Hyvinvointi

Saako palashampoolla hiukset puhtaiksi? Toimitus testasi kolmea shampoota

Palashampoista on tullut suosittuja niiden ekologisuuden ja lempeän pesevyyden vuoksi. Lue kokemukset kolmesta eri shampoopalasta!

Palashampoo on kehitetty vähemmän on enemmän -ajatuksella. Se ei yleensä sisällä yhtä paljon väri- ja lisäaineita kuin nestemäiset shampoot ja sopii siksi myös herkkäihoisille.

Palashampoon käyttäminen vaatii kuitenkin harjoittelua: saippuaa vaahdotetaan lämpimän veden alla ja vaahtoa levitetään tasaisesti latvasta juuriin. Tiiviisti pakattua palaa tulee lutrattua vähemmän. Merkistä riippuen pala voikin kestää käytössä jopa kauemmin kuin suuri shampoopullo.

Pala on kätevä, sillä sen pakkaus ei sisällä lainkaan muovia. Pienessä pahvikotelossa shampoon voi ottaa helposti matkalle mukaan, sillä sitä ei pidetä lentokenttien turvatarkastuksissa nesteenä. Osassa palashampoista palanen sisältää lähes kaikki samat aineet kuin nestemäinen shampookin.

Luonnollisemmat vaihtoehdot on usein nimetty hiussaippuoiksi. Saippuapohjaisissa palashampoissa on hyvin vähän ainesosia.

Shampoopala saattaa jättää hiukset aluksi tahmeiksi ja melkein likaisen tuntuisiksi. Hiusten on arvioitu tottuvan muutamassa viikossa uuteen, lempeämpään pesuaineeseen.

Lue myös: Asiantuntijan yllättävä ohjeistus: Hiuksia ei kannattaisi harjata lainkaan

1. Oluthoito hiuksille, Flow Cosmetics Beer & Oat shampoopala 15 e

Flow Cosmetics Beer & Oat shampoopala
Kuva: Valmistaja

Luomuolutta ja kaurapro­teiinia sisältävä shampoo­pala lupaa tuoda ryhdik­kyyttä ja volyymia hiuksille. Se on valmistettu luomukasviöljyistä ja yrteistä ilman säilöntä- tai väriaineita.

Tuoksu on herkullisen hunajainen ja pala on ihanan epätasainen, käsin tehdyn oloinen. Ensimmäisen pesukerran jälkeen hiuksiin jää tahmainen olo.

Toisella kerralla menee jo paremmin ja hiukset näyttävät kuohkeilta, suorastaan muhkeilta. Palashampoo lipsahtaa muutaman kerran kädestä ja värjää vähän kosteana kartonkipakkauksensa orans­siksi. En ottaisi tätä matkalle, mutta kodin kylpyhuoneeseen kyllä.

Lue myös: Älä tee näitä karhunpalveluksia hiuksillesi! Asiantuntija listaa yleisimmät mokat hiustenhoidossa – ja jakaa parhaat vinkkinsä

2. Kookosta narussa, Foamie Shampoo Bar Shake Your Coconuts, 6,90 e

Foamie Shampoo Bar Shake Your Coconuts
Kuva: Valmistaja

Jo paketista leijailee herkullinen kookoksen tuoksu. Kookospalashampoossa on ­kätevä kiinnitysnaru, joten sen voi käytön jälkeen ripustaa kuivumaan. Näin kukaan ei erehdy luulemaan shampoopalaa käsisaip­puaksi! Pakkauksessakin l­ukee, ­että palan ph-tasapaino sopii ainoas­taan hiuksille ja päänahalle.

Palanen on muotoiltu käteväksi kaareksi, joka asettuu päätä vasten mukavasti. Kiinnitys­nauha ranteen ympärillä estää saippuan luiskahtamisen karkuun. Pakkauksen ­mukaan saippuapala vastaa 500 millilitraa shampoota.

3. Terälehtiä tukassa, Beauty Garden, Savon au Chamomille -kamomillasaippua, 13 e

Beauty Garden, Savon au Chamomille -kamomilla-saippua
Kuva: Valmistaja

Nyt on laitettu kukkia saippuapalaan! Palasen pinta on täynnä kuivattua kamomillaa. Mietin heti, miltähän röpelöinen palanen tuntuu vasten pään ihoa.

Saippua tuoksuu miedosti kamomillalle. Rauhoittavaa shampoota suositellaan koko perheen vartalon ja hiusten pesuun. Suih­kussa huomaan heti, että huoli palan röpelöisestä pinnasta oli turha, pala liukuu pääna­halla ja jättää hiuksiin mukavan yrttisen tuoksun.

Lue myös Anna.fi: Saako saunaan mennä hius- tai kasvonaamion kanssa? Asiantuntija vastaa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 13/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako palashampoolla hiukset puhtaiksi? Toimitus testasi kolmea shampoota

Sinun täytyy kommentoidaksesi.