Suhteet

Miksi avioerojen määrä kasvaa lomien jälkeen? Asiantuntija kertoo, miten ristiriitoja ratkomalla voi estää eron

Kesälomien ja joulun jälkeen erotaan enemmän kuin muulloin. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo, miksi näin tapahtuu.

Elokuussa avioerojen määrä kasvaa. ­Sama ilmiö toistuu joulun jälkeen. Taustalla vaikuttavat muun muassa lomaan kohdistuvat odotukset. Ajatellaan, että kerrankin on aikaa olla yhdessä. Toivotaan kenties syviä keskusteluita tai enemmän seksiä kuin arjessa.

”Kun odotukset eivät täyty, tulee pettymyksiä. Niistä voi seurata turhautumista”, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo.

Myös alkoholinkäyttö voi olla loman jälkeisten erojen taustalla. Kesälomalla alkoholia saatetaan kuluttaa runsaammin kuin yleensä, mikä voi estää tekemästä asioita yhdessä.

”Lomalla joutuu kohtaamaan toisen kokonaisvaltaisemmin kuin arjessa. Silloin voi huomata, ettei kumppani olekaan minulle sopiva.”

Lue myös: Ovatko sukset ristissä parisuhteessa? Näin avaat solmuja ja voitat vaikeudet

Opitaan ratkomaan ristiriidat

Kontulan mukaan useimmiten eron syynä on se, ettei pariskunnalla löydy kykyä ratkaista ristiriitoja.

”Niitä tulee parisuhteessa väistämättä. Jos ristiriidat jäävät ratkomatta, asiat voivat vaivata ja aletaan miettiä, olisiko ero oikea vaihtoehto.”

Etenkin arvoihin ja elämän päämääriin liittyvät ristiriidat vievät kohti eroa. Myös tunne siitä, että joutuu itse aina joustamaan, ennustaa suhteen loppumista.

Yhdessä pysyvät parit ovat valmiita tekemään kaiken suhteen eteen.

Suomalaisten parisuhteisiin, seksuaalisuuden trendeihin ja eroihin perehtynyt Kontula tietää, minkälaisia asioita erojen taustalla vaikuttaa.

”Parisuhde ei vastaa omia odotuksia, keskustelusta kumppanin kanssa ei enää nautita, puoliso ei herätä seksuaalista vetovoimaa, läheisyyttä ei ole riittävästi tai kumppania ei rakasteta.”

Kestävä suhde on sellainen, missä kuvitellaan, että meillä menee pikkuisen paremmin kuin muilla.

”Yhdessä pysyvät parit ovat valmiita tekemään kaiken suhteen eteen. Jos näin ei ole, eron riski kasvaa.”

Erojen syynä on usein myös muutos puolison persoonassa. Päihdeongelmien lisäksi mustasukkaisuus ja henkinen väkivalta vaikuttavat. Rakastuminen toiseen saattaa päättää hyvänkin suhteen.

Vaikka loman jälkeen eroja on enemmän, kyseessä on harvoin hetken mielijohde. Yleensä eroa harkitaan vuodesta kahteen.

Lue myös Anna.fi: Koronavuodesta tuli erojen huippuvuosi ja parisuhteiden helvetti

Otetaan aikalisä ennen kuin erotaan

Parisuhteen parantamisessa avainasemassa on aina kommunikaatio­kyvyn kehittäminen.

”Kaksi kestävän parisuhteen kulmakiveä ovat luottamus ja arvostus. Hyvä kommunikaatioyhteys kasvattaa näitä ja ehkäisee eroja.”

Eron hiipiessä mieleen kannattaa kysyä itseltään, miksi on valinnut kumppanikseen juuri kyseisen ihmisen. Mihin aikoinani rakastuin hänessä? Onko kumppanini muuttunut, vai olenko itse muuttunut?

Yhdessä pysymiseen vaikuttaa myös ikä. Nuoret eroavat herkemmin, koska yhteinen historia on lyhempi.

”Vanhempana katsotaan puolison puutteita enemmän sormien läpi, koska yksin jääminen voi pelottaa.”

Eroa harkitsevan kannattaa ottaa aikalisä ja miettiä suhteen plussia ja miinuksia. Jos on pitkään ollut sellainen olo, että suhde aiheuttaa enemmän henkisiä paineita kuin yksin eläminen, eroa kannattaa harkita.

”Tutkimusten mukaan yksinelävät kärsivät usein yksinäisyydestä ja siihen liittyvästä ahdistuksesta. Eniten ahdistusta on kuitenkin niillä, jotka elävät huonossa parisuhteessa.”

Kontula uskoo jokaisen toivovan, että parisuhteessa kumppani hyväksyisi minut juuri sellaisena kuin olen.

”Moni on yrittänyt muuttaa kumppaniaan. Se on todella vaikeaa.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi avioerojen määrä kasvaa lomien jälkeen? Asiantuntija kertoo, miten ristiriitoja ratkomalla voi estää eron

Sinun täytyy kommentoidaksesi.