Hyvinvointi

Rutiinit vähentävät arjen kaaosta – psykoterapeutti kertoo, miksi tiettyjen toimintojen vakioiminen kannattaa

Psykoterapeutti ja oikeuspsykologi Jan-Henry Stenberg kertoo, kuinka rutiinit auttavat hallitsemaan stressiä. Jokainen voi oppia luomaan itselleen sopivat arjen askelmerkit.

Tietty määrä elämää sujuvoittavia rutiineja on ihmiselle välttämätöntä. Rutiinit luovat rakennetta päivään ja vähentävät kaaosta. Tällä tavoin ne vähentävät aivojen psyykkistä kuormitusta.

”Rutiinit tuovat päivään lisätehoja. Ihmiselle on hyödyllistä se, ettei asioita tarvitse keksiä uudelleen”, sanoo psykoterapeutti ja oikeuspsykologi Jan-Henry Stenberg.

Myös stressin hallinnassa rutiineilla on paikkansa. Stressi syntyy epämiellyttävästä muutoksesta.

Useimmilla meistä on arjessa rutiineja: teemme aamutoimet samassa järjestyksessä ja ajamme tuttua reittiä töihin. Rutiineista onkin hyötyä erityisesti aamuisin. Kun keho vasta käynnistyy, psyykkinen kapasiteetti ei ole herännyt vielä täyteen iskuunsa.

”Jos tekee asiat samassa järjestyksessä hampaidenpesusta kahvinkeittoon päivä alkaa helpommin.”

Lue myös: Onko arki tylsää? Kirjailija Inka Nousiainen vinkkaa pakokeinot

Rutiinit pelastavat kriisissä

Toinen hetki, jolloin rutiineista on paljon hyötyä, on poikkeustilanteet. Kriisitilanteessa pystyy helpommin toimimaan, jos tietää, mitä tekee. Sen takia lentokoneissa ja laivoilla harjoitellaan pelastautumista vaaratilanteiden varalle. Myös ihmisen kannattaa harjoitella henkilökohtaisia poikkeustilanteita varten.

”Jos on omaksunut tietyt rutiinit oman toimintakyvyn säätelyyn, kuten esimerkiksi kehoa rauhoittavia hengitystekniikoita, ne saa tarpeen tullen käyttöön helposti. Poikkeustilanteessa harvalla on voimaa alkaa luomaan uusia hyödyllisiä tapoja.”

Stenberg ottaa esimerkiksi sodan Ukrainassa.

”Puolustusvoimat Suomessa ovat kymmeniä vuosia varautuneet vastaavaan tilanteeseen kuin mitä Ukrainassa nyt on. Kaikki hankinnat ja harjoitukset perustuvat valmiiden mallien luomiseen. Sama pätee ensihoitoon – ihmisiä pelastetaan hyvin harjoitelluilla proseduureilla.”

Myös elämäntapamuutoksissa tutuista tavoista on apua. Uutta ruokavaliota tai viikoittaisia treenejä on vaikea toteuttaa, jos niitä ei ota tavaksi.

Tietty määrä rutiineja rauhoittaa ihmisen toimintaa ja tekee siitä ennakoitavaa.

Lue myös Anna.fi: Näistä aamurutiineista emme luovu

Muista joustavuus

Ihmisillä on eri määrä rutiineja. Suurimmalla osalla meistä on niitä edes jonkin verran. Jos niitä ei ole lainkaan, elämä on kaoottista.

”Tietty määrä rutiineja rauhoittaa ihmisen toimintaa ja tekee siitä sekä itselle että muille ennakoitavaa.”

Kohtuullisuus on tärkeää. Liika määrä piintyneitä tapoja tekee elämästä joustamatonta. Rutiineja on sopivasti, kun ne palvelevat mielekästä tekemistä. Jos rutiineista tulee kahle tai itsetarkoitus, niistä on haittaa.

”On hyvä syödä terveellisesti. Jos syömistottumuksista ei voi koskaan poiketa, mennään metsään.”

Jokainen voi pienillä muutoksilla luoda itselleen parempia arjen tapoja.

”Ensimmäiseksi kannattaa tarkastella päiviä lukujärjestyshengessä. Kirjoita ylös, mitä teet milloinkin. Lähde sen jälkeen miettimään, mikä on arjessasi turhaa säätöä ja mikä vie liikaa energiaa.”

Kyse on tiettyjen toimintojen vakioimisesta. Kun esimerkiksi kauppalista on hyvin suunniteltu, ei tarvitse lähteä hakemaan loppunutta margariinia tai yhtä maitopurkkia.

Stenbergin tärkein rutiini on perheen ajankäytön hallinta. Hän suosii rutiineja lomallakin. Jos lomalle läh-tiessä ei ole pakkausrutiineja, tulee helposti liikaa säätöä ja kinaa.

”Myös rakkaudessa tarvitaan rutiineja. Huomenen toivotukset, halaamiset ja hyvän sanan sanomiset ovat tärkeitä. Pelkät rutiinit eivät kuitenkaan rakkaudessa riitä.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 17/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rutiinit vähentävät arjen kaaosta – psykoterapeutti kertoo, miksi tiettyjen toimintojen vakioiminen kannattaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.