Hyvinvointi

Puhutko toisille jatkuvasti kettuillen? Erityisesti yhdessä ihmissuhteessa sillä voi olla tuhoisat seuraukset

Kuittailu ei ole vain kepeää sanoilla leikittelyä. Puhetapasi kertoo sinusta paljon. Siksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Vuorovaikutusvalmentaja sekä pari- ja seksuaali­terapeutti Jonna Närhi kertoo, miksi monella on tapana puhua läheisilleen kettuillen. Miten tavasta pääsee eroon?

Monella kuittailu on lapsuudessa opittu malli

”Todennäköisesti jokainen tuntee kettuilijan. Kyseessä voi olla puoliso, pomo, lapsuudenystävä tai naapuri, joka toistuvasti vinoilee ja piikittelee huumorin varjolla.

Parhaimmillaan kettuilu on kepeää ja älyllistä sanoilla leikittelyä, joka vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Aina se ei kuitenkaan ole ystävällismielistä, vaan sarkasmin alle voidaan piilottaa vihamielisyyttä. Kettuilu, ystävällismielinenkin, on vaikea laji. Emme voi koskaan olla täysin varmoja siitä, miten vastapuoli reagoi.

Yleensä kettuilussa on kyse joko opitusta tavasta tai oman pahan olon purkamisesta. Jos on kasvanut kodissa, jossa negatiivinen ja sarkastinen puhetyyli oli normaalia, ei välttämättä edes tajua naljailevansa. Nykyajan vanhemmat ovat onneksi edellisiä sukupolvia tietoisempia siitä, minkälainen valta kommunikoinnilla on.

Kettuilun syynä voi olla myös oman pahan olon purkaminen. Silloin taustalla on yleensä huono itsetunto. Painamalla muita alaspäin yritetään nostaa omaa arvoa.”

© Tiina Kälkäinen

Kuittailulla voi joskus olla paikkansa

”Kettuilu on ok silloin tällöin ja harkitusti käytettynä. Sillä voi kasvattaa me-henkeä ja lujittaa sisäpiirihuumoria. Kaveriporukan sanailija saattaa keventää tunnelmaa sivaltamalla sopivasti.

Kettuilu voi myös joskus olla työyhteisöä kannatteleva voima. Olen kokenut sen itsekin, kun työskentelin sairaanhoitajana. Musta huumori ja kollegoille kuittailu olivat keinoja selvitä rankoista työpäivistä. Kettuilu ei kuitenkaan koskaan kohdistunut vain yhteen ihmiseen, vaan koko porukkaan. Yhteen ihmiseen suuntautuva piikittely ei ole huumoria, se on mollaamista.

On olennaista ymmärtää, missä menee hyvän ja huonon kettuilun raja. Kettuilu voi olla toimiva tehokeino, mutta sitä ei pidä käyttää liikaa. Pahimmassa tapauksessa kettuilu voi pilata ihmissuhteita ja painaa toisen itsetuntoa alas.

Ihminen ottaa tutkitusti paljon herkemmin negatiivisen palautteen vastaan kuin positiivisen. Jatkuvan kuittailun kuuleminen saa kenen tahansa tuntemaan huonommuutta. Lapset tulisi jättää kokonaan kettuilukulttuurin ulkopuolelle, sillä he eivät ymmärrä sarkasmia.

Kettuilu voi olla haitallista myös sen harrastajalle: jatkuvasti piikittelevää ihmistä ei välttämättä oteta kovin vakavasti.”

Lue myös: Oletko huomaamattasi rasittava ihminen? Näin hillitset käytöstä, joka imee muista kaikki voimat

Puhu kauniisti rakkaallesi ja ymmärrä, milloin naljailu on ok

”Mitä läheisempi ihmissuhde on kyseessä, sitä vähemmän kontrolloimme tapaamme kommunikoida. Kettuilu onkin tavallista parisuhteissa.

Onnistuneessa kettuilussa ihminen osaa lukea kumppaniaan. Hän ymmärtää, milloin naljailu on sopivaa, ja milloin taas on syytä keskustella asiallisesti.

Minäkin kettuilen joskus puolisolleni ja höystän vakavia asioita huumorilla. Tunnen kuitenkin rajani sekä toisen rajat ja kunnioitan niitä. Kettuilu voi toimia kommunikaation mausteena, mutta sen ei tule koskaan olla ainoa tapa pyrkiä yhteyteen. Rakentamisen sijaan se saattaa nimittäin helposti murentaa yhteyttä.

Kettuilu voi olla sopivaa niin kauan, kun sillä on hyvä tarkoitus ja kun se tuntuu toisesta hyvältä. Jos toinen ilmaisee, että nyt riittää, on lämminhenkinenkin kettuilu lopetettava.

Jatkuvalla kettuilulla voi olla parisuhteessa kauaskantoiset seuraamukset. Esimerkkinä on vitsailu pettämisestä. Jos on vuosia kuullut naljailua siitä, kuinka lähtee varmasti baari-iltana toisen matkaan, lopulta voi käydä niin.

Rakkaalle kannattaa puhua ennen kaikkea kauniisti. Sillä ei mene koskaan metsään.”

© Tiina Kälkäinen

Pyydä tukea, jos haluat muuttaa tapasi

”Jos tiedät kettuilevasi turhan usein läheisillesi ja haluat muuttaa tapasi, olet jo pitkällä. Tiedostaminen on avain muutokseen.

Mitä tahansa elämäntapamuutosta tehdessä on sallittua pyytää tukea. Voit kertoa läheisillesi, että pyrit eroon negatiivisesta puhetavastasi ja pyytää, että he huomauttavat sinulle, jos sorrut vanhaan toimintatapaan huomaamattasi. Uuden oppiminen ei yleensä käy käden käänteessä.

On myös hyvä pohtia etukäteen tilanteita, joissa olet tyypillisesti käyttänyt kettuilua kommunikointitapana. Jos olet työporukkasi illan-istujaisten tunnettu hauskuuttaja – ja kettuilija – mieti jo etukäteen, millä tavalla haluaisit mieluummin toimia. Näin et ajaudu autopilotti päällä negatiiviseen puheparteen.

Jos kärsit toisen ihmisen kettuilusta, tilanne on hankalampi, sillä voimme muuttaa vain itseämme. Asioista on kuitenkin lupa huomauttaa toiselle. Kun kettuilun ottaa puheeksi, kannattaa keskittyä kertomaan, mitä se itsessä aiheuttaa ja välttää syyttelyä. Toiselle voi esimerkiksi sanoa, että pelkään, että tapasi kommunikoida ajaa meitä kauemmas toisistamme, enkä toivo sitä.”

Lue myös: 3 vahingollista asiaa, joita kumppanille ei pidä sanoa, kun hän kertoo, että olet loukannut häntä

© Tiina Kälkäinen

Keskity hyvään

”Liiallisesta kettuilusta eroon haluavan ihmisen kannattaa kokeilla keskittyä hyvään. Kettuilu on pohjimmiltaan negatiivisuuden viljelemistä. Positiivinen ajattelu on sille vastavoimaa.

Positiivista ajattelua voi lisätä arjessa yksinkertaisin teoin. Voit esimerkiksi miettiä joka ilta yhden asian, josta on päivässä kiitollinen. Jo näin pienellä muutoksella saa heräteltyä omaa mieltään huomaamaan, että elämässä tapahtuu koko ajan myös kaikkea hyvää.

Negatiivisen ajattelun ja puhetavan kierteen katkaisu vaatii aluksi käytösmallin tiedostamista. Sen jälkeen sitä voi lähteä muuttamaan.

Usein sanotaan, että muutokseen menee vähintään kolme viikkoa ja enintään puoli vuotta. Se pätee myös kettuilun vähentämisessä. Uuden toimintamallin oppiminen vaatii toistoja.

Puhetapa kertoo ihmisestä paljon, ja sanoilla on meihin valtava vaikutus. Se takia kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten toisille ihmisille puhuu. Puhumalla kauniimmin kohennat ihmissuhteitasi.”

Lue myös Anna.fi: Myrkyllinen parisuhde syö itsetunnon

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 14/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puhutko toisille jatkuvasti kettuillen? Erityisesti yhdessä ihmissuhteessa sillä voi olla tuhoisat seuraukset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.