Terveys

Tiesitkö että miehelläkin voi olla vaihdevuodet? Professori vastaa 9 kysymykseen miesten vaihdevuosista eli andropaussista

Miesten vaihdevuodet eli adropaussi ei nouse keskusteluihin edes sitä vähää kuin naisten vaihdevuodet. Mutta miehetkin kärsivät vaihdevuosioireista, kuten ärtyisyydestä ja saamattomuudesta. Osalla miehistä voi olla myös kuumia aaltoja.

Andropaussi eli miesten vaihdevuodet on keski-ikäisen miehen testo­steronivajeeseen liittyvä ilmiö. Helsingin yliopiston professori, andrologi Juha Tapanainen kertoo, mistä on kyse ja mistä saa apua.

1. Mistä miesten vaihdevuosissa eli andropaussissa on kyse?

Miesten vaihdevuosioireet liittyvät miessukuhormonin eli testosteronin vähenemiseen. Naisiin verrattuna miesten oireet tulevat hitaasti, ja siksi moni mies ei kiinnitä niihin huomiota tai tottuu niihin vaivihkaa.

Testosteronitasot alkavat laskea miehillä viimeistään neljäkymmenvuotiaina, ja kuuteenkymmeneen ikävuoteen mennessä ne ovat laskeneet keskimäärin 20 prosenttia. Usein oireet, joita epäillään vaihdevuosioireiksi, johtuvat muusta kuin miessukuhormonin laskusta. Oireet voivat liittyä johonkin perussairauteen, heikkoon fyysiseen kuntoon tai erityisesti ylipainoon.

2. Millaisia miesten vaihdevuosioireet ovat?

Ne ovat periaatteessa samat kuin naisillakin. Yleisimpiä ovat unihäiriöt, vetämättömyys, mielialan vaihtelut, ärtyisyys, saamattomuus ja masennus. Joillain on myös kuumia aaltoja eli ylävartalolta alkavia kuumottavia tuntemuksia, mutta niitä ilmenee vähemmän kuin naisilla.

Lue myös: Hiki pinnassa yöllä? Testasimme viileyttä lupaavat peitot, lakanat, tyynyt ja patjat – yllättäjäksi nousi uudenlainen lakanakangas

3. Aiheuttaako andropaussi seksuaalista haluttomuutta?

Jos miessukuhormonipitoisuus on laskenut merkittävästi, se vaikuttaa halukkuuteen. Kun mies tulee vastaanotolleni, haluan selvittää, onko hänellä mahdollisesti miessukuhormonin vaje. Siksi kysyn kaksi kysymystä: onko hänen seksuaalisessa halukkuudessaan tapahtunut muutoksia ja onko hänellä ollut yöllisiä tai aamuisia erektioita? Jos hän sanoo, ettei erektioita ole ollut tai ne ovat vähentyneet oleellisesti ja että seksuaalinen halukkuus on laskenut, se voi viitata testosteronin vajeeseen.

4. Miten innokkaita miehet ovat puhumaan haluttomuudestaan?

Jos he näillä vaivoilla tulevat vastaanotolle, he ovat yleensä halukkaita myös puhumaan. Mutta suurin kynnys miehillä on tulla vastaanotolle. Siksi ­emme tiedä tarkkaan niiden miesten lukumäärää, joilla on ­vaihdevuosi­oireita. Miehet hakeutuvat useimmiten urologin vastaanotolle. Andrologian erityispätevyyden omaavia lääkäreitä on Suomessa hyvin vähän. Jos mies tulee vastaanotolle vaimonsa kehottamana, kyse on usein virtsaamisvaivoista tai erektiohäiriöistä.

5. Miten lääkäri diagnosoi miesten vaihdevuodet?

Jos potilaan oireet viittaavat hormoni­tasojen laskuun, hänen testosteroni­tasonsa mitataan. Jos taso on matala, sen mitataan uudestaan, sillä vain ­yhteen tulokseen ei voi luottaa. ­Lisäksi otetaan joukko muita hormonimäärityksiä, joilla varmistetaan, että kyseessä on kivesperäinen ongelma.

Jos testosteronipitoisuus on alle alarajan, joka on noin 10 nanomoolia litrassa, on mahdollista, että miehen oireiden takana on hormonivaje. Lievästi matalaa testosteronitasoa ei välttämättä hoideta, jos oireet eivät ole selkeät.

Lue myös: Vaihdevuosioireet muuttivat Titan ”Helvettäreksi” – jooga tai ruokavalio voivat auttaa, jos estrogeeni ei sovi 

6. Mikä on paras hoito?

Se on testosteronigeeli tai -pistos. Usein aloitetaan geelillä ja katsotaan, auttaako se. Jos päätetään aloittaa pidem­piaikainen hoito, pohditaan, aloitetaanko pistokset kerran kolmessa kuukaudessa vai laittaako mies geeliä kerran päivässä. Hoidot voidaan aloittaa vain, jos miehellä ei ole merkittäviä sairauksia. Muun muassa eturauhanen tutkitaan aina ennen testosteronihoitoa.

Jos miessukuhormonipitoisuus on laskenut merkittävästi, se vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen.
Jos miessukuhormonipitoisuus on laskenut merkittävästi, se vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen.

7. Miten pitkään testosteronia käytetään?

Usein tehdään puolen vuoden koehoito ja katsotaan, auttaako se oireisiin. Jos miehen oireet ovat kestäneet pitkään, testosteroni ei poista niitä heti täysin, vaan aikaa saattaa kulua useita kuukausia. Idea on sama kuin naisillakin eli pyritään mahdollisimman ­lyhyeen hoitoon. Yleensä se on kuitenkin useampia vuosia.

Arviolta vain ­alle prosentti miehistä käyttää testosteronia. Joko he pärjäävät muuten tai sitten eivät ole edes hakeutuneet tutkimuksiin. Vaikka testosteronihoidon riskejä ei ole juurikaan osoitettavissa, niitä ei myöskään vielä tunneta täysin.

Lue myös: Eturauhassyöpä sai Pekka Simojoen, 60, ymmärtämään elämän haurauden: ”Se oli tarpeellinen pysäytys”

8. Mistä muusta miesten vaihdevuosioireisiin voi saada apua kuin hormoneista?

Jos miehellä on selvää ylipainoa, liikunnalla ja ruokavalion muuttamisella on vaikutusta. Painon lasku on ensimmäinen asia, johon kannattaa ryhtyä, jos testosteroniarvot ovat alhaiset. Myös tupakoinnilla ja liiallisella alkoholin käytöllä on vaikutusta testosteronitasoihin.

9. Miksei miesten vaihdevuosista juuri puhuta?

Oireet tulevat niin hitaasti, ettei niihin tule ehkä kiinnitettyä huomiota. Tietämys näistä asioista ei ole myöskään kovin suurta miesten eikä myöskään terveydenhuoltohenkilökunnan keskuudessa.

Lue myös: Tuskaa, hikeä ja kyyneleitä – miksi vaihdevuosista ei puhuta?

Asiantuntijana Helsingin yliopiston professori, andrologi Juha Tapanainen.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö että miehelläkin voi olla vaihdevuodet? Professori vastaa 9 kysymykseen miesten vaihdevuosista eli andropaussista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.