Terveys

Hengästyttääkö? Nämä 8 sairautta aiheuttavat hengästymistä – ”Lääkäriin kannattaa hakeutua välittömästi, jos…”

Hengästyminen voi johtua monesta syystä. Oireeseen pitää aina suhtautua vakavasti, sillä se voi viitata ikävään sairauteen. Yleislääkäri kertoo, mistä sairauksista ja vaivoista hengästyminen saattaa johtua.

Terve hengästyminen liittyy aina rasitukseen, tuntuu suhteellisen hyvältä ja menee ohitse.

”Hengästyminen tuntuu sen aiheuttajasta riippuen aina samanlaiselta. Jokaisen meistä on hyväkin välillä vähän hengästyä. Olennaista on se, missä tilanteessa hengästymme”, kertoo ylilääkäri Emil Heinäaho Terveystalosta.

Huoleen on syytä, jos ihminen hengästyy yhtäkkiä suhteettoman helposti tilanteessa, jossa ei normaalisti hengästyisi välttämättä lainkaan. Esimerkiksi makuuasennossa ilmenevä hengästyminen on aina huolestuttava oire.

Jos hengästymisen aiheuttaa jokin sairaus, voi siihen hengenahdistuksen lisäksi liittyä painon tunnetta rinnalla, kaulalle ja vasempaan käteen säteilevää rintakipua sekä voimattomuutta.

”Hengästyminen on monimutkainen oire, jonka taustalla voi olla hyvin erilaisia syitä. Hengästyminen on lähtökohtaisesti sellainen oire, että sen vuoksi on aina syytä ottaa yhteyttä lääkäriin etenkin, jos suorituskyky on selvästi rajoittunut, hengästyminen aiheuttaa päivittäistä haittaa, eikä sille ole mitään selittävää syytä. Jos hengästyminen pahenee nopeasti tai on luonteeltaan kovin rajua, kannattaa lääkäriin hakeutua välittömästi.”

Hengästyminen on yleinen vaiva. Etenkin päivystyksessä se on yksi pääsyistä hoitoon hakeutumiselle. Silti valitettavan monet elävät oireen kanssa käymättä lääkärissä.

Esimerkiksi puolet sepelvaltimotautidiagnooseista tehdään Suomessa vasta silloin, kun potilas saa ensimmäisen sydänkohtauksensa. Sepelvaltimotauti aiheuttaa muun muassa voimakasta hengästymistä. 

”Osalla oireet ovat lieviä, mutta on myös iso joukko ihmisiä, joilla on reilusti oireita viikkoja ja kuukausia ennen infarktia, mutta he eivät syystä tai toisesta hakeudu hoitoon. Se on harmillista, koska sepelvaltimotaudin hoitoon on olemassa todella hyvät työkalut, eikä se ole nykyään toivoton diagnoosi”, Heinäaho harmittelee.

Minkä vaivan tai sairauden oire hengästyminen voi olla? Heinäaho auttoi meitä listaamaan erilaiset vaivat, jotka voivat oireilla hengästymisenä. 

Mistä hengästyminen johtuu? Nämä sairaudet aiheuttavat hengästymistä:

1. Sepelvaltimotauti

Lue myös: Sepelvaltimotauti kehittyy vaivihkaa – näin tunnistat oireet ja pienennät riskiä sairastua tautiin, joka voi kaataa saappaat jalassa

2. Sydämen vajaatoiminta

3. Rytmihäiriöt ja sydämen eteisvärinä

Lue myös: Eteisvärinä voi olla hengenvaarallinen – näin saat rytmihäiriöt kuriin ennen kuin seuraukset ovat kohtalokkaat

4. Astma

Lue myös: Hoitamaton astma voi olla jopa henkeä uhkaava sairaus – vältä näitä asioita, jos sairastat astmaa

5. Keuhkoahtaumatauti

Lue myös: Hengästytkö helposti? Syyllinen saattaa olla keuhkoahtaumatauti, johon voi sairastua, vaikkei olisi koskaan tupakoinut

6. Keuhkoveritulppa

7. Paniikkihäiriö ja paniikkikohtaus

Lue myös: Mikä auttaa, kun piinallinen paniikkikohtaus iskee? Lääkäri listaa keinot, joilla oloa voi yrittää helpottaa

8. Anemia ja raudanpuute ilman anemiaa

Hengästyminen vaivaa vanhempaa naista
Hengästyminen ja hengenahdistus voivat liittyä moniin vakaviin sairauksiin.  © iStockphoto

Lue myös: Ferritiiniarvo selitti oireet – raudanpuute sai Marian, 42, epäilemään vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hengästyttääkö? Nämä 8 sairautta aiheuttavat hengästymistä – ”Lääkäriin kannattaa hakeutua välittömästi, jos…”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.