tunne kuin lämpimään kylpyyn upottautuminen”

Kylmäaltistuksen terveyshyödyt saivat Kaisan aikanaan pulahtamaan uimahallin kylmäaltaaseen. Nyt hyisessä meressä polskuttelusta on tullut monta kertaa viikossa toistuva tapa.

Neljä minuuttia. Niin kauan Kaisa Uusitalo, 43, ui tammikuun alussa Itämeressä ennen meren jäätymistä – eikä olisi malttanut tulla pois.

Lue myös: Avantouinti parantaa terveyttä – aloita rentouttava harrastus turvallisesti

”Viimeiset kerrat, jotka kävin uimassa, kun meri oli vielä auki, meri oli täynnä jäähileitä ja uin jäälohkareitten seassa.”

Nyt Kaisa on siirtynyt avantoon.

”Aina joku tulee hurraamaan tai taivastelemaan ja huutelemaan, että onko lämmintä. Talviuinti on vähän semmoista hullun hommaa.”

talviuinti meressä
Kaisa talviui Itämeressä tammikuun alussa, kun meri ei ollut jäässä.

Talviuinnin terveysvaikutukset herättivät kiinnostuksen

Neljään minuuttiin pääseminen on vaatinut neljä vuotta. Vuonna 2017 Kaisa alkoi käydä uimahallin kylmäaltaassa. Ensin nopeasti kastautuen, sitten pikkuhiljaa aikaa pidentäen.

Kylmä vesi saa haukkomaan henkeä. Kylmäaltaassa Kaisa opetteli hengittämään rauhassa.

Alun perin kylmään veteen innostivat kylmäaltistuksen hehkutetut terveysvaikutukset, kuten stressin poistaminen ja mielialan parantaminen.

Lue myös: Metsäkylpy, avanto vai toimettomuus – toimiiko joku näistä asioista, kun haluat laskea kierroksia työpäivän jälkeen?

Talviuinti on koukuttanut Kaisan.

”Alussa yritin sinnitellä 10 sekuntia, nyt en halua nousta pois ollenkaan. Kylmässä vedessä on nirvana. Kuuluu vain kohina päässä, kun veri ja mielihyvähormonit lähtevät liikkeelle. Se on sellainen halpa trippi.”

Kylmässä vedessä pulikoimisesta on tullut henkinen ja fyysinen puhdistautumisriitti.

”Jos on töissä stressaava päivä, veteen jää kaikki. Olo on kuin uudestisyntyneellä. Myös uni tulee uinnin jälkeen nopeasti.”

Nykyään Kaisa käy talviuimassa meressä noin kolme kertaa viikossa. Ennen veden jäähilevaihetta hän käy uimassa joka päivä. Iltaisin hän käy turvallisuussyistä pulikoimassa naapurinsa kanssa, päivällä hän on käynyt yksinkin.

”Uimisen jälkeen mieliala pysyy korkealla kaksi päivää. Jos ei pääse uimaan muutamaan päivään, alkaa tulla oireita: alakuloa ja ärtymystä. Ennen kaikkea pidän oman mielialani hyvänä uimalla.”

Katso videolta, miten Kaisa uiskentelee hyisessä merivedessä.

Kaisa menee kylmään veteen ilman saunaa

Meressä Kaisa on käynyt talviuimassa vuodesta 2019 lähtien. Tuolloin hän kapusi Aurinkolahdessa sijaitsevan kelluvan saunalautan tikkaita pitkin avantoon. Avannossa vietetty aika pidentyi kerta kerralta.

Vuoden 2020 keväällä koronavirus laittoi monet paikat kiinni. Lähellä rantaa asuva Kaisa puki päälleen uimapuvun, hupparin, housut, untuvatakin, isot huopatossut ja pipon sekä neopreenihanskat ja -sukat. Hän käveli rantaan, riisuuntui ja asteli uimaan.

Saunalle tai lämpimälle suihkulle ennen tai jälkeen vedessä olon ei ole enää tarvetta.

”Uinnin jälkeen ei palele. Jos Itämeri ei olisi niin saastainen, ei tarvitsisi käydä ollenkaan suihkussa.”

Kun Kaisa aloitteli harrastustaan, kroppa vastusteli kylmään menemistä. Tuolloin hänen piti pakottaa itsensä viihtymään vedessä. Nyt tilanne on toinen.

”Nyt seison veden äärellä ja fiilistelen tulevaa. Odotan sitä, miten ihanalta veteen meneminen ja siellä oleminen tuntuu. Se tuntuu yhtä ihanalta kuin lämpimään kylpyyn upottautuminen.”

Toisinaan Kaisan pitää kahlata rannasta ensin 20 metriä, että pääsee polvisyvään.

”Kävelen rauhassa ja nautiskelen tunteesta, että kohta pääsen kylmään veteen. Varmaan iho menee kananlihalle, mutten huomaa sitä.”

Kesällä samassa rannassa saattaa olla sinilevää ja vesi ruskeaa. Talvella vesi on Kaisan mukaan kristallinkirkas. Silloin näkee aaltojen pohjaan tekemät kuviot.

”Illalla rannassa ei ole valoja. On mieletön elämys olla mustassa vedessä tähtikirkkaan taivaan alla. Silloin on kuin olisi yhtä universumin kanssa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Talviuintiin hurahtanut Kaisa ui jäälohkareiden seassa: ”Yhtä ihana tunne kuin lämpimään kylpyyn upottautuminen”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.