Terveys

Tunnetko flunssan oireet? Nämä 4 oiretta kertovat, että olet sairastunut

Flunssa eli nuhakuume voidaan yleensä todeta pelkkien oireiden perusteella. Tyypilliset flunssan oireet ovat monille tuttuja.

Flunssa jyllää syksyllä. Moni pitää turhaan kylmää ja sateista säätä syntipukkina. Flunssakausi johtunee Terveyskirjaston mukaan ihmisten kerääntymisestä sisätiloihin, kuten kouluihin ja päiväkoteihin. Samaan tilaan ahtautuneet ihmiset tarjoavat viruksille hyvät leviämismahdollisuudet.

Pelkkä kylmettyminen ulkona ei riitä vaan flunssa vaatii aina virustartunnan. Nuhakuumetta aiheuttavat sadat eri virukset ja virusten itämisaika vaihtelee puolesta vuorokaudesta kahteen vuorokauteen.

Flunssan oireet ovat yleensä samat.

Lue myös: Flunssa uhkaa? Näin estät tartunnan!

 Yleisimmät flunssan oireet

  1. Nuha
  2. Kurkkukipu
  3. Yskä
  4. Kuume tai kuumeinen olo

Oireet voivat vaihdella aiheuttajaviruksen mukaan. Tyypillisesti flunssa alkaa nuhana ja nenän tukkoisuutena sekä usein kurkkukipuna. Nuha on alkuun vetistä ja muuttuu päivien kuluessa sameammaksi.

Yskä tulee usein parin päivän päästä. Aluksi yskä voi olla kuivaa ärsytysyskää ja muuttua vähitellen limaisemmaksi. On tavallista, että yskä jatkuu vielä, kun muut oireet ovat jo hävinneet.

Kuumetta ja vilunväristyksiä voi esiintyä. Kuume liittyy useimmiten taudin alkuvaiheeseen.

Lue myös: Flunssa vai influenssa? Näistä merkeistä tunnistat taudit

Flunssan hoito

Tavallisessa nuhakuumeessa antibiooteista ei ole hyötyä, oireita voi lievittää tulehduskipulääkkeillä tai kuumetta alentavilla kipulääkkeillä. Nenää avaavat suihkeet voivat helpottaa hengittämistä. Yskänlääkkeistä saatava apua on yleensä vähäinen.

Flunssa kestää usein ainakin viikon ja oireet lieventyvät vähitellen. Flunssaisena olisi hyvä malttaa lepäillä kotona ja välttää rasittavaa toimintaa.

Flunssan oireet ovat tuttuja monille.

Jos yleistila muuttuu huonoksi, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Lue myös: Sinkki lyhentää flunssan kestoa, kunhan valitset oikeanlaisen sinkin ja otat sen oikeaan aikaan

Flunssan välttäminen

Hyvä käsihygienia on kaiken a ja o ja paras keino taistella flunssa vastaan. Pese ja kuivaa kädet huolellisesti.

Flunssa tarttuu ilmateitse pisaratartuntana. Reipas niistäminen sisätiloissa aiheuttaa tartuntavaaran kahden metrin säteellä. Muista pestä tai desinfioida kädet aina niistämisen jälkeen.

Käytännössä flunssatartuntoja voi olla vaikea välttää, sillä sairastunut voi tartuttaa muita jo ennen oireiden alkamista. Flunssa ei enää tartuta, kun yskiminen ja nuha loppuvat.

Lue myös: Flunssarokote, vitamiinit, sarvikuono – anna porttikielto flunssapöpöille näillä vinkeillä

Juttua varten on haastateltu Infektiotautien torjuntayksikön ja Terveysturvallisuusosaston erikoistutkija Satu Murtopuroa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

Muut lähteet: Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnetko flunssan oireet? Nämä 4 oiretta kertovat, että olet sairastunut

Anselmi Kalervo

Ihan hyvä että näistä kirjotellaan, oppii tää nykyinen pumpulissa elänyt kansa tunnistamaan yksinkertaisimmankin sairauden oireet menemättä sairaalaan jonon tukkeeksi.

Juupa juu

Itse asiassa desinfiointiaine ei tehoa flunssapöpöjen ehkäisyyn.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.