Liikunta

Krooninen selkäkipu voi kipeyttää myös mielen – silloin tarvitaan tukea sekä keholle että mielelle

Krooninen selkäkipu on kurja kumppani. Kun selkään sattuu pitkään, kipu aktivoi aivojen tunnekanavat ja kärsimykseen liittyy ahdistusta. 

Kun selkäkipu kroonistuu, kivusta tulee jokapäiväinen kumppani. Tyypillistä on, että jo lapsuudessa vaivannut vanha kipu palaa iän myötä häiritsemään kehoa yhä uudelleen, kunnes kipu on lähes päivittäistä tai jatkuvaa.

”Melko tyypillinen vaiva on alaselän toistuva kipu, jolle ei tutkimuksissa löydy mitään selitystä”, erikoispsykologi, kipututkija Tage Orenius kertoo.

Lue myös: Jatkuva päänsärky ja niskakipu? Syy krooniseen kipuun voi löytyä yllättävästä osoitteesta

Äkillistä kipua voidaan usein lievittää lääkkeillä tehokkaasti, mutta yli kolme kuukautta jatkunut kipu voi pesiytyä kehon lisäksi myös mieleen. Ajan myötä kipuoireisto monimutkaistuu. Siihen liittyy yhä enemmän tunteellisia tekijöitä.

”Vain harvoin pitkään jatkuneita kiputiloja voidaan enää lievittää lääkkeillä.”

Orenius kohtaa jatkuvasti potilaita, joiden pitkään jatkuneille kivuille ei ole löydetty erityistä syytä.

”On raskasta, jos pitkään jatkunutta kivuliasta vaivaa aletaan psykologisoida tai väitetään, että sitä ei voi olla olemassa. Silloin kipupotilas jätetään yksin kokemuksen kanssa.”

Tyypillistä on, että kun kipu ottaa vallan kehossa, unen laatu heikkenee. Unirytmi ja -laatu taas ovat vahvasti sidoksissa mielenterveyteen.

Lue myös Anna.fi: Selkäkipu vaivaa – 10 kysymystä

Krooninen selkäkipu vaikeuttaa päätösten tekemistä

Krooniseen kipuun liittyy usein ahdistusta tai masennusta. On turha yrittää pohtia, kumpi on tullut ensin.

”Tärkeämpää on pyrkiä selvittämään, miten kehon ja mielen yhteen kietoutunutta vyyhteä voitaisiin selvittää. Kyseessä on usein pitkään jatkunut ahdinko, jossa aivot ja keho ruokkivat toistensa hälytystilaa.”

Kun kipu jatkuu pitkään, siitä tulee kärsimystä. Orelius kertoo, että esimerkiksi kroonistunut selkäkipu näkyy selkeästi aivokuvissa, vaikka kivun lähdettä ei olisi enää olemassa.

Lue myös: Jos haluat, että muistisi pysyy terävänä, tee yksi muutos elämäntapoihisi – voi olla jopa käänteentekevä

”Pitkä kivun kokemus saa älykkäitä päätöksiä tekevän, rationaalisen aivolohkon sulkeutumaan ja aktivoi tunnepuolesta vastaavia aivojen osia voimakkaasti. Siksi kipupotilas voi kokea, että mieli on jatkuvasti kuormittuneessa tilassa ja päätösten tekeminen on vaikeaa.”

Jatkuvaan hälytystilaan tottuminen ja liikkumisen mahdollisuuksista luopuminen ovat raskaita psykologisia päätöksiä. Silloin vaaditaan tukea sekä keholle että mielelle.

”Usein kipupotilas kokee ensimmäisen helpotuksen tunteen, kun hän hyväksyy sen, että kipua ei voi parantaa.”

Lue myös: Alaselkäkipu voi johtua lantion virheasennosta – näillä 4 tehovenytyksellä lepuutat jumista alaselkää

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Krooninen selkäkipu voi kipeyttää myös mielen – silloin tarvitaan tukea sekä keholle että mielelle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.