Hyvinvointi

Näin ehkäiset Alzheimerin tautia – 10 keinoa, joilla pidät huolta aivoistasi

Alzheimerin taudin riskitekijöihin voi vaikuttaa itse. Lue, miten pienennät sairastumisen riskiä ja siirrät taudin mahdollista puhkeamista eteenpäin. Ota nämä 10 vinkkiä osaksi arkeasi!

Alzheimerin taudin riskitekijöihin on mahdollista vaikuttaa itse. Elämäntavoilla voit pienentää sekä sairastumisen riskiä että siirtää taudin puhkeamista mahdollisesti useita vuosia eteenpäin.

Neurologi, tutkimusjohtaja Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopistosta ja asiantuntija Anita Pohjanvuori Muistiliitosta antavat 10 vinkkiä, joilla ehkäiset Alzheimerin tautia ja pidät huolta aivojesi hyvinvoinnista.

1. Vältä ylipainoa

Ylipaino lisää riskiä sairastua verisuoniperäisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen. Sydän- ja verisuonisairaudet taas lisäävät riskiä sairastua muistisairauksiin. Vähennät siis sairastumisen riskiä, kun pidät painosi normaalilukemissa. Jo pienikin painonpudotus voi auttaa.

Lue lisää: Asiantuntija kannustaa liikkumaan säännöllisesti: ”Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyödyn”

2. Lopeta tupakointi

Maailman terveysjärjestön mukaan 14 prosenttia maailman Alzheimer-tapauksista voidaan laskea tupakan aiheuttamiksi.

Näin ehkäiset Alzheimerin tautia – 10 keinoa, joilla pidät huolta aivoistasi

Nikotiini kiihdyttää sympaattisen hermoston toimintaa, mikä supistaa ääreisverisuonia ja nostaa verenpainetta. Tupakoijilla veren rasva-arvot muuttuvat epäedullisiksi, mikä lisää tukoksen kehittymisen riskiä. Tämä taas lisää aivoverenkiertohäiriön riskiä ja altistaa siten verisuoniperäiselle dementialle.

Lue lisää: Dieetti tarpeen ja elämäntapamuutos edessä? Saavuta tavoitteet Jutta Gustafsbergin ohjeilla

3. Nauti alkoholia kohtuudella

Alkoholinkäytössä kannattaa pysyä kohtuudessa, sillä runsas alkoholin nauttiminen voi nopeuttaa Alzheimerin taudin etenemistä. Voit testata omaa alkoholinkulutustasi, jos epäilet juovasi liikaa.

Lue lisää: Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö? Tunnista tissuttelu ja puutu oikein ajoissa

4. Hoida perussairaudet

Riski sairastua Alzheimeriin pienenee, kun hoidat perussairaudet asianmukaisesti. Esimerkiksi korkean kolesterolin tai verenpaineen voi korjata kuntoon lääkityksellä.

Näin ehkäiset Alzheimerin tautia – 10 keinoa, joilla pidät huolta aivoistasi

Masennus on myös tärkeä hoitaa, sillä pitkään jatkunut masennus vahingoittaa aivoja.

Lue lisää: Korkea kolesteroli voi tappaa jo kolmekymppisenä – moni kärsii tietämättään perinnöllisestä häiriöstä

5. Syö monipuolisesti

Yksipuolinen ravinto on muistisairauksien selkeä riskitekijä. Aivot eivät saa riittävästi rakennusaineita ravintoköyhästä ruoasta.

Monipuolinen ravinto suojaa aivoja. Aivot nauttivat monityydyttymättömistä rasvahapoista, kalasta, marjoista, hedelmistä ja kasviksista. Tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja punaista lihaa kannattaa välttää. Sydämelle terveellinen ruoka on terveellistä myös aivoille.

Näin ehkäiset Alzheimerin tautia – 10 keinoa, joilla pidät huolta aivoistasi

Itä-Suomessa tehdyssä CAIDE-tutkimuksessa (1998–2008) havaittiin, että runsas tyydyttyneen rasvan saanti keski-ikäisenä oli yhteydessä myöhempiin muistivaikeuksiin. Monityydyttymättömien rasvahappojen ja kalan saanti puolestaan paransi muistia. Muualla maailmassa on saatu vastaavia tutkimustuloksia.

Lue lisää: Moni ikäihminen syö liian vähän proteiinia – asiantuntija neuvoo, miten parannat ruokavaliotasi helposti

6. Liiku mahdollisimman paljon

Liikunnalla on muistisairauksilta suojaava vaikutus. Liikunta lisää verenkiertoa ja tuo vereen hyvää hapekasta verta, joka kulkeutuu liikkuessa aivoihin. Jo 20 minuutin liikunta aiheuttaa aivoissa positiivisia muutoksia.

Parasta olisi liikkua monipuolisesti ja vaihtelevissa maastoissa,  mutta kaikki liikunta on hyvästä. Liikunta tuo myös hyvää oloa, joka innoittaa puolestaan syömään terveellisemmin.

Lue lisää: Vältä murtumat ja muljahdukset – harrasta turvallisesti ja ehkäise osteoporoosia

7. Kuuntele lempimusiikkiasi

Musiikilla on erittäin suuri merkitys aivojen hyvinvoinnille. Musiikki tuottaa mielihyvää, laukaisee stressiä ja ehkäisee masennusta. Mikä tahansa musiikki on hyvää aivoille, kunhan itse pidät siitä.

Ihanteellista on yhdistää musiikki ja liikunta. Dosentti Teppo Särkämön johdolla tehty tutkimus on osoittanut, että muistisairaiden kognitiivista ja emotionaalista toimintakykyä voidaan erityisesti dementian alkuvaiheessa tukea musiikin avulla.

Lue lisää: Milloin muistin heikkenemisestä on syytä huolestua? Näistä merkeistä tunnistat Alzheimerin taudin varhaiset oireet

8. Pane aivot töihin

Lue, matkustele, tee ristisanoja, tapaa ihmisiä, opettele uusi kieli tai uusi taito. Mitä enemmän käytät aivojasi, sitä parempi. Mikä tahansa uusi haaste on aivoille hyvästä, sillä aktiivinen elämäntapa ja uusien asioiden opettelu suojaa muistisairauksilta.

Lue lisää: Aivotkin kaipaavat huoltoa – säännöllinen harjoittelu ehkäisee muistiongelmia

9. Nuku riittävästi

Näin ehkäiset Alzheimerin tautia – 10 keinoa, joilla pidät huolta aivoistasi

Uni on erittäin tärkeää aivojen ja muistin hyvinvoinnille. Unen aikana aivot lepäävät ja jäsentävät tietoa, jota olet saanut päivän aikana. Levollinen uni antaa aivoille mahdollisuuden tallentaa tietoa. Väsyneenä uusia asioita on paljon vaikeampi oppia kuin levänneenä. Vasta levossa esimerkiksi luovuus pääsee valloilleen.

Lue lisää: Näin helpotat nukahtamista ilman lääkkeitä – 10 turvallista vinkkiä

10. Vältä stressiä

Pyri pitämään elämäsi tasapainossa. Ota avuksi vaikka 8 + 8 + 8 -sääntö. Hyvään vuorokauteen kuuluu kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia mielekästä vapaa-aikaa ja kahdeksan tuntia unta.

Jos töistä ja kiireestä irrottautuminen on vaikeaa, kannattaa kokeilla esimerkiksi mindfulness-harjoitteita tai muuta itselle mielekästä tekemistä.

Lue lisää: Tunnista stressin oireet – näin rentoudut parhaiten

Lähde: Nutricia Medical, Terveyskirjasto

Lue muistisairaan tyttären neuvot:

Muistisairaan tytär neuvoo: Varaudu näihin 15 asiaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin ehkäiset Alzheimerin tautia – 10 keinoa, joilla pidät huolta aivoistasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.