Hyvinvointi

Etkö meinaa osata rentoutua arjen keskellä? Nämä terapeutin 5 vinkkiä kannattaa ottaa testiin

Arjen alkaessa moni meistä puksuttaa eteenpäin kuin pikajuna. Rentoutumisen taitoa voi ja kannattaa opetella. Hyvinvoinnin lisäksi se parantaa työtehoa.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, rentoutusvalmentaja ja kasvatustieteen maisteri Kati Karlsson kertoo, miten voi rentoutua kesken arkisen touhun. Hän on itsekin opetellut pysähtymistä.

1. Tunnista stressi

”Tapaan työssäni jatkuvasti ihmisiä, jotka kärsivät pitkään jatkuneesta stressistä ja sen mukanaan tuomista oireista. Tunne oravanpyörässä juoksemisesta lienee tuttu meistä lähes jokaiselle. Usein tunteen taustalla on se, ettemme osaa rentoutua.

Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että sopeutumiseen käytettävissä olevat voimavarat ovat tiukoilla tai ylittyvät.

Stressi ei ole ihmiselle haitallista – kunhan se ei ole jatkuvaa. Lyhyinä pätkinä stressi saa meidät suorittamaan ja yltämään parhaimpaamme. Jos stressi jatkuu pitkään, se alkaa käydä mielen ja kehon päälle aiheuttaen monenlaista vaivaa. Pahimmillaan stressi johtaa uupumukseen.

Toiset osaavat luontaisemmin päästää stressistä irti. Toiset taas joutuvat opettelemaan rentoutumisen taitoa. Taustalla ovat muun muassa erot luonteenpiirteissä ja geeneissä. Myös kasvatus ja opitut mallit vaikuttavat siihen, miten reagoimme stressaaviin tilanteisiin.”

Piirroskuva naisesta, joka lepäilee sohvalla.
© Tiina Kälkäinen

2. Tee tekemättömyyslista

”Jokaisen on tärkeä osata painaa jarrua. Jos arjen vauhtia ei osaa välillä pysäyttää, oma terveys on vaarassa. Onneksi rentoutumisen taitoa voi opetella.

Netti on pullollaan erilaisia rentoutumisvinkkejä. Rentoutuakseen ei tarvitse kuitenkaan välttämättä opiskella lisää, vaan ennen kaikkea kannattaa miettiä, mitä voisi tehdä vähemmän tai jättää tekemättä kokonaan. Se on yksi parhaista hyvinvointiteoista.

Suosittelen tekemään tehtävälistan vastapainoksi tekemättömyyslistan. Kirjoita siihen ne asiat, joiden hoitaminen ei oikeasti ole kovin tärkeää, ainakaan juuri tällä hetkellä.

Tarkastele arkeasi rohkeasti. Onko kaikki, mitä teet, välttämätöntä? Voisiko jonkin asian siirtää huomiselle tai ensi viikolle?

Meille kaikille tulee elämässä vastaan kuormittavia tilanteita, joihin emme voi vaikuttaa. Tavallisessa arjessa on yleensä kuitenkin asioita, joiden tekemistä voimme säädellä. On myös tärkeää tehdä mukavia ja itselle mielekkäitä asioita ihan omaksi iloksi.

Kalenterissa olisi hyvä olla työn ja arjen hoitamiseen liittyvien asioiden lisäksi joka viikolle jokin rentouttava merkintä. Se voi olla kävelylenkki tai viipyilevä aamu. Tällöin palautumishetkistä on helpompi pitää kiinni.”

Lue myös: Tuntuuko elämä kiireiseltä ja stressaavalta? Testaa, mikä rentoutumistapa sopii juuri sinulle

3. Ota hetki ja keskity hengittämään syvään 

”Tärkein rentoutumistaito on pysähtyminen. Se tarkoittaa sitä, että osaa olla läsnä hetkessä. Usein elämme mielessämme menneessä tai tulevassa. Juuri se pitää stressiä yllä.

Pysähtymistä voi harjoitella monin eri tavoin. Yhdelle sopii jooga, toiselle meditaatio, kolmannelle kävely luonnossa. Tärkeintä on löytää keino, joka toimii parhaiten itselle. Jos kokeilee netistä esimerkiksi rentoutumismeditaatiota, suosittelen aloittamaan viiden minuutin, ei tunnin, harjoituksesta. Jos yrität ahmia rentoutumista liian ison palasen kerralla, lopputulos on usein entistä suurempi stressi.

Niinkin yksinkertainen keino kuin tietoisesti hengittäminen rentouttaa. Ota hetki ja keskity hengittämään syvään. Se rauhoittaa hermostoasi ja viestittää kehollesi, että kaikki on hyvin.

Myös itselle sopivasta tsemppilauseesta tai mantrasta voi olla hyötyä. Stressin noustessa voit toistaa mielessäsi tai ääneen esimerkiksi lausetta ’olen turvassa’.

Minulle toimiva tapa on varata aamulla rauhallinen hetki itselleni. Juon kahvia ja koitan olla ajattelematta mitään. Luon sen avulla tunteen, että päivästä tulee hyvä ja kaikki järjestyy.”

Lue myös: Pinnallinen hengitys lisää stressiä ja haittaa palautumista – näin opit oikeaoppisen hengityksen

Piirroskuva sisustustaulusta, jossa lukee stop.
© Tiina Kälkäinen

4. Tauota työpäivä, niin olet mukavampi

”Rentoutumistaitojen opettelusta on valtavasti hyötyä. Ne ovat tärkeitä sekä fyysisen että psyykkisen jaksamisemme kannalta. Keho ja mieli toimivat käsi kädessä. Kun mielemme rentoutuu, myös kehomme voi paremmin, ja toisinpäin.

Olen joutunut itsekin opettelemaan rentoutumistaitoja. Olen malliesimerkki ihmisestä, joka ajautuu helposti suorittamiseen. Pikkuhiljaa terapeuttiopintojeni ja elämänkokemukseni myötä olen oppinut pysähtymään ja rauhoittumaan.

Rentoutumisharjoituksen, esimerkiksi hengittämiseen keskittymisen jälkeen, en syöksy heti seuraavaan asiaan, vaan otan hetken kuulostellakseni kehoani. Kun huomaan, kuinka hyvää rentoutuminen minulle tekee, motivoidun jatkamaan. Vähitellen rentoutumisesta tulee rutiinia, joka ei unohdu arjen pyörteissä.

Rentoutuminen kannattaa muistaa myös työpäivien lomassa, sillä se parantaa suorituskykyä. Pidä taukoja ja irrota ajatuksesi työasioista hetkeksi. Palautuneena olet tehokkaampi työssäsi ja mukavampi toisille kuin stressaantuneena.”

5. Uskalla olla joskus tekemättä mitään hyödyllistä

”Ihminen, joka ei osaa rentoutua, kohtaa monia vaaran paikkoja. Liian pitkään jatkunut stressi voi aiheuttaa monia kehollisia ja psyykkisiä oireita unettomuudesta ärtymykseen ja muistiongelmista levottomuuteen. Pahimmillaan ihminen uupuu.

Rentoutumisen harjoittelussa on tärkeää muistaa olla itselleen lempeä, jottei siitä tule uutta suoritusta. Jos olet tottunut rentoutumaan juoksulenkillä, kokeile ensi kerralla, miltä tuntuisi vaihteeksi palautua sohvalla loikoilemalla.

On hyvä uskaltaa tehdä jotain, missä ei suorita tai tee ’mitään hyödyllistä’, ehkä jopa itsellesi jotain ihan uutta. Minä olen esimerkiksi kokeillut aikuisille suunnattujen värityskirjojen värittämisen palauttavana tekemisenä. Kun keskityn täyttämään puuväreillä mandala-kuvioiden pikkuruisia osia, mieleni rauhoittuu.

Myös positiivisen ajattelun lisääminen on hyvää stressinhallintaa. Kokeile pysähtyä kiireen keskellä miettimään niitä asioita, jotka ovat hyvin. Sekin auttaa ankkuroitumaan nykyhetkeen. Todennäköisesti huomaat tämän pohdinnan jälkeen hengitteleväsi rauhallisemmin ja suhtautuvasi asioihin tyynemmin.”

Lue myös Anna.fi: Taltuta stressi ruokavaliolla – 6 vatsaa ja kehoa rentouttavaa ruoka-ainetta

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Etkö meinaa osata rentoutua arjen keskellä? Nämä terapeutin 5 vinkkiä kannattaa ottaa testiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.